Mens vi venter på det nye – go green med persille

Persille
 
 
Sidste vintermåned – februar – kan være lidt af en udfordring, også i køkkenet. En af mine favoritter: Persille giver et ordentlig skud vitalenergi og frisker smagsmæssigt dejligt op sammen med de lidt trætte vintergrøntsager. Det leverer beta-caroten, meget mere C-vitamin end solbær og grønkål, kalcium, magnesium og jern. Grønt er godt for meget andet end øjnene, og persille kan en masse mere end grønt drys, suppevisk og persillesovs. Jeg bruger den flittigt i råstore mængder. Og jeg bruger selvfølgelig også stænglerne. Her får du to eksempler på, hvor nemt du kan få masser af persillekraft. Opskrifterne er fra min e-bog ”Organisér Dig Sund – 5 nemme trin til mere grønt i din hverdag”.
 
 
Af Lisbeth Tordendahl, biopat, phytoterapeut og kostkonsulent
Opskrifterne blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – vinter 2015
 
 
PERSILLE – POWER – DRESSING
Grøn power smækfyldt med næring. Brug den til grøntsager, salater, korn, pasta og bønner. Holder sig nemt en uges tid i køleskab.
 
 
Det skal du bruge:
Persille 2 dl – tæt pakket
Ekstra jomfruolivenolie 1 dl
Vand ca. 1 dl
(Urte)-salt*
 
*du kan evt. bruge 2 tsk. umeboshi puré i stedet for salt, det giver et dejligt syrligt tvist.
 
 
Sådan gør du:
Blend ingredienserne til en helt glat dressing. Justér tykkelsen med vand, smag til med salt eller umeboshi.
Variation: Du kan tilsætte dine friske yndlingskrydderurter.
 
 
GREMOLATA MED MANDLER
Gremolata er en skøn italiensk aromatisk krydderdrys, der traditionelt bruges ovenpå retten ossebuco. Det er en skøn blanding, der selvfølgelig også kan bruges til meget andet. Jeg bruger den bl.a. på laks, inden den går i ovnen, på korn og ikke mindst som drys på kogte grøntsager. Jeg har tilføjet mandler til den klassiske blanding og lidt olie til at holde sammen på det.
 
 
Det skal du bruge:
Bladpersille
Citron
Hvidløg
Mandler
Ekstra jomfruolivenolie
 
 
Sådan gør du:
Skyl en god portion persille, og ryst den tør. Hak den groft. Skær citronskal af en halv citron, så der kommer så lidt som muligt af det hvide med. Hak skallen fint. Hak (ikke pres) et lille fed hvidløg fint. Hak mandler groft, og bland dem og hvidløg med persillen. Saml det med olie.
 
Info: Umeboshi er en sur japansk blomme syltet med havsalt og røde shisoblade. Den er skattet for dens evne til at regulere syreoverskud, lindre træthed og neutralisere maveonde. Bruges som salt- og smagsgiver og er fx unik som ledsager til avokado.
 
Info: Bredbladet persille smager kraftigere på grund af et højere indhold af essentielle olier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *