En perlende sundhedsdrik

 

 

I 2013 hørte jeg første gang om kombucha, og umiddelbart syntes jeg, det lød top ulækkert og kiggede meget skeptisk på glasset med scoby og starter, som jeg fik af en veninde. Men prøves skulle det, især fordi jeg havde hørt det skulle være godt for fordøjelsen og huden. Kombucha – velsmagende og som champagne! Jeg fandt undervejs Facebook-gruppen ”Kefir og Kombucha DK (Alt Om Fermentering)”. Det er en rigtig god gruppe, hvis du gerne vil i gang med at fermentere og lave din egen kombucha. Her kan man også få sig en gratis ven, scoby, og en starter. Nu har jeg brygget kombucha i flere år, og her kommer min opskrift, som er inspireret af Facebook-gruppens grundlægger Michelle Moth.

 

Af S. Rikke Demuth
Opskriften blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2019

 

Denne perlende sommerdrik giver 4 liter (3 liter færdig kombucha, da cirka en liter går til scobyhotel og til at ryste flasker i)

 

Det skal du bruge:

  • 400 gram økologisk sukker
  • 4 dl starter (færdig kombucha)
  • 1 god stor scoby (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Scoby er en slags gærkultur, der spiser sukkeret og danner naturlig kulsyre og gode bakterier
  • 2 liter vand, som har kogt og er afkølet til 80 grader
  • 2 liter koldt vand fra hanen
  • 8 tebreve grøn økologisk te fra clipper
  • 3 stk. Clippers Lemon and ginger infusion tebreve til efterfermentering

 

Udstyr:

  • 1 stor skål på 5 liter med hældetud eller glaskande eller gryde
  • 5 liter kilnerglas med tappehane
  • 3 stk. 1 liters glasflasker med patentprop
  • 1 stykke viskestykke/stof
  • Stor bred elastik
  • Plastiktragt

 

Sådan gør du:

Kog to liter vand, og køl det ned til 80 grader. Hæl det op i den store skål, og tilsæt sukkeret. Rør godt rundt, til det er opløst. Læg de seks tebreve med grøn te i, og lad det trække i 15-20 minutter. Tag tebrevene op, og hæld 2 liter koldt vand i. Mærk med en ren lillefinger, om væsken er kold, da scobyen dør, hvis det er for varmt. Hæld teblandingen i kilneren, og tilsæt scoby samt starter. Fjern patentlåg på kilneren, og put stof/viskestykke over hullet, og sæt elastikken på, så det slutter tæt. Bananfluer elsker kombucha, så det er vigtigt. Lad din blanding stå et mørkt sted, hvor der er omkring 21 grader og max 30 grader.

Efter syv dage, tap lidt af, og smag på det. Det skal være syrligt i smagen. Jo mere syrligt, jo mindre sukker vil der være tilbage. Når du synes din kombucha er klar, hælder du den på patentflasker ved hjælp af tragten. Vigtigt, at flaskerne er rene. Du kan tage lidt af den færdige kombucha ned i flaskerne, det renser. Ryst og hæld ud. Fyld kombucha på, og put 1 stk. ”Clipper lemon and ginger” tebrev ned i flasken (fold tebrevet først, så er det nemmere at få ned i flasken). Lad noget færdig kombucha blive i kilneren sammen med scoby, så har du dit eget scobyhotel. Der vil efterhånden danne sig nye scobyer. Dem kan du dele ud til familie og venner. Det er vigtigt, at scobyerne i kilnerglasset er dækket med kombucha, da de ellers kan risikere at mugne.

Lad flaskerne med kombucha og tebrev stå en dag på køkkenbordet og efterfermentere. Dette kaldes 2. fermentering, hvor kombucha tilføjes ekstra smag ved fx at tilsætte et ekstra tebrev eller at efterfermentere med frugt og bær. Efter en dag på køkkenbordet stiller du flaskerne i køleskabet. Husk at lette trykket fra flaskerne en gang imellem, så de ikke springer! I den færdige kombucha kan der sagtens danne sig en ny scoby i flasken samt noget brunligt ”noget”, der flyder rundt. Det er helt naturligt, og kan sies fra eller drikkes med. Brug kombucha Facebook-gruppen, hvis du er i tvivl, når du går i gang med at lave din egen kombucha.

 

Skål og god fordøjelse!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *