Måske kan D-vitaminet forebygge fødselsdepression

Forebyggelse af fødselsdepression - feb 2025

 

Det er ikke kun fosteret, som har brug for D-vitamin. Meget tyder nemlig på, at gravide, som ikke får nok af vitaminet, har en øget risiko for fødselsrelateret depression.

Af Bjørn Falck Madsen


Der er temmelig god dokumentation for, at D-vitamin spiller en afgørende rolle for udviklingen af det ufødte barns knogler, tænder og immunsystem. Alene derfor er det vigtigt for den vordende mor at få nok af dette vigtige vitamin. Men der er så sandelig også en helt anden grund til det – og det har med fødselsdepression at gøre. En ny meta-analyse, som er offentliggjort i Nutrients, viser nemlig en meget tydelig sammenhæng imellem lavt D-vitaminindhold i blodet hos moren og en øget risiko for depression, som kan opstå både før og efter fødslen.


Afgørende forskel målt på 6.769 gravide

I Danmark er op til ti procent af gravide berørt af dette problem, men måske kan noget så enkelt som at optimere sit blodindhold af D-vitamin være det, der skal til. Det var et team af brasilianske forskere, som evaluerede 6.769 gravide og brugte anerkendte metoder til at bedømme graden af depression og angst. Dette blev sammenholdt med kvindernes D-vitaminindhold i blodet. I alt 25 videnskabelige undersøgelser indgik i bedømmelsen. Forskerne kunne se, at der var en signifikant forskel på D-vitaminstatus hos kvinder med og uden depression, både før og efter fødslen.  


Understøtter vigtige neurotransmittere

Flere mekanismer kan tænkes at spille ind. Dels hjælper D-vitamin med at styre kroppens optagelse af calcium, som foruden at være vigtig for knoglerne har stor betydning for vores mentale og følelsesmæssige velbefindende. D-vitamin har ligeledes vist at påvirke hjernefunktionen, og det er vigtigt at have nok af vitaminet til at understøtte de neurotransmittere, som er med til at styre vores humør.


Dansk præparat testet på norske børn

Der er lavet forskning med D-vitamin og hjernefunktion i andre sammenhænge. En norsk undersøgelse, som blev offentliggjort i Scandinavian Journal of Psychology i 2017, påviste bedre kognitiv funktion og en langt mindre tilbøjelighed til asocial adfærd blandt skolebørn, som fik D-vitaminpræparatet D-Pearls. Forskerne kunne se, at de børn, som fik D-vitaminkapslerne, havde lettere ved at løse mentalt udfordrende opgaver og generelt havde en bedre adfærd end de børn, som fik placebokapsler.


Kilde:

“Is serum vitamin D associated with depression or anxiety in ante- and postnatal adult women? A systematic review with meta-analysis”

Nutrients ​2024, 16(21), 3648 

De rette fedtsyrer til baby