Hjælp til den akutte og kroniske blærebetændelse

COLOURBOX2004912_2f

Når det gammelkendte tranebær bliver koblet sammen med den smukke hibiscus og tilsat en god portion forskning ud i akutte og kroniske blærebetændelser, opnår man en helt særlig effekt. Faktisk har forskerne sjældent set så god en effekt på blærebetændelse, som med det nye Roseberry produkt.

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – Julen 2011

Ny mulighed for kvinder og mænd med blærebetændelse
Der er rigtig mange kvinder, som har mærket den brændende smerte, når en flok colibakterier har slået sig ned i blæren, hvor de formerer sig i det ellers sterile miljø. Smerterne kan også opstå, uden at der er bakterier til stede i blæren, en tilstand, som man bl.a. kan se hos kvinder i overgangsalderen, hvor slimhinderne bliver for tynde eller ved særlige inflammationstilstande i blæren, hvor slimhinderne og blærevæggen af for lægerne ukendte årsager bliver særligt irriterede.

De fleste kender til forskellige tranebærprodukter, hvor det lille røde bær ligesom C-vitamin, kan hindre bakterierne i at klæbe sig fast på blæreslimhinden. Men tranebær saft og kosttilskud med tranebær virker ikke altid nok. Det har forskerne fra Frankrig opdaget, og nu har de udviklet et produkt, hvor man kombinerer tranebær med ekstrakt af hibiscus.

De aktive stoffer og lidt om PAC
Det er PAC (proanthocyanidiner) som anses for, at være det aktive stof i tranebær. PAC hjælper på den akutte og især den tilbagevendende blærebetændelse. Her har de franske myndigheder forlangt et minimumsindhold på 36 mg pr. dagsdosis, for at producenterne må fortælle, at produktet virker mod urinvejsinfektioner.

I hibiscus findes også PAC, men forskerne har opdaget, at PAC hverken er bakterie- eller svampehæmmende, så hvilke årsager er der så til, at man i studier kan se den særligt gode effekt? Noget tyder på, at det er kombinationen af en stribe polyphenoler i kombination med polysakkarider og forskellige syrer, som gør hibiscus særlig velegnet til både at bekæmpe colibakterier, beskytte slimhinden i blæren og gøre urinen så sur, at bakterier og svampe ikke kan formere sig i den lille blære.

Hibiscus ekstrakten, som er udviklet af forskere i Frankrig og USA, hører til blandt en af de nyere opdagelser, hvor de aktive stoffer hjælper både på infektioner forårsaget af colibakterier og af Candida albicans. En ny undersøgelse viser, at der ligesom ved tranebær er effekt indenfor ganske få dage. Og langtidsstudier viser, at der er en ganske overbevisende effekt hos kvinder, som lider af kroniske blærebetændelser, hvor hyppigheden af infektioner aftager efter seks måneders brug. I studiet indgik en gruppe kvinder som fik placebo (snydetabletter) og forskellen på de kvinder, som fik de aktive stoffer fra hibiscus var markant.

To til tre tabletter om dagen er nok til både den akutte og kroniske blærebetændelse –  til en pris, som ikke vælter dit budget!

Studiet i detaljer

Et af studierne, som blev offentliggjort i august 2008 viste et historisk flot resultat: aldrig havde en planteekstrakt vist så flot en effekt. 90 kvinder indgik i forsøget, hvor alle havde haft blærebetændelse mere end otte gange på et år. Efter 184 dage, så man en reduktion af blærebetændelserne på 77% hos de kvinder, som fik de aktive kapsler frem for snydekapsler (placebo). Studiet var dobbelt-blindt, så hverken lægerne eller patienterne vidste, hvem der fik den aktive hibiscusekstrakt.

I Danmark sælges det patenterede ekstrakt af hibiscus i en tablet blandet med tranebærekstrakt fra firmaet Mezina.

Læs mere på www.mezina.dk eller ring på 75 18 16 11

Får du hyppigt blærebetændelse eller symptomer på blærebetændelse efter samleje, så drik et stort glas vand inden samlejet. Så skyller du efterfølgende blæren ren for eventuelle indtrængere, som let vandrer ind i blæren af det korte urinrør.

Både mænd og kvinder skal gøre sig ekstra umage med at tømme blæren helt, så der ikke står en lille portion urin tilbage i blæren. Den danner nemlig let grobund for vækst af colibakterier, eller kan irritere blærevæggen, så der opstår inflammation – en ikke-bakteriel tilstand, som er ret så hyppig hos begge køn, men mest hos kvinder.

Sørg for at drikke rigeligt med vand – to til tre liter vand dagligt afhængig af, hvor meget du sveder.
Spis en god portion vitaminer og mineraler. Især vitamin A og C er vigtige, hvor førstnævnte opbygger slimhinder og sidstnævnte ligesom tranebær og hibiscus hindrer bakterierne i at hæfte sig fast på receptorer i slimhinden. Zink er også vigtig for immunsystemet.