Der kan gemme sig ufattelig meget kedelig kemi i makeup. Kemi, som blandt andet kan være kræftfremkaldende, skabe allergi eller skade dit ufødte barn, hvis du går rundt med sådan et.
For slet ikke at tale om de miljøbelastende stoffer. I denne artikel bliver du klogere på makeup med god kemi.
Af Rose Maimonide, rosemaimonide.com
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar/marts 2018
Huden er ikke tæt
Vidste du, at op til 60 % af en hvilken som helst substans, der kommes på huden, kan optages i kroppen? En stor del af din makeup vil derfor absorberes i huden og via blodbanerne komme ud i dine indre organer. Helt ny dansk forskning viser, at vi optager langt større mængder af kemikalier via huden, end man hidtil har troet.
Derfor er det ikke ligegyldigt, hvilken makeup du bruger. Især fordi makeuppen jo ofte sidder på din sarte ansigtshud hele dagen. Derfor er makeup et vigtigt sted at prioritere den rene vare.
Når vi spiser noget, uskadeliggøres en del af det undervejs i fordøjelsessystemet.
Derfor er det potentielt mere skadeligt at indånde noget eller absorbere det via huden end at spise det.
Smuk og grøn på budget
Hvis dit budget gør det svært at være hypersund og grøn over hele linjen, så vil jeg anbefale, at du prioriterer de produkter, som bliver på kroppen; cremer, makeup og den slags. Derimod kan du om nødvendigt geare ned på kvaliteten af de produkter, der skylles eller renses af igen med det samme, fx sæbe, shampoo og renseprodukter.
Vælg makeup uden …
- Parabener, alle typer
- Petrokemikalier, fx petrolatum og paraffin
- Silikonestoffer, der typisk hedder noget med -methicone og -siloxane
- Stoffer på nanoform
- Fluorstoffer, fx PTFE
- Syntetisk parfume
- Æteriske olier, alle typer
- Farvestoffer, visse typer, fx CI 75470 og CI 15850
Spot et silikonestof
Virkelig mange typer makeup indeholder silikonestoffer. Du finder det især i produkter som mascara, foundation og primer. Vi ved ikke, hvordan silikonestoffer optages i huden, eller hvordan de opfører sig i kroppen. Men vi ser, at de ophobes i naturen, bl.a. i fisk, hvor de er meget vanskeligt nedbrydelige. På den baggrund virker det ikke særlig logisk at komme silikone på huden. Hvis du selv vil kigge efter silikonestoffer på en indholdsdeklaration, hedder de som regel noget med -methicone (typisk dimethicone) og -siloxane.
Er der teflon i din mascara?
Lad os kigge nærmere på stoffet teflon, også kaldet PTFE. Det hører til en meget stor stofgruppe kaldet fluorstoffer. Du kender dem nok fra bl.a. belægning på stegepanden, imprægneringsspray og popcornposer. De færreste er klar over, at Teflon & Co også kan findes i makeup. Jeg har spottet teflon i bl.a. mascara og øjenskygge. Fluorstoffer er kemiklassens ”bad boy”. De ophobes i de indre organer og er nærmest ikke til at slippe af med igen. De kan gøre stor og alvorlig skade på kroppen og miljøet i et omfang, som forskerne først nu begynder at ane det skræmmende omfang af.
Verdens første svanemærkede makeup
I 2017 blev det endelig muligt at købe svanemærket makeup, nemlig fra det danske mærke Miild. Samtlige af produkterne er svanemærket. Det betyder, at der både er taget hensyn til miljøet og din sundhed.
Sund neglelak – findes det?
Jeg har ikke fundet en neglelak uden problemkemi. Jeg har ellers nærlæst mange hundrede indholdsdeklarationer, da jeg lavede min e-guide ”Makeup uden kemi”.
Jeg ved godt, at en del nye typer neglelak markedsføres med smukke ord som “naturlig” eller “giftfri” eller sågar “raw”. Men man kan ikke lave neglelak uden kemi. Det er noget sludder at påstå andet. Der er ikke den store forskel på almindelig neglelak og vandbaseret neglelak. Jo, man kan måske undgå parabener, toluen, formaldehyd og dibutyl-ftalat. Men der er stadig mange andre problematiske kemiske stoffer i.
Det ville være også være yderst oplagt at putte et lille klem af et fluorstof eller to i neglelak. Måske i så små mængder, at de ikke skal deklareres og derfor ikke står på neglelakkens ingrediensliste. Fluorstoffer er nemlig smudsafvisende og giver sådan en dejlig overflade.
Hvis du alligevel ønsker at bruge neglelak, så anbefaler jeg følgende forholdsregler:
- Vælg en neglelak uden dibutyl ftalat, formaldehyd, parabener og toluen.
- Undgå at lakere negle, når der er børn i nærheden.
- Undgå så vidt muligt neglelak, når du er gravid eller ammende.
- Undgå at få neglelak på huden, hvor det optages nemmere end gennem neglen.
Om Rose Maimonide
Rose Maimonide hjælper børnefamilier med at have nemt ved at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses online univers, Grøn Stue, får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt inden for din bæredygtige hverdag. Se mere på rosemaimonide.com.