Mælkebøtten er hadet og elsket. Hadet, fordi den bare stikker sit (flotte) hoved frem alle vegne, elsket, fordi den faktisk er smuk, når den som en forårsbebuder skaber sin helt egen glade stemning. Og så er den sund!
Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – forår 2014
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – forår 2014
Leveren skal sørge for at nedbryde fedtstoffer, medicin, toxiner og alle mulige andre affaldsstoffer, men er også med til at opbygge vidt forskellige komponenter i kroppen lige fra enzymer til hormoner. Fungerer den ikke optimalt, kan den være medårsag til, at sygdomme bliver kroniske. Vi kan måske ikke komme uden om vores genetiske ophav, men vi kan støtte kroppen i dens bestræbelser på at gøre sit bedste for en optimal sundhed. Og her er den lille mælkebøttes rødder sammen med de overjordiske dele et vigtigt bidrag.
Listen over problemer eller sygdomme, hvor mælkebøtteekstrakt kan gøre en forskel, er alenlang, netop fordi årsagerne til så mange sygdomme ifølge gamle urtetraditioner har basis i vores lever, som ikke kan følge med i udrensning og opbygning af kroppen, hvis vi overlæsser den med for mange for kroppen fremmede stoffer. Eller ikke hjælper den til at udskille de affaldsstoffer, vi uophørligt skaber i vores celler.
En plante, der kan sætte himmel, jord og leverens udrensning i bevægelse
Mælkebøttens officielle navn er Taraxacum officinale. Officinale betyder, at den var kendt som en plante af farmaceutisk værdi. Mælkebøtten er kendt fra tidlige bibelske skrifter, og araberne har anvendt mælkebøtten, ligesom den op gennem middelalderen har været dyrket af munke i særlige klosterhaver. I dag anvendes den flittigt af herbalister og phytoterapeuter, biopater, heilpraktikere og ernæringsterapeuter.
Både saften fra rod, blomst og blade har været anvendt, idet mælkebøttens indhold af aktivstoffer – bl.a. bitterstoffer – er koncentreret i blomst og blade om foråret og trækker ned i roden om efteråret.
Mælkebøtten indeholder et væld af vitaminer og mineraler. Indholdet af A- og C-vitamin, jern, kalk, fosfor, kalium, kobber og magnesium er særligt højt.
Små frø, smørgule blomster og efterårets rødder
Økologisk mælkebøtteproduktion – dyrkning, høst og presning af mælkebøtteekstrakt – foregår så tæt på naturens egen cyklus som muligt. Om foråret sås nye mælkebøttefrø, der året efter er klar til høst. De friske, smørgule blomster og grønne blade høstes i foråret – på det tidspunkt er der den højeste koncentration af næringsstoffer i bladene. Tilsvarende høstes rødderne i efteråret, hvor den højeste koncentration af bitterstoffet findes i plantens rødder.
Mælkesyregæret mælkebøtteekstrakt
Alle ekstrakter fra Herrens Mark er lavet af friske økologiske urter af egen produktion på markerne ved den lille by Nr. Åby på Fyn. Urterne høstes om morgenen og forarbejdes straks i produktionen. Herefter mælkesyregæres de i store rustfrie ståtanke i 4-5 måneder. Mælkesyregæringen skaber en meget høj optagelighed, så de aktive stoffer lettere kan trænge fra tarmen over i blodbanen og videre til leveren. Men det konserverer også ekstrakterne, da pH-værdien falder til omkring 4, hvor ikke andre bakterier end mælkesyrebakterierne kan overleve. Ekstrakterne har aldrig været kogt, og der er ikke tilsat alkohol eller konserveringsmidler.
En forårskur til udrensning
Kvinder:
- Optrapning fra 1 til 3 bægre over to uger
- Første uge 1-2 bægre daglig (et bæger er 30 ml.)
- Anden uge 2-3 bægre daglig
- Fra tredje uge fortsættes med 2 bægre daglig i 3 måneder (60 ml)
- Leveren er et langsomt arbejdende organ og skal derfor stimuleres over en længere periode.
Mænd:
- Begynder som kvinder, men fortsætter med 120 ml (tre bægre) i de efterfølgende måneder.
Til hele kuren indtages daglig rigeligt med vand, mindst 2 liter. Følg forårskuren i tre måneder.
Vil du bruge mælkebøttesaften til kroniske problemer
90 ml/daglig (3 bægre) daglig i mindst 3 måneder. Herefter kan man indtage 2 bægre daglig (og fortsætte med en) som forebyggende dosis.
Nogle vil sikkert kunne nøjes med et. Det må man mærke sig frem til. Det er vigtigt at gøre kuren færdig, selvom man skulle mærke lindring hurtigt. Lad leveren gøre sit arbejde færdigt.
Smagen af ekstrakterne er jo for de fleste første gang ret speciel. Derfor kan du enten tage saften som en snaps og skylle efter med koldt vand eller blande med syrlig juice fx ananas eller blåbær.
Mælkebøttens virkeområder
- Den stimulerer lever/galde, fordøjelsen og nyrerne
- Skaber bedre optagelighed af vores næringsstoffer fra maden
Kan være vigtig støtteterapi ved alle sygdomme, der er karakteriseret ved “ophobning af affaldsstoffer” – et gammelt urteterapeutisk udtryk, som ikke altid er forklaret særlig fysiologisk, men her tæller erfaringerne til gengæld:
- Alle gigttyper og smerter fra gigt
- Led- og rygsmerter
- Hudsygdomme som fx eksem og uren hud
- Allergier, specielt fødevareallergier – og intolerance pga. sin virkning via galden på nedbrydning af maden
- Hovedpiner og migræne
- Galdeblæreproblemer (Obs! Forsigtig opstart ved galdesten!)
- Kan nedsætte forbruget af blodfortyndende medicin (derfor, tjek hyppigere end ellers med din læge om rette dosering af medicin)
Træt af vand i kroppen?
Mælkebøtteblade er kendt for sin vanddrivende virkning. Og rigtig smart af naturen, at den samtidig indeholder kalium, så du ikke behøver ekstra tilskud
Flere oplysninger på: http://www.herrensmark.dkeller hos Michael Mohr på tlf: 6478 1052 – mail: info@herrensmark.dk
Læs også om forskningen på www.sund-forskning.dk