Fra mundhulen til den bitre ende …

Ældre kvinde kosttilskud

 

Bliv klogere på SIBO, en overvækst af bakterier i tyndtarmene, og på IBS, der på godt skraldespandsdiagnosesprog betyder irriteret tyktarm.

Af Marianne Palm

Du skal selvfølgelig gå til lægen for at få en korrekt diagnose, for der findes rent faktisk medicin, der kan afhjælpe en del af dine gener. Når du har været dér, med eller uden diagnose og måske endda med ordene om, at det må du lære at leve med, så deler du skæbne med millioner af andre mennesker.

Her i artiklen dykker vi ned i nogle af problemstillingerne og dukker op med nogle mulige løsninger udi støtte til de lange tarme.

Mundhulen – i spyttet findes der ptyalin, et enzym, der skal hjælpe med at nedbryde din mad i mavesækken.

I mavesækken skal der være tilstrækkeligt med mavesyre, så du især kan nedbryde proteinerne fra kød, fisk, fjerkræ eller de mange planteproteiner, du forhåbentlig spiser.
En dårlig nedbrydning her gør det sværere for den videre forarbejdning og kan skabe både forstoppelse, oppustethed, træthed efter måltider, eller at du føler en tyngde fra den øverste del af abdomen fra enten mavesæk, tyndtarme eller den tværgående tyktarm.


Tyg din mad grundigt, så den lettere kan fordøjes

For lidt eller for meget mavesyre? For lidt mavesyre giver træthed efter måltider, eller fordi du blander for mange fødevarer i et måltid. Spis gerne sure og bitre ting, fx syltede agurker, asier, spis rucolasalat, og drik vand med citron.

Citron med vand hjælper også med at danne fordøjelsesenzymer, der skal dannes i bugspytkirtlen og tilføres samme sted i tyndtarmen som galde, der ankommer fra lever og galdeblære.

I området her, øverst i tyndtarmen, er der kun ganske få mælkesyrebakterier, i forhold til hvad der er i tyktarmen.

Men helt sterilt er området ikke, og det er en vigtig kendsgerning, for den rette sammensætning med hverken for mange eller for få mælkesyrebakterier er essentiel i forhold til den videre forarbejdning. Det er bl.a. her, den nyeste forskning kommer ind og hjælper mod de mange irriterende problemer i tyndtarmen, og som meget vel kan kulminere i det, man populært kalder utætte tarme. En ringe mikroflora i området virker hverken beskyttende over for slimhinden eller hindrer, at fx gluten og laktose eller et væld af andre komponenter fra fødevarer kan passere over i blodet og skabe fødevareallergi.

De mest almindelige mælkesyrebakterier i duodenum – tolvfingertarmen – inkluderer:

Lactobacillus-arter, som er de mest almindelige mælkesyrebakterier og ofte findes i små mængder i duodenum. Det gælder fx Lactobacillus acidophilus og Lactobacillus rhamnosus.

Enterococcus-arter: Disse bakterier kan også findes i duodenum med Enterococcus faecalis som en af de mest almindelige.

Antallet af mælkesyrebakterier i duodenum er normalt relativt lavt, da det sure miljø og den hurtige passage af fødevarer gennem området gør det vanskeligt for bakterier at kolonisere i store mængder. I raske individer er koncentrationen af bakterier i duodenum generelt under 10^3 bakterier pr. milliliter tarmsaft, hvilket er betydeligt lavere end i tyktarmen, hvor bakterieantallet kan være og skal være meget højere.

Mængden og typen af bakterier kan dog ændre sig under visse tilstande som fx ved overvækst af bakterier i tyndtarmen (SIBO), hvor antallet af bakterier i duodenum kan blive unormalt højt.

Det interessante ved det nyeste skud på stammen hos Biosym er, at Symbioflor+ Forte netop tager hensyn til dette fænomen, hvor produktet både sørger for at beklæde slimhinderne hele vejen i tyndtarmen, men gør det på en sådan måde, at man samtidig undgår overvækst (SIBO).

Bliv klog på pili, der hjælper bakterier i at holde fast

At det overhovedet kan lade sig gøre at designe produkter, der lander dér, hvor man ønsker dem, handler om, hvordan man har gjort mælkesyrebakterierne syreresistente, så de kommer videre fra et surt miljø i mavesækken til et mindre surt miljø i tyndtarmen. Det handler også om, at man i dag ved tilstrækkeligt meget om bakteriernes indbyrdes liv, så vi allerede nu, men også fremadrettet, vil se flere og flere meget specifikke produkter til forskellige problemstillinger.

Pili på bakteriernes cellevægge støtter os

Man ved, at nogle bakterier har udviklet såkaldte pili, små hårlignende vedhæng, der som tråde stikker ud fra ydersiden af membranen. De kaldes pili og er dannet af et protein, som varierer i tykkelse og længde afhængigt af bakterietypen. Det gør det muligt for bakterien at klistre sig til andre bakterier og skabe mange andre interaktioner med omgivelserne:

Adhæsion: Pili fungerer som klæbrige “fingre”, der gør det muligt for bakterier at hæfte sig til overflader, herunder celler i en værtsorganisme. Denne evne til adhæsion er afgørende for mange bakteriers evne til at kolonisere et miljø og danne biofilm, som er komplekse samfund af mikroorganismer. Biofilm kan være med til at beskytte bakterierne imod et immunsystem, der gerne vil være lidt for opmærksomt og især mod antibiotika. Med andre ord vil du bedre kunne tolerere behandling med antibiotika, hvis du har en stærk mikroflora med mælkesyrebakterier, der let kan skabe adhæsion. Har du derimod udviklet en biofilm med patogene bakterier, vil antibiotika have svært ved at stille noget op, og derfor er det bedste bud på støtte at kolonisere tarmene med venlige bakterier, der holder de sygdomsfremkaldende i skak. Det vil alt i alt også gøre, at du måske får brug for færre antibiotikakure.

Konjugation: Nogle typer pili, kaldet sex-pili eller konjugationspili, spiller en rolle i bakteriers genetiske udveksling. Under en proces kaldet konjugation kan en bakterie bruge sin sex-pilus til at forbinde sig med en anden bakterie og overføre genetisk materiale (DNA), som fx plasmider, der kan indeholde gener for antibiotikaresistens. Det er en vigtig mekanisme for spredning af genetisk diversitet blandt bakterier at kunne opformere sig og derigennem beskytte bl.a. vores slimhinder og vores venlige beboere i biofilmen.

Bevægelse: Selvom pili hovedsageligt er involveret i adhæsion, kan de også hjælpe visse bakterier med at bevæge sig. Denne type bevægelse, kaldet “twitching motility,” involverer en cyklus af pili, der strækker sig ud, hæfter sig til en overflade og derefter trækker bakterien fremad, når pilien trækker sig tilbage.

Immun-interaktion: Pili kan også spille en rolle i bakteriers interaktion med værtsorganismens immunsystem, fx i vores kroppe. Nogle bakterier bruger pili til at undgå immunsystemet ved at ændre piliernes struktur, hvilket gør det sværere for immunsystemet at genkende og bekæmpe bakterierne.

Pili er således en struktur med mange funktioner, der spiller en kritisk rolle i bakteriers evne til at overleve, kolonisere, formere sig og sprede sig i forskellige miljøer.

Det er ikke kun de gode bakterier, symbionterne, der har disse evner, desværre er det også de patogene – sygdomsfremkaldende – bakterier, der er gode til at indtage overfladen på vores slimhinder. Derfor er det så vigtigt, at vi kalder på gode produkter der støtter os i den bedste kolonisering på alle slimhinder, og det kan bl.a. være Lactobacillus rhamnosus, i daglig tale kaldet LR111, som er en specielt udviklet streng af L. rhamnosus (kært barn har mange navne, derfor forkortelsen LR111)

I studier er det set, at LR111, som i stor stil findes i Symbioflor+ Forte netop har pili på sin membran til ikke kun at kolonisere tyndtarmen, men også at skabe en positiv biofilm, som beskytter slimhinden, der ligger som et lag overalt på tarmvæggene.

Denne streng af mælkesyrebakterier LR111 har også en særlig høj mulighed for at kunne modstå mavesyre og galde, som gør, at de har en særlig god evne til at overleve gennem hele fordøjelsen. Det er vigtigt, da vi gerne vil have bakterierne til at beklæde hele slimhinden og danne en god og stærk biofilm.

Sammen med LR111 finder du også en anden streng, Bifidobacterium lactis BI040, som ligeldes er kendt for sin evne til at modvirke forstoppelse og forhindre irriterede tarme (IBS) samt SIPO.

I studiet, hvor deltagerne havde brugt mavesyrepumpehæmmere over længere tid, så man en større forekomst af SIPO, helt op mod 60 pct. forøgelse, hvilket indikerer, at vi ikke blot skal fokusere på mælkesyrebakterier, men hvad vi byder vores mavesæk, og hvordan vi undgår både for lidt og for meget mavesyre. Det hører til i en anden artikel, og forslag finder du i linksamlingen nederst i artiklen.

Tilbage til SIBO og IBS i studier: Man så gennem forsøget et signifikant fald i smerteintensitet, og hvor ofte de 120 deltagere havde anfald af smerter.

Mange fik helt normal afføring målt på, at konsistensen af afføringen blev normaliseret (hverken for hård eller blød), og for de deltagere, der overvejende havde problemer med forstoppelse, så man også en signifikant forskel efter seks uger i forhold til placebogruppen.
Forsøget viste, at stammerne skabte en langtidseffekt, hvor man også fire måneder efter forsøgets ophør kunne se, at de deltagere, der fik de aktive stammer af LR111 og BI040 stadig havde forbedret deres tarmfunktion.

Kilde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37510953/


Kort opsummering baseret på de to strenge

Modvirker både IBS og SIPO ved at

  • Afbalancere mikrofloraen i både tyndtarme og tyktarme, hvilket beskytter slimhinderne begge steder og styrker det lokale immunforsvar.

  • Skaber derigennem regelmæssige afføringer i den rette konsistens, mindre oppustethed, færre smerter fra fordøjelsen, skaber bedre restitution, hvis du ikke kan undgå mavesyrepumpehæmmere (hvilket vil være en rigtig god ide, men det er en helt anden historie), og du undgår både vekslende afføringer med skiftende løse afføringer og forstoppelse.

  • I studierne så man også en bedre beskyttelse mod antibiotika uden at ødelægge antibiotikaens målrettede og nødvendige virkning, men bivirkningerne efter behandlingen blev mindre.

Symbioflor+ Forte har 12 stammer i alt, og tilsammen er de også et sundt bekendtskab, hvis turistmave på fremmede destinationer er blevet en følgesvend.

Dosering: 1-2 kapsler dagligt, gerne fordelt over dagen med én kapsel morgen og én kapsel aften.


Golden Oldie … Symbioflor+ har været på helsehylden i 30 år, og det er der gode grunde til

Måske har du taget Symbioflor+ i årevis som alment forebyggende mod netop IBS, SIBO, turistmave eller blot for at skubbe bagpå, hvad angår forebyggelsen af diverse fortrædeligheder – bliv endelig ved med det!
Symbioflor+ Forte er netop til dig, der allerede har mærket problemer med SIBO eller IBS, og dermed er der to målrettede produkter til hele familien.

 

Meget mere om biofilm – til dig, der er behandler eller særligt interesseret

Biofilm er komplekse samfund af mikroorganismer, der er indlejret i en selvproduceret ekstracellulær matrix, som består af polysakkarider, proteiner, lipider og DNA. Disse mikroorganismer kan være bakterier, svampe, alger eller andre mikroorganismer, der lever i et tæt knyttet fællesskab. Biofilm danner sig typisk på overflader, der er nedsænket i vand eller udsat for en fugtig atmosfære, men de kan også dannes på næsten alle overflader, herunder medicinsk udstyr, rørledninger, tandoverflader og i levende væv.

Dannelse af biofilm sker i flere trin:

Initial tilhæftning: Individuelle mikroorganismer fæstner sig til en overflade ved hjælp af pili, fimbriae eller andre overfladeadhæsioner.

Irreversibel vedhæftning: Efter den initiale vedhæftning producerer cellerne en ekstracellulær matrix, som forankrer dem fast til overfladen.

Modning: Cellerne begynder at dele sig, og biofilmen vokser i tykkelse og kompleksitet. Der udvikles kanaler inden i biofilmen, som tillader distribution af næringsstoffer og fjernelse af affaldsprodukter.

Moden biofilm: På dette stadie er biofilmen blevet et organiseret samfund med en diversitet af mikroorganismer, der samarbejder og kommunikerer med hinanden, ofte via kemiske signaler i en proces kaldet quorum sensing.

Spredning: Når biofilmen når et bestemt stadium, kan enkelte mikroorganismer eller små klumper af biofilm bryde væk og kolonisere nye overflader, hvilket fører til dannelsen af nye biofilm, som kan sprede sig på slimhinder, ikke kun i tarmene, men også i mundhule, svælg, blære og underliv.

Sygdomsfremkaldende bakterier danner også biofilm, og det hele handler om, hvilke bakterier der bedst overlever. Har du et stærkt mikrobiom, som er fællesbetegnelsen for alle de mælkesyrebakterier, der koloniserer dine slimhinder, vil du bedre kunne imødegå sygdomsfremkaldende bakterier, der hellere end gerne vil lave sig en formerings- og kommunikationscentral i kroppen. Dem kan du bl.a. skubbe ud med Symbioflor+ Forte.


Det mest udbredte problem blandt mennesker på planeten er nok irriteret tyktarm


Det kan være forbigående efter ringe eller irriterende fødevarer, det kan være meget mere kronisk, uden at vi ved det, fordi dysbiosen, altså den besværliggjorte mikroflora, ikke altid viser sig som andet end ekstra luft. Værst er det, når det også kan blive til nogle smertefulde kolikagtige smerter, der bliver konstante eller kommer i bølger. Måske med forstoppelse, måske med løse afføringer, måske en cocktail af begge problemer.

IBS = Irritabel Bowel Syndrom = irriterede tarme = tarmkatar = dysbiose i tarmen


Uanset symptomer skal du selvfølgelig kontakte lægen, men hvis alle alvorlige årsager er udelukket, er der ingen grund til at stoppe dér, det vil sandsynligvis være både din mavesæk og dine tarme, der har brug for støtte. Mavesækken, hvis der er for lidt eller for meget mavesyre, og den ganske simpelt “føler sig for lammet af for meget mad på én gang eller alt for forskellige fødevarer i et måltid”.


SIBO = En overvækst i tyndtarmene, som vi ikke har brug for

Støtte under og efter en antibiotikakur

I fordums tid var det mere end almindeligt, at der opstod problemer med løse afføringer, vækst af candidasvamp og andre fortrædeligheder på slimhinder, når man fik en antibiotikakur i syv eller 10 dage. Nu er man blevet meget bedre til at bruge smalspektret penicillin/antibiotika, så hele mikrofloraen ikke bliver ramt så kraftigt undervejs og efter kuren.
Det betyder ikke, at der ikke kan opstå problemer, og derfor er det en rigtig god ide at supplere med nogle gode mælkesyrebakterier, der hjælper kroppens naturlige mikroflora med hurtigst muligt at blive veletableret igen. Det er blandt andet det, Symbioflor+ Forte kan: Tag kapslerne forskudt af penicillin og antibiotika, eller vent til efter lægens kur, hvis du fx får penicillin/antibiotika flere gange dagligt.

Antibiotika redder masser af liv hver dag

Og før du nu skyder med skarpt på penicillin og antibiotika: Den type medicin redder liv hver dag. Du har brug for det, hvis lægen ordinerer det. Punktum.

Hvor man tidligere ordinerede penicillin, så snart der var risiko for bakterielle infektioner, anerkender man i dag, at mange infektioner bliver håndteret af et sundt immunforsvar. Man ved, at risikoen for at udvikle penicillinresistens er til stede, som gør, at når man en dag virkelig får brug for penicillinen, fx ved livstruende situationer som ulykker, skal man kunne få glæde af medicinen og ikke være resistent.

Så læger i dag ordinerer det kun, hvis det er nødvendigt. Det kan det være ved en tilsyneladende banal halsbetændelse, men hvor immunforsvaret, hvis det går galt, kan ødelægge dine hjerteklapper, det kan være infektioner, der ødelægger dit nyrevæv eller skaber infertilitet.
Sandsynligheden for, at du får problemer efter en antibiotikakur, kan mindskes med Symbioflor+ Forte.

Link:
https://sund-forskning.dk/artikler/foedevarer-til-den-irriterede-tyktarm-fodmap/

https://netdoktor.dk/mave-og-arm/laktoseintolerans/sygdomme/low-fodmap-diat-giver-ro-i-maven


Er du voldsomt generet af luft, bør du undgå kål, porrer og løg i en uge eller to.

Undgå også frugt og grøntsager i samme måltid. Find gode urteteer, som kan lette på luften, fx anis, pebermynte, fennikelfrø eller nogle færdige urteteer, spørg i helsekosten. Produkter med kul (!) kan også forsøges, mange gasser opsuges af det sorte kul.

Kig også på FODMAP, hvor en del af løsningen måske findes, supplér med Symbioflor+ Forte, så du ikke skal på en unødvendig langstrakt kur.

Har du forstoppelse, kan det stamme fra for lidt mavesyre, for få fibre, for lidt vand. Tjek www.sund-forskning.dk for hjælp til hele fordøjelsen.

Som noget helt nyt er emballagen til Symbioflor+ Forte blevet patenteret i specialdesignede beholdere, som beskytter de vigtige mælkesyrebakterier mod fugt og varmeudsving. Det sikrer på en og samme tid også holdbarheden samt stabiliteten på det aktive indhold helt indtil udløbsdato, hvilket i sidste ende bevarer produktets effekt. Derudover sikrer Cryo-teknologien, at mælkesyrebakterierne beskyttes mod termiske og mekaniske forhold i produktionen samt under lagringen. Dette sikrer mælkesyrebakteriernes evne til at overleve rejsen gennem tarmene og opretholde den høje biologiske aktivitet.

Fra mundhule til - symbioflor


Symbioflor+ Forte indeholder:

1-2 kapsler indeholder:

Bifidobacterium lactis BI040 Lactobacillus rhamnosus LR111 –  6/12 mia. CFU” – 3,5/7 mia. CFU”

Bifidobacterium longum BL021 – 0,25 /0,5 mia. CFU”

Lactobacillus acidophilus LA121 – 0,25 /0,5 mia. CFU”

Lactobacillus reuteri LU151  – 0,25 /0,5 mia. CFU”

Bifidobacterium bifidum BF031 – 0,25 /0,5 mia. CFU”

Lactococcus lactis ssp. lactis LL440 – 0,25 /0,5 mia. CFU”

Lactobacillus casei LC131 –    0,25 /0,5 mia. CFU”

Lactobacillus paracasei LPC101  – 0,25 /0,5 mia. CFU”

Lactobacillus plantarum LP141 – 0,25 /0,5 mia. CFU”

Bifidobacterium breve B8011 – 0,25 /0,5 mia. CFU”

Streptococcus thermophilus ST251  – 0,25 /0,5 mia. CFU”

I alt mælkesyrebakterier 12 /24 mia. CFU”


Fructo-oligosakkarider

Zink-  13/26 mg 1,5/3 mga

“CFU=Colony Forming Units. Angiver antallet af levedygtige bakterier ved udløbsdato. Svarer til 15/30 pct. af referenceindtag.