Midt inde i vores trilliarder af celler har vi nogle gode venner: vores mitochondrier. Mitochondrierne er de organeller i cellerne, der danner energien til alle processer i kroppen. Vi er fuldstændig afhængige af, at de fungerer godt, og det kan være vigtigt at forstå, hvordan vi kan få dem til at fungere bedre.
Af Katrine Flindt
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2017
Mange, mange, mange – næsten alle – sygdomsprocesser hænger sammen med, eller forværres af, dårlig funktion af mitochondrierne. Det vil sige, at hvis man kan få mitochondrierne til at fungere bedre – at blive store, stærke og mange – så vil mange symptomer bedres.
Mitochondrierne tager kroppens brændstoffer – sukkerstoffer i form af glukose og fedtstoffer – og forbrænder dem med ilt og vand og frigør herved den energi, vi skal bruge i cellerne. Til at tænke med, til at løbe med, til at fordøje og afgifte med.
Kan vi bevare god energi højt op i alderen?
Vi tænker ofte på træthed og sygdom som noget, der ”naturligt” følger med det at blive ældre.
Træthed og sygdom vil ofte være en følge af nedsat energiproduktion i cellerne – og det er fuldstændig korrekt, at det er ”normalt”, dvs. vidt udbredt i befolkningen – men derfor behøver det ikke være naturligt eller uundgåeligt.
Vi har nemlig mulighed for at have stor indflydelse på, hvor godt vores mitochondrier virker – og dermed hvor stabil energi de kan danne i cellerne.
Vores moderne opfindelser gør mitochondrierne dovne
De sidste 200 års udvikling har givet mange hjælpemidler og har udviklet vores samfund og kultur på mange måder. Det er godt og spændende og med til at berige vores liv på mange måder.
Men det har en pris – vi bliver dovne – og vores mitochondrier bliver dovne.
Der er ting, der får vores mitochondrier til at virke dårligere:
- for lidt motion
- at spare på kræfterne
- at have skiftende døgnrytme
- at spise en næringsfattig, raffineret kost
- at leve indendørs med centralvarme
- at have dårlig lyskvalitet på arbejdspladsen
- mange slags medicin
Stress er positivt – det er en forudsætning for liv
Når man belaster en muskel, bliver den stærkere. Med gentagen træning kan den også blive hurtigere. Dette er en erfaring, de fleste af os har. Men har du tænkt på, at mange andre ting også kan trænes?
Kroppens evne til at lave varme for eksempel?
Når man tager et koldt brusebad – eller er vinterbader om vinteren – stimulerer man kroppen til at producere energi for at holde varmen. Dette er en evne, der kan trænes – jeg foreslår ikke, at det er sundt for alle at springe direkte i det kolde vand – men omvendt har vi jo godt en fornemmelse af, at de, der kan klare kulden, er sunde og stærke på andre måder også.
Der er masser at gøre for at stimulere dine mitochondrier til at lave mere energi. Mange af de ting der træner mitochondrierne til at blive store og stærke og gode til at producere energi handler om kontraster.
Lys – mørke
Ro – aktivitet
Motion – restitution
Masser af mad – faste
Varme – kulde
Når vi udsætter os selv og vores krop for disse kontraster, er cellerne nødt til at have mere energi for at følge med. Det skaber positiv stress i cellerne, hvilket signalerer til mitochondrierne, at ”NU skal der produceres energi”.
Vi begynder at forstå, hvorfor det sunde er sundt
Der bliver lavet rigtig meget forskning i disse år, der gør os klogere på, hvordan mitochondrierne kan stimuleres. Og hvorfor nogle former for træning ikke hjælper meget på lang sigt.
Inspiration til dig:
Motion:
Fra siddende til stående og gående
Løb:
Hellere kort og intensivt end langt og udmattende
Døgnrytme:
I seng før midnat, undgå blåt lys om aftenen.
Op på et fast tidspunkt – ud i solen og klart lys
Kost:
Variation er vigtig, især plantemad i alle farver stimulerer mitochondrierne
Faste:
Det kan være sundt at undlade at spise i perioder
Kulde:
Kolde bade om morgenen stimulerer vågenhed, køligt soveværelse fremmer søvnen
Krydderier:
Mange krydderier stimulerer mitochondrierne
Solen:
Vigtig for dannelse af vitamin D – men også andre stimulerende effekter
Rødt og infrarødt lys:
Virker helende og stimulerende