Godt eller skidt: Får vi nogensinde ren besked om vitaminer?

COLOURBOX2004912_2a

 

En dag kan de redde dig fra alverdens sygdomme. Den næste dag er de livsfarlige og sender dig i graven før tiden. Der er ikke noget at sige til, at du er forvirret – men ta’ lige en dyb indånding, og læs videre. 

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – julen 2011

 

Har den seneste tids overskrifter skræmt dig fra vid og sans? Har du overvejet at hælde vitaminpillerne i toilettet og skylle ud? Drop det. Går vi 15-20 år tilbage i tiden, var der læger her i landet, der advarede om dødsfald og uoverskuelige sundhedsproblemer som følge af den omfattende brug af vitaminpiller hos befolkningen, men der er absolut intet, der tyder på, at denne lavine af elendighed er rullet ind over os. Derimod kan man stadig se, hvordan kræft, hjerte-kar-sygdomme, rygerlunger og andre livsstilsbetingede sygdomme sender os for tidligt i graven.

 

Vitaminer er ikke en redningsplanke
Vi bliver syge af den måde, vi lever på. Længere er den ikke. Mange har en fejlagtig opfattelse af vitaminpiller og kosttilskud som noget, man kan begynde på, når man har forsømt sit helbred i årevis – en sidste regningsplanke, så det ikke går helt galt. Men sådan er tingene altså ikke. Vitaminpiller er ikke medicin, men derimod en kilde til forebyggelse. Det er en god investering i et bedre helbred og skal tages som et supplement til en ellers god og varieret kost. Undersøgelser har da også vist, at brugere af vitaminpiller i forvejen er sundere end gennemsnittet, men tager det ekstra tilskud, netop fordi de er opmærksomme på deres helbred.

 

Spørg bare landmændene
I virkeligheden kan vi lære utrolig meget af at se på landmændene og den måde, de fodrer deres dyr på. Alle svin, køer og andre dyr, som avles her i landet, får tilskud af vitale mikronæringsstoffer. Det skyldes, at landmændene ved selvsyn kan konstatere, hvordan disse kosttilskud forbedrer dyrenes sundhed, forbedrer deres forplantningsevne, giver sundere led og muskler og så videre. Det handler i virkeligheden om bundlinjen, for jo sundere dyr, desto bedre kødkvalitet, og desto lavere udgifter til medicin. Vi mennesker kunne med fordel tage noget af denne visdom til os og anvende den konstruktivt til at højne befolkningens sundhed. Vitaminpiller er bestemt et nyttigt redskab til at nå dette mål.

Din vigtigste opgave som ansvarlig person med en sund interesse i et godt helbred og høj livskvalitet er at holde tungen lige i munden og bruge din kritiske sans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *