Grønkål er en af naturens næringsrige fødevarer, som indeholder fibre, klorofyl og er fyldt med vitaminer og mineraler. Grønkål er en sund overlever; med krøllede blade står den stolt på marken i efteråret ogvintermånederne og trodser helt ned til 20 graders frost.
Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – december 2015/januar 2016
Grønkål er super sundt, primært fordi den er fiberrig og fyldt med vitaminer, flavonoider og andre plantenæringsstoffer. Grønkål kan hjælpe kroppen til afgiftning og med at forebygge sygdom. Desværre har mange danskere et anstrengt forhold til kål. Muligvis husker vi barndommens udkogte broccoli, mors blomkålsgratin eller farmors brunkål. Kål fortjener da også en bedre behandling end som så, og kål kan tilberedes let, lækkert og velsmagende. Jo mere kål, der indgår i den daglige kost, jo mere jubler fordøjelsen, jo hurtigere bliver vi mætte, og jo sundere bliver vi. Fibre fra grønkål binder både kolesterol og brugte østrogener og transporterer dem ud i toilettet. Ganske simpelt, fordi fibrene transporterer fedtstoffer ud af kroppen, og både kolesterol og østrogen er opbygget af fedtstoffer.
Grønkåls oversete fortræffeligheder
- Skal være som liste Grønkål er lav i kalorie, høj i fiber og har nul fedt og er også fyldt med en god portion næringsstoffer.
- Grønkål har et højt indhold af jern –ja, der er mere jern i end i oksekød. Jern er afgørende for et godt helbred, såsom dannelsen af hæmoglobin og enzymer, transport af ilt til forskellige dele af kroppen, cellevækst korrekt leverfunktion og meget mere.
- Grønkål har et højt indhold af vitamin K. Vitamin K kan hjælpe med at beskytte mod forskellige kræftformer. Det er også nødvendigt for en lang række funktioner, herunder knoglesundhed og blodpropper. Øget indhold af vitamin K kan hjælpe folk, der lider af Alzheimers.
- Grønkål er fyldt med kraftfulde antioxidanter. Antioxidanter, såsom carotenoider og flavonoider, som beskytter mod forskellige kræftformer.
- Grønkål har en antiinflammatorisk effekt.
- En kop grønkål indeholder 10 % af ADT af omega-3-fedtsyrer, som er støtteterapi ved gigt, astma og autoimmune sygdomme.
- Grønkål er fantastisk som en kardiovaskulær støtte.
- Grønkål hjælper til et lavere kolesteroltal.
- Grønkål har et højt indhold vitamin A. Vitamin A er godt for dit syn, din hud og hjælper til at forebygge lunge- og mundhulekræft.
- Grønkål har et højt indhold af vitamin C, der er meget nyttigt for dit immunforsvar, dit stofskifte og din hydrering.
- Grønkål har et højt indhold af calcium. Grønkål indeholder mere calcium end mælk. Calcium hjælper med at forebygge knogletab, forebygge knogleskørhed og opretholde en sund metabolisme. C-vitamin er også nyttigt for at opretholde brusk og fælles fleksibilitet.
- Klorofyl er fyldt med fibre og svovl. Den er med til at afgifte krop og holde din lever sund.
- En af de mange måder, man kan hjælpe et vægttab på vej, er at bruge grøntsagsjuicer til at fylde maven op!
4 g frysetørret Grønkålspulver fra Foodjoy dækker dagsbehovet for vitaminer og mineraler til en person i 24 timer.
Lav derfor shots eller smoothies af Foodjoys Økologiske Grønkålspulver! Se opskrifterne på www.sund-forskning.dk.
Pudsigt, at vi altid jogger til udlandet efter superfood, når det gror lige derude på marken.