De fleste, der beskæftiger sig konstruktivt og positivt med vores helbred, har opdaget, at fermenterede produkter på mange måder kan hjælpe os til bedre at optage vores næringsstoffer bl.a. ved at skabe en bedre mikroflora i tarmen. De fleste har også opdaget, at det giver ro i tarmsystemet, og man slipper for bl.a. oppustethed, forstoppelser eller andre gener i de lange tarme. Hvad de færreste tænker over er de mange studier bl.a. på gærekstrakter, som også kan gøre en forskel ved fx græsallergi, allergisk snue og almen svækkelse af immunforsvaret.
Vi har trukket nogle af studierne frem og gjort dem letlæselige…
Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2019
Som ved så meget andet, er det nysgerrighed efter at forstå nogle observationer, der skaber det første skridt hen mod et eller flere forskningsforsøg. Et forsikringsselskab i USA opdagede hos en bestemt kunde, der fremstillede gærekstrakter til dyr, at der var meget færre sygedage end hos forsikringsselskabets andre kunder.
Nysgerrigheden blev afløst af en stribe af studier på gærekstrakten til mennesker, og EpiCor så dagens lys som et kosttilskud – ikke kun til dyr, men også til mennesker. Der er ikke lavet mystiske ekstraktioner, og derfor er EpiCor at betragte som et helstøbt kosttilskud med mange naturlige ingredienser som beta-glukaner, proteiner, fibre, polyfenoler, vitaminer, aminosyrer og mange flere metabolitter.
I Danmark findes EpiCor i produktet Omni-Immune.
Her er, hvad forskerne opdagede om høfeber og allergi
Udover at afhjælpe forstoppelse, oppustede tarme og et bedre immunforsvar på slimhinder ikke kun i tarmene, men også fx i luftvejene, opnåede flere uafhængige forskere et, hvad man inden for studier kalder et signifikant resultat, hvad luftbårne allergier angår: Det kan fx være græspollen, birkepollen og ikke mindst husstøv.
I et af studierne indgik 96 deltagere, hvor halvdelen var kontrolgruppe, og hverken læge eller patient vidste, hvem der fik det aktive stof i Omni-Immune. Studiet forløb over 12 uger midt i allergisæsonen i Iowa, og man målte mængden af gener fra næse fx næseflod, tæt næse og irritation af øjne seks uger efter forsøgets start og i slutningen af forsøget.
Man så en signifikant forskel både undervejs og til sidst i studiet. Med andre ord var der en statistisk synlig lindring hos de deltagere, der havde fået de aktive stoffer.
(Kilde: Mark A. Moyad • Larry E. Robinson • Julie M. Kitt elsrud • Stuart G. Reeves • Susan E. Weave r • Aireen I. Gu zman • Mark E. Bubak Received: Jun e 17, 2009 / Published online: August 12, 2009 / Printed: September 10, 2009 © Springer Healthc are 2009)
Bygger en tæt slimhinde i tarmen sammen med de andre mælkesyrebakterier
Studier viste også, hvordan Omni-Immune med sit indhold af den fermenterede gærekstrakt Saccharomyces cerevisiae generelt kunne skabe bedre slimhindefunktion i tarmene ved at beskytte dem og hindre, at fremmede bakterier kunne oversvømme tarmkanalen og potentielt trænge gennem tarmcellevæggene og skabe sygdom. Det er især vigtigt som forebyggende foranstaltning, men også for at hjælpe fx mennesker med kroniske problemer i at holde sit immunforsvar så intakt som muligt, så der ikke tilstøder yderligere komplikationer.
Gunstig regulering af vores immunforsvar
Forskerne har også set på, hvor hurtigt de aktive stoffer optages i kroppen, og studiet viste, at optageligheden af gærekstraktet skete på kun to timer, hvor man kunne se en påvirkning af vores immunforsvar, så det bedre kan reagere på alle de udfordringer, kroppen bliver udsat for døgnet rundt fra bakterier, svampe, virus og toxiner.
Det er reguleringen af antioxidantniveauet i kroppen, cytokinerne, NK-celler Th1/Th2 og T-lymfocytterne, der er i spil, når de aktive stoffer fra EpiCor/Omni-Immune arbejder i kroppen.
Kilde: Antioxidant Bioavailability and Rapid Immune-Modulating Effects After Consumption of a Single Acute Dose of a High-Metabolite Yeast Immunogen: Results of a Placebo-Controlled Double-Blinded Crossover Pilot Study, Gitte S. Jensen, Kimberlee A. Redman, Kathleen F. Benson, Steve G. Carter, Marcie A. Mitzner, Stuart Reeves, and Larry Robinson
Til veganere og fri for gluten og laktose
Gærtypen, Saccharomyces cerevisiae, som anvendes i fermenteringsprocessen, har været anvendt i mange år inden for fremstilling af fødevarer som brød, vin mm. Saccharomyces cerevisiae har ingen relation til den gærtype, som kan forårsage Candida, og i slutproduktet er der ikke gærceller tilbage. Omni-Immune er desuden fri for gluten og laktose.
Prøv Omni-Immune som akutmiddel ved høfeber, græspollen og pludselige anfald af husstøvsallergi. Måske får du hjælp allerede inden for to timer.
Du skal selvfølgelig gå til læge, hvis du får symptomer, du ikke kender i forvejen.
EpiCor er i øvrigt også en mulighed, når immunsystemet skal boostes i perioder, hvor influenza spreder sig over landet.