Gå rent i fisk

 

 

Af Rose Maimonide, rosemaimonide.com
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2019/januar 2020

 

Fisk er sundt! Desværre er 75 pct. af verdens fiskebestande fisket mere eller mindre i bund. Derudover er især de fede, gamle fisk så belastede af miljøgifte, at du og dit barn gør bedst i at undgå dem. Heldigvis er der mange gode steder at gå i fisk. Dem får du serveret her på et fiskefad.

 

Fiskehitlisten
Fisk er stort set den fødevaretype, der indeholder flest miljøgifte af alle. Du kan især som mor eller gravid virkelig gøre en forskel for jeres indtag af miljøgifte, hvis du vælger fisk og skaldyr med omhu, dvs. fra min Fiskehitliste! Supplér med fiskeolie/levertran i tip-top kvalitet.

*betyder, at gravide, wannabe-gravide, ammende og små børn ikke skal spise dem så tit pga. muligt indhold af miljøgifte.

** betyder, at det frarådes gravide, ammende og små børn pga. muligt indhold af miljøgifte.

 

Ansjos

Blæksprutte (MSC-certificeret eller fanget med line eller tejn)

Brisling

Brosme, bæredygtig/MSC-certificeret

Fjæsing

Hoki (torsk-wannabe)

Hornfisk

Hummer, MSC certificeret

Ising, bæredygtig/MSC-certificeret

Krabbe (kun med tejn/garn og kun det hvide kød)

Krebs (Louisiana-typen, fanget i Spanien eller USA)

Kuller, bæredygtig/MSC-certificeret

Kulmule, bæredygtig/MSC-certificeret

Lange, bæredygtig/MSC-certificeret

Laks, økologisk **

Makrel, bæredygtig/MSC-certificeret *

Multe

Muslinger (gerne MSC-certificeret/økologisk)

Pighvar (fanget med line/vod)

Reje, varmtvands- (økologisk eller ASC-certificeret) *

Rødfisk, bæredygtig/MSC-certificeret

Rødspætte, bæredygtig/MSC-certificeret

Sardin, bæredygtig/MSC-certificeret

Sej, bæredygtig/MSC-certificeret

Sild (små), også kippers, bæredygtig/MSC-certificeret *

Skrubbe (fanget med garn)

Stenbiderrogn

Søtunge

Tobis (slank og laber fisk)

Torsk fra Barentshavet eller Østersøen

Torsk, bæredygtig/MSC-certificeret

Torskerogn

Vildlaks (MSC-certificeret Alaskalaks eller Stillehavslaks fra Alaska) *

Ørred, økologisk **

Østers (opdrættede/MSC-certificerede) *

 

Bæredygtig fisk?
Over 70 pct. af verdens fiskebestande er i dag enten fisket til det yderste, truet eller på grænsen til at uddø. Så det er vigtigt at vælge bæredygtige fisk. Det gør du helt automatisk ved kun at vælge fisk fra Fiskehitlisten.

I dag opdrættes omkring halvdelen af de fisk og skaldyr, som vi spiser – ofte med store negative konsekvenser for miljøet og de mennesker, der arbejder i produktionen. Foderet er heller ikke noget at råbe hurra for. Derfor kan du som forbruger gøre en stor forskel ved at undgå opdrætsfisk og skaldyr, som ikke har ASC-mærket. Tilsvarende kan du vælge MSC-certificeringen, der står for bæredygtige fritlevende fisk. Det er ikke perfekt, men bestemt et skridt i en grønnere retning. Der findes også bæredygtige fisk, som ikke er MSC- eller ASC-certificerede. Her gælder det om at kende sin fisker eller fiskehandler godt.

 

 Vidste du, at østers og muslinger er bæredygtige og sprængfyldt med biotilgængeligt zink og jod?

 

Kviksølv – så farligt er det
Tungmetallet kviksølv er en nervegift, som kan give alvorlige hjerne- og udviklingsskader. Visse nyere forskningsresultater peger på, at kviksølv er så giftigt, at det ikke er muligt at sætte en laveste grænseværdi for indholdet af kviksølv. Det knockouter primært tun fra din og dit barns fiskemenu.

Tun og nogle få andre rovfisk har en europæisk grænseværdi for kviksølv, som er dobbelt så høj for andre fisk. Ellers ville det være forbudt at sælge dem som fødevarer, fordi indholdet af kviksølv er så højt. Ifølge en undersøgelse overskrider hver 10. dåse tun og hver 5. tunbøf og sushitun den danske grænseværdi for kviksølv. Dåsefisk er generelt mere tynget af kviksølv end frisk og frossen fisk – dog undtagen frisk tunbøf og sushitun, som er langt værre end dåsetun. Heldigvis findes der så mange andre fantastiske spisefisk.

 

Er det så ikke bedre helt at undgå fisk?
Nej, for de fleste mennesker vil de gavnlige effekter ved at spise fisk overskygge bivirkningerne fra miljøgifte i fisken. Især hvis man undgår de gamle, fede fisk. Det bedste er at spise varieret fra Fiskehitlisten og supplere med oprenset fiskeolie eller levertran. Fisk giver et vigtigt tilskud af omega-3-fedtsyrer, protein, D-vitamin og mineralerne jod, zink og selen.

 

Makreltip
Når du serverer makrel, bør du helst fjerne alt det mørke/brune kød. Det er nemlig det fedeste kød og dermed også det, der har højest indhold af miljøgifte. Makrel uden det mørke kød kan du og dit barn med fordel spise et par gange om ugen. Makrel er sprængfyldt med mineralet selen og en af de fisk, som har højest indhold af omega-3.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *