Mikroalgen Spirulina platensis: en naturlig overlever og dens moderne anvendelser

Spirulina1-01

 

En artikel om mikroalgen Spirulina platensis og dens forsvarsmekanismer.

Af Marianne Palm

Mikroalger er små vandplanter eller organismer, der findes i vores vandmiljøer. De spiller en vital rolle som fødekilde i deres miljøer og er essentielle for produktionen af verdens ilt. En af de ældste og mest bemærkelsesværdige mikroalger er Spirulina platensis, som har eksisteret i vores havmiljøer i 3,6 milliarder år. Gennem tiden har denne mikroalge udviklet en række naturlige forsvarsmekanismer for at modstå angreb fra vira, bakterier og svampe.

Effektive forsvarsmekanismer, vi kan drage nytte af

Spirulina platensis er en cyanobakterie, der har overlevet i milliarder af år ved at udvikle effektive forsvarsmekanismer mod de mikroorganismer, der truer dens eksistens. Mikroalgen har bevaret sin eksistens ved at producere en række aktive kemiske stoffer, der beskytter den mod sådanne trusler.

Spirulina platensis lever primært i alkaliske vandmiljøer, hvor den trives i varme og solrige forhold. Disse mikroalger er kendt for deres evne til fotosyntese, hvor de omdanner lysenergi fra solen til kemisk energi og som et biprodukt frigiver ilt.

Tyske forskere har fundet en særlig stamme

I begyndelsen af 2000’erne begyndte tyske forskere at interessere sig for de mekanismer, der ligger bag mikroalgens gode overlevelsesevne. En særlig stamme af Spirulina platensis blev udvalgt i en flerårig screeningproces for dens brede og effektive forsvar mod mikrobielle angreb. Udvælgelsen blev foretaget af en forskergruppe fra Tyskland, og heriblandt var stifterne af firmaet Ocean Pharma.

Et naturligt bredspektret molekyle

Mikroalgens forsvar mod mikrobielle angreb viste sig at være både bredspektret og ret effektivt sammenlignet med kunstigt fremstillede molekyler. Forskerne fandt også ud af, at mikroalgen øgede produktionen af de antimikrobielle stoffer, når den blev udsat for en stresset situation som fx under påvirkning af lys og tryk.

En væsentlig hjælper mod Candida albincans og andre svampe og dermatofytter

Spirulina platensis producerer bl.a. enzymet kitinase, der nedbryder kitin i svampenes cellemembraner, hvilket resulterer i deres død. Denne mekanisme er særlig effektiv mod svampe som Aspergillus nidulans, Candida glabrata, Candida albicans og dermatofytter som Tricophyton rubrum og Microsporum canis.

Virker også mod svamp på fødder og negle

Svamp på fx fødder og negle er generende og smertefuldt og resulterer ofte i langvarige behandlingsforløb. Raske hudceller, der ikke er inficeret af svamp, indeholder ikke kitin, og en behandling af neglesvamp er derfor helt uden gener for huden.

Modvirker virus, bl.a. herpes

Ekstraktet indeholder også calcium spirulan som er en polysaccharid, der blokerer virus’ adgang til cellernes receptorer. Denne mekanisme forhindrer inficerede celler i at smitte raske celler og er særlig effektiv mod vira som herpes type 1 (HSV) og HPV. Kliniske forsøg har vist, at Spirularin HS kan give bedre beskyttelse mod forkølelsessår sammenlignet med traditionelle behandlinger.

108 kvinder deltog i forsøget

Denne virkningsmekanisme er dokumenteret i et klinisk kontrolleret forsøg på 198 raske kvinder, der fik tatoveret ny læbelinje. Tatovering af ny læbelinje øger risikoen markant for reaktivering af forkølelsessår. Derfor gives der i Tyskland forebyggende behandling med aciclovir-creme eller aciclovir-tabletter. Spirularin HS blev testet op imod både aciclovir-creme og aciclovir-tabletbehandling.

4 x bedre beskyttelse …

Aciclovir-tabletterne var i forsøget det mest effektive middel til at beskytte huden mod herpesvirus, men Spirularin HS ydede 4 x bedre beskyttelse mod sårdannelse end aciclovir-cremen og 3 x bedre beskyttelse mod reinfektion-forkølelsessår end aciclovir-cremen.

Kilde: Mader et al., Journal of Allergy and Clinical Immunology (JACI), Issue 2016-01, Pg. 197 ff.

Modvirker også bakterier

Spirulina-ekstraktets antibakterielle virkning skyldes tilstedeværelsen af potentielle stoffer, der kan bekæmpe en række bakterier. Spirulina platensis har vist sig at være effektiv mod bakterier som Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa og Propionibacterium acnes.

En patenteret proces skaber bedre produkter

For at maksimere produktionen af de aktive stoffer udviklede Ocean Pharma en patenteret proces, hvor mikroalgen udsættes for tryk, varme og lys. Dette sikrer, at algen producerer ekstra meget af de virksomme stoffer, som derefter ekstraheres og standardiseres.

Du finder mikroalgerne med de mest virksomme stoffer her, standardiseret til formålene:

Spirularin HS

Tilpasset følsomme læber, der rammes af herpes.

Spirularin VS

Tilpasset den sårbare hud, der inficeres af vorter.

Spirularin NS

Tilpasset negle og hud, der inficeres af svampe.

Ocean Kiss

En læbepleje til forebyggelse af forkølelsessår, tilgængelig i fire farver.

Andre plejeprodukter

Yderligere produkter til tør og udsat hud.

Konklusion

Spirulina er ikke alene en alge til detoxkuren. Denne specielle stamme har en bemærkelsesværdig evne til at overleve og beskytte sig mod forskellige trusler. Dens forsvarsmekanismer er ikke kun fascinerende fra et videnskabeligt synspunkt, og disse egenskaber har da også fundet anvendelse i moderne hudplejeprodukter. Gennem den patenterede ekstraktionsproces kan de aktive stoffer i mikroalgen udnyttes til at udvikle effektive og skånsomme behandlinger for en række hudproblemer.

Spirularin-produkterne fås blandt andet i helsekostbutikken. Mere information på www.spirularin.dk