Fra det vilde Nordamerika til vikingernes land

Modne aronia bær på grene

 

Kun et vikingekast fra Roskilde finder du Lejre Ådal, hvor Henrik Byrial sammen med sine to døtre har skabt et helt særligt landskab fyldt med sunde bær. Gården med dens mange hektarer ligger lige dér, hvor det i fordums tid må have vrimlet med vikinger, der havde bosat sig så tæt som muligt på Kongerigets Vugge, der blot ligger en kilometer fra gården. Sagnene fortæller, at netop i Lejre regerede de første danske konger, skjoldungerne, og måske har netop området omkring de store vikingehaller været arnested for nye idéer og nye måder at skabe handel og vækst.

Af Marianne Palm

De moderne vikinger med forskning på sunde planter har indtaget området, og selvom Vibevadgaard først blev flyttet fra området ved Allerslev Kirke til sin nuværende position ved udflytningen i 1792 , og de mørke aronia-bærbuske først kom til området i 2008, så vidner de 45 kilometer lange rækker af bærbuske ikke kun om dygtighed fra den danske forsker Henrik Byrial, det vidner også om en ihærdighed, som måske nedstammer fra forfædrene fra selvsamme område.

En gennemgribende støtte til kroppen

Jo mørkere et bær er, jo flere antioxidanter. Det har de fleste læsere af sund-forskning opdaget for længst. Det samme har forskere og sundhedsmyndigheder, der også anbefaler brug af mørke bær til at undgå de vilde, frie og uregerlige radikaler, der så gerne vil binde sig til nogle elektroner. Dem henter de glad og gerne fra vores celler, men det går ikke. De bør i stedet binde sig til de antioxidanter, som vi bl.a. finder i et enormt omfang i de sødeste surbær, også kendt som aroniabær.

Henrik Byrial, specialist i planter og sundhed, tog til Nordamerika for at hente nogle aroniaarter hjem til Danmark. De har været brugt af indianerne i århundreder, og i dag har han på sine marker og i sit laboratorium, som også ligger på gården, formået at forædle og udvikle nye sorter af aronia med over 18.000 krydsninger for at få det højeste anthocyanin-indhold i bærrene.

Når de er høstet, bliver de allerede på gården presset til juice eller tørret, hvis man ønsker at bruge dem i sin madlavning. Det nyeste skud på stammen er ARO3:5, et kosttilskud, som er særligt anvendeligt både til modvirkning af oxidativt stress og også til en lang række andre problemstillinger, som du kan se nedenfor.

De danske forskere og en lang række udenlandske studier har vist, at netop disse antioxidanter anvendes af kroppen til at forebygge eller indgå i en systematisk støtte til en stort antal af ubalancer:

  • Kredsløbet, bl.a. blodkarrenes vægge.

  • Forhøjet fedt i blodet i form af triglycerider, der helst skal håndteres, så det ikke danner plaque, som er et af forstadierne til inflammation i karvæggene, der senere kan blive til blodpropper og forhøjet kolesterol. Derfor har aroniabær også betydning for vores blodtryk.

  • Metabolisk syndrom, som bl.a. handler om overvægt, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol og insulinresistens, kan ofte være forløberen for både diabetes, hjerte-kar-sygdomme, forskellige hormonelle sygdomme og sygdomme i nervesystemet, fx Alzheimers.

  • Ikke mindst, men måske det, der er sværest at opdage, kan de frie radikaler skabe skader på cellernes DNA, altså cellernes arvemateriale, hvilket kan være hovedårsagen til et væld af sygdomme, fx dårlig sædkvalitet og evnen til at undgå stort set alle typer af kroniske sygdomme.

Du finder den store forskningsartikel med det kliniske studie på ARO3:5 her.

 

Alle forskere er fra Danmark, og forskningen er skabt i samarbejde med danske universiteter.


En naturlig støtte til kroppens afgiftningssystem

Vores kroppe skal konstant håndtere alverdens kemikalier, og det er især vigtigt at holde sit afgiftningssystem i orden gennem livet. Det sker bl.a. ved at påvirke nogle bestemte enzymer, det såkaldte fase II-enzymsystem, der beskytter vores celler mod medicinrester, forurening fra omgivelserne, men også fra den helt naturlige proces, når cellerne skal slippe af med de affaldsstoffer, der dannes under deres daglige arbejde. Aroniabærret øger aktiviteten af nogle af fase II-enzymerne, og dermed giver aroniabærret en daglig beskyttelse. Vælg mellem juice, tørrede bær eller

Fra den vilde natur i Nordamerika til vikingernes kongesæde.


Dyrkning af aronia på Vibevadgaard

På Vibevadgaard har de over 45 kilometer rækker med aroniabuske på markerne i Lejre Ådal, som de høster hvert år i oktober. De høstede bær bliver herefter kørt direkte til det lokale presseri, hvor juicen bliver koldpresset, pasteuriseret og tappet direkte i flasken – ingen frysning af bær, enzymering eller opkoncentrering. Pulveret tørres på gårdens eget fødevaregodkendte tørreri, hvor også frø mv. frasorteres. Derfor er produktionen af aroniajuice utrolig klimavenlig, da de bruger gårdens solceller og jordvarme som energikilder.

Aronia som saft, tørret pulver eller i kapselform
Læs meget mere på deres nye hjemmeside, www.byrial.dk, nyd de smukke fotos og ikke mindst deres vision, som de allerede lever fuldt op til, en vision, der gerne må nå ud til alle moderne vikinger: “Vi dyrker med hjertet, hjernen & naturen for øje”. Tak for det, siger vi her fra redaktionen.

 

Om Henrik Byrial

Er grundlægger og leder af virksomhedens daglige arbejde. Henrik har en ph.d. i plantefysiologi og er tidligere seniorforsker og forskergruppeleder på forskningscenter Årslev, hvor Henrik arbejdede med de plantestoffer, der har betydning for både planternes og vores sundhed.

Læs om dyrkning af aroniabær, og hvordan jordvarme og solceller sammen med økologisk drift gør produktionen af de smukke produkter muligt: https://www.byrial.dk/laes-mere-om-dyrking/