
De fleste kender hormonforstyrrende stoffer i forbindelse med fertilitet. Men hvad nu, hvis de også kan påvirke stofskiftet og hjernens udvikling? Ny forskning peger på, at selv små ændringer i stofskiftehormoner under graviditeten kan have konsekvenser for barnets IQ.
af Rose Maimonide, rosemaimonide.com
Thyroideahormoner – kroppens usynlige dirigent
Thyroideahormonerne T3 og T4, dvs. stofskiftehormonerne, produceres i skjoldbruskkirtlen og spiller en afgørende rolle for alle kroppens celler. De styrer stofskiftet, energiproduktionen og hjernens udvikling. Jod er en vigtig byggesten for stofskiftehormonerne. Globalt mangler over en milliard mennesker jod – især i bjergrige områder. Derfor har mange lande, inkl. Danmark, tilsat jod til salt for at forebygge mangel.
Sådan får dit barn tilpas mængder jod
Naturligt jod fås bedst fra regelmæssigt indtag af skaldyr og torskerogn samt generelt fisk. Kogning af fisk reducerer dog jodindholdet meget. Der er ikke jod i frugt, grønt, korn og kød. Jodberiget salt er forarbejdet og har ikke nok af andre mineraler.
I Danmark får børn op til teenagealderen en del jod, primært gennem mælkeprodukter og bordsalt tilsat jod. Både for meget og for lidt jod kan påvirke et barns kognitive udvikling. Derfor er det faktisk vigtigt at forholde sig til, at ens barn får tilpas mængder jod. Men bratte ændringer i ens jodindtag er faktisk det mest problematiske.
Får dit barn ikke mange mælkeprodukter, ikke jodberiget salt og ikke ret meget fisk og skaldyr? Så er der nok for lidt jod i kosten. Giv derfor dit barn en vitaminpille med jod.
Spiser dit barn derimod regelmæssigt en stor mængde mælkeprodukter (og fisk mindst to gange ugentligt og bordsalt? Så får dit barn formentlig nok jod og bør få en multivitamin uden jod.

Tang er en potentiel jodbombe
Tang kan optage store mængder miljøgifte, og indholdet kan variere enormt meget. For et barn, som normalt hverken får mælk eller bordsalt, kan det give problemer at have en periode på nogle uger med indtag af tangchips – for derefter at stoppe helt med dem. For det kan netop give en pludselig, voldsom ændring i jodindtaget. Børn er ikke i stand til at omsætte og udnytte jod som voksne. Lad derfor være med at give dit barn tangchips, tangsalat og større mængder tang.
Når kemikalier forstyrrer hjernens udvikling
Helt op til fødslen er fosteret afhængigt af sin mors thyroideahormoner, indtil det selv kan producere dem. Mange hormonforstyrrende stoffer er endnu ikke undersøgt for deres effekt på stofskiftehormonerne. Men det, vi ved, er bekymrende. Selv små ændringer i thyroideahormoner hos gravide kan føre til lavere IQ hos barnet og en højere risiko for ADHD, autisme og kognitive forstyrrelser. På befolkningsniveau kan det betyde færre højtbegavede og flere børn med indlæringsvanskeligheder.
Vidste du, at …
de fleste pesticider og kemikalier ikke testes for deres effekt på thyroideahormoner, før de kommer på markedet?
Tyggegummi på hjernen
En del typer tyggegummi indeholder konserveringsmidlerne BHA og BHT. I dyreforsøg har disse stoffer vist sig at påvirke thyroideahormonsystemet. De kan også bidrage til den såkaldte cocktaileffekt, dvs. at selv i ganske små mængder af et stof sammen med lidt af alle mulige andre kemikalier kan øge risikoen for hormonforstyrrelser. Alligevel er de stadig tilladt i en række fødevarer, herunder tyggegummi.
Vil du undgå dem? Tjek ingredienslisten, når du køber tyggegummi, og vælg mærker uden BHA (E320) og BHT (E321). Du finder også en frit tilgængelig test af tyggegummi hos Forbrugerrådet Tænk.
Hvad kan du selv gøre?
Selvom vi ikke kan undgå al eksponering, kan du gøre noget for at beskytte dig selv og dit (kommende) barn:
- Spis fisk og skaldyr flere gange om ugen, så du får nok jod.
- Undgå pesticider i maden – vælg økologisk, når du kan.
- Få overvåget og evt. reguleret dit stofskifte nøje i graviditeten.
- Vær opmærksom på tyggegummi – undgå dem med BHA og BHT.
En klog fremtid
Neurotoksiske stoffer som bly og kviksølv reguleres allerede på baggrund af deres negative effekt på børns IQ. Nu presser forskere på for, at hormonforstyrrende stoffer, der påvirker stofskiftet, bl.a. visse pesticider, får samme opmærksomhed. Kemikalier, der kan forstyrre stofskiftehormonerne, kan have større konsekvenser, end vi hidtil har troet. På individniveau ser vi måske kun små ændringer, men på samfundsniveau kan det betyde markante forskelle i intelligens og mental sundhed.
https://www.ft.dk/samling/20181/almdel/mof/spm/684/svar/1574280/2045717.pdf
Marta Axelstad: Hormonforstyrrende stoffers effekt på hjernens udvikling – søgen efter sensitive markører. Infodag hos Center for Hormonforstyrrende stoffer, 23.03.2023
Louise Ramhøj: Thyroidhormonforstyrrelser og effekter på hjernens udvikling. Infodag hos Center for Hormonforstyrrende stoffer, 14.03.2025
https://taenk.dk/test/kemitest-tyggegummi/undgaa-disse-stoffer-i-tyggegummi
Rose Maimonide er ekspert i at hjælpe børnefamilier og gravide med at vælge sunde og kemifrie løsninger i en travl hverdag. Gennem sit populære onlineunivers Grøn Stue tilbyder Rose personlig rådgivning og enkle veje til en dagligdag med ro og tryghed. Besøg www.rosemaimonide.com for mere inspiration til et sundt og bæredygtigt liv.