Har du Raynauds syndrom?

 

 

Så kan du blive hjulpet med naturlægemidlet ginkgo biloba. Det har også en god effekt mod øresusen.

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar/marts 2018

 

Hvis du lider af Raynauds syndrom med isnende kolde fingre, kan du blive hjulpet af tabletter med Ginkgo biloba-ekstrakt, hvis aktive stoffer forbedrer blodgennemstrømningen i hele kroppen. Raynauds syndrom er en kronisk lidelse, som er forårsaget af mangelfuldt blodomløb igennem blodkar og de hårfine kapillærer, og det er netop derfor, en forbedring af blodcirkulationen har vist at kunne lindre symptomerne.

 

Kan skyldes temperaturforandringer

4-5 procent af befolkningen har denne lidelse, som gør fingrene helt hvide. Der kan også opstå smerter, følelsesløshed og en snurrende fornemmelse. Normalt angriber Raynauds syndrom kun fingrene, men man kan dog også få problemet i tæerne og i sjældne tilfælde i næse, ører og læber.

Det er normalt temperaturforandringer eller emotionel stress, som får lidelsen til at bryde ud.

 

Også virksomt mod tinnitus

Ginkgo biloba-ekstrakten, som bliver udvundet af bladene fra Ginkgo biloba-træet, indeholder nogle biologisk aktive stoffer, som både virker blodfortyndende og karudvidende. De hedder ginkgoflavonglycosider og terpenlaktoner og forbedrer blodgennemstrømningen i alle væv i kroppen. Det gælder tilmed hjernen, og det er årsagen til, at Ginkgo biloba også har en effekt mod blandt andet øresusen (tinnitus) samt svigtende hukommelse og koncentrationsbesvær.

 

Dansk præparat vandt stor test

Foruden at øge blodgennemstrømningen virker Ginkgo biloba som en kraftig antioxidant, der beskytter celler. En britisk test af 18 forskellige Ginkgo biloba-præparater viste, at Bio-Biloba fra Pharma Nord havde den bedste antioxidanteffekt, også selvom mange af de konkurrerende præparater ifølge deklarationen indeholdt væsentligt mere Ginkgo biloba-ekstrakt.

 

Kvaliteten afgør udfaldet

Dette kan umiddelbart virke ulogisk, men det er ikke nødvendigvis mængden af ekstrakt, der er afgørende. Dels er det vigtigt, at indholdet af aktive stoffer er standardiseret, så man ved, at der er nøjagtig lige meget aktivstof i hver eneste tablet. Det forudsætter, at Ginkgo biloba-ekstrakten har lægemiddelkvalitet. Dels er selve råvaren uhyre sart og kan let blive ødelagt under tabletfremstillingen. Når man presser tabletterne, udvikles varme, og hvis ikke der er fuldstændig styr på fremstillingsmetoden, kan en ellers god Ginkgo biloba-råvare af høj farmaceutisk kvalitet miste sin kraft eller ligefrem blive ødelagt.