EngholmNDS er klar med en serie af svampe, der er fremstillet, så alle aktive stoffer er bevaret og består af Lions Mane, Cordyceps, Shiitake, Reishi, Chaga og Multi-Mushroom med Cordyceps, Shiitake, Reishi.
Af Eva Lydeking
Spiselige og medicinske svampe har været værdsat i Kina og Japan i over 3000 år for deres evne til at vedligeholde et godt helbred, hjælpe med afgiftningsprocesser og hele skavanker. Videnskaben har i de sidste ca. 50 år undersøgt mange af de stoffer, som svampe danner, deres egenskaber i menneskets biologi/fysiologi og har herigennem fundet frem til, at svampene har egenskaber ift. antioxidant-, antivirale, tumorcellehæmmende eller immunregulerende virkninger, blandt mange andre.
Verdens førende producent af svampebiomasse fremstiller disse kosttilskud i tabletform til EngholmNDS.
Nutidens komplekse helbredsskavanker og den massive forekomst af kroniske lidelser (ca. ⅔ af befolkningen i Danmark) har deres rod i komplekse sammenhænge, som efter vores opfattelse kræver hjælp fra fuldspektrede svampenæringsprodukter, så alle svampenes egenskaber er intakte.
Styrken ved naturlige kosttilskud ligger i brugen af komplekse, skånsomt fremstillede og blidt forarbejdede ingredienser (hele dele af planter eller svampe), hvis specifikke sundhedsfremmende egenskaber er blevet undersøgt og verificeret gennem generationer og yderligere kvalitetstestet i laboratoriet.
Spisesvampe (der indtages i større mængder ad gangen) har et godt proteinindhold med alle essentielle aminosyrer, lavt fedtindhold, gode fibre og et væld af vitaminer og mineraler og desuden mange forskellige bioaktive komponenter.
Medicinske/terapeutiske svampe indtages for specifikke formål i mindre mængde som kosttilskud, alt efter hvad der er behov for. NDS’ svampetilskud består af den komplette svamp, både myceliet (der i vilde svampe er under jorden og derfor ikke kan medtages) og de unge frugtlegemer.
Takashi Mizuno (1931-2000) var professor ved Shizuoka Universitet i Japan og brugte hele sit liv på at studere medicinske/terapeutiske svampe, specielt ift. hæmning af kræftceller. Han påviste, at mange af de kræfthæmmende og immunregulerende polysakkarider blev dannet i myceliet i samme eller højere grad som i frugtlegemet. Dette åbnede for at dyrke svampene i rene miljøer og slippe fri af miljøforurening. Han er kendt for at citere et japansk ordsprog: “Medicine and food both originate from the same root”, “Medicin og mad kommer fra samme kilde”.
At spise svampe er dog ikke en kur mod kræft, men det er spændende at se, hvordan svampe kan indgå i fremtidens støtteterapi til konventionel behandling.
Når en producent vælger at anvende hele biomassen, altså både de overjordiske og underjordiske dele:
- Fuld bevarelse af de aktive stoffer i deres naturlige og komplette forhold, ingen forskydning af effekterne i svampen.
- Svampes biomasse har en lang række stoffer, op til ca. 400, og det er umuligt at ”vide hvad man gør” hvis man vælger nogle, ift. fx standardisering, på bekostning af andre.
- De mange stoffer, herunder enzymer, arbejder sammen til fordel for helheden, svampe i naturen samarbejder med andre planters rødder, så de modtager næring og giver en bedre biotilgængelighed af bl.a. mineralerne i jorden til de andre planter.
- Svampe har ikke nogen fotosyntese, og for at kunne opretholde deres liv og livskraft danner de mange forskellige stoffer, som hjælper med disse funktioner, så svampen bliver livskraftig og lever længe.
- Svampe er meget metabolisk aktive, og for at kunne danne disse mange bioaktive stoffer, både polysakkarider (herunder beta-glukaner) og et væld af sekundære metabolitter, har de en høj enzymaktivitet, som bør bevares i det færdige produkt, til gavn for mennesker. Enzymer bliver inaktiveret ved opvarmning, og NDS-serien er ikke opvarmet.
- Enzymer er en væsentlig komponent i friske svampes effektivitet. Disse proteinstoffer er en del af og styrer mange vitale processer i kroppen.
- NDS-svampene har dokumentation for at indeholde et stort antal sekundære metabolitter, som kan spille en vigtig rolle i værtens immunfunktion og regulering, så de kan anvendes i immunterapi.
- Indhold af mikro- og makroelementer: kostfibre, vitaminer, sporstoffer, terpener, steroler, phenoler, sekundære metabolitter, aminosyrer og polysakkarider (glukaner) er i en naturlig sammenhæng, dvs. med intakt proteinbinding.
- NDS har valgt at lave svampemassen til tabletter, da de så kommer i kontakt med munden (smags- og lugtesans) – ligesom de nemt kan knuses i en smoothie.
- NDS-svampetilskud er lavet under sterile og strengt kontrollerede forhold, så der er ingen risiko for tungmetalophobning, kemikalierester og andre uønskede stoffer, men de analyseres alligevel for at være helt sikker.
- Økogodkendt.
- Passer til filosofien i alle grene af holistisk tænkning/praksis, såvel som Traditionel Kinesisk Medicin (TCM).
Produktionsprocessen
Svampene dyrkes på sterilt substrat, der tillader høst af både mycelium og unge frugtlegemer, så den komplette biomasse er intakt. Der er ingen forurening mulig, ingen tilblanding af fremmede stoffer. Processen er ISO-certificeret og standardiseret.
Forarbejdningen af biomassen udføres under de samme strengt kontrollerede forhold, som anvendes til fremstilling af konventionelle lægemidler. Resultatet er en standardiseret biomasse, der er tørret ved lav temperatur, og som videreformales under opretholdelse af en lav temperatur til et fint formalet pulver, der laves til tabletter med et standardiseret biomasseindhold på 500 mg. Valget af bindemidler og tilsætningsstoffer, der anvendes i fremstillingen, gør disse tabletter velegnede til vegetarisk/vegansk livsstil.
Samlet set har NDS et produkt, der ikke kræver varme- eller kuldebehandling af hensyn til holdbarhed. Under forarbejdningen (tørring, formaling) overvåges temperaturen til at være så lav som muligt for at bevare et maksimum af aktive ingredienser i slutprodukterne. Det er veletableret, at højere temperaturer kan reducere den enzymatiske aktivitet og dermed reducere de antivirale virkninger.
Anvendelse
Vi anbefaler 2-3 tabletter daglig, eller efter behov, som tilskud til kosten.
Referencer
Kumar K, Mehra R, Guiné RPF, Lima MJ, Kumar N, Kaushik R, Ahmed N, Yadav AN, Kumar H. Edible Mushrooms: A Comprehensive Review on Bioactive Compounds with Health Benefits and Processing Aspects. Foods. 2021 Dec 4;10(12):2996. doi: 10.3390/foods10122996. PMID: 34945547; PMCID: PMC8700757.
Daba A.S., Ezeronye O.U. Anti-cancer effect of polysaccharides isolated from higher Basidiomycetes mushrooms. Afr. J. Biotechnol. 2003;2:672–678.