Musik som et smertelindrende og helbredende værktøj (udvidet)

 

Lige syd for grænsen i vores naboland Tyskland har man opdaget hvor stærk terapeutisk effekt sang og musik har på en syg og udfordret krop. Lyd- og Sangterapeut Anne Ryom har besøgt syngesygehuset i Køln, hvor de bruger sang terapeutisk, men også til at hjælpe patienten til at genskabe eller fastholde kontakt til kroppen. Det sker i en erkendelse af, at en helingsproces bedst sker, når der er balance i krop og sind.

//Pernille Borg

 

”Kl. er 14 på en helt almindelig tirsdag eftermiddag. På en hvid destilleret hospitalsgang følges jeg med musik- og sangterapeut Norbert Hermanns. I døråbningen til stuen møder vi lægen. Han forklarer at hr. Schwartz netop har fået en blodtransfusion.

Den 66-årige mand ligger bleg og afkræftet i sengen, tydeligvis plaget af smerter. Norbert flytter guitaren fra ryggen og over på skødet. Blide, vibrerende omsorgsfulde sange i roligt tempo smyger sig nu ud i rummet og lægger sig beroligende om patienten, der giver slip og lader tårerne strømme. Efter 15 minutter forlader vi stuen, hvor patienten nu ligger roligt og afslappet i den store seng.”

Fortællingen kommer fra Anne Ryom, som fortsætter: ”Når du synger, så skaber du automatisk kontakt til dit dybe åndedræt som har en groundende effekt. Vi ved at sang får blodtrykket til at falde, ligesom stresshormoner som adrenalin, nor-adrenalin og kortisol falder ved brug af sang. Samtidig stiger indholdet af lykke- og kærlighedshormonerne oxytocin og endorfin, og jeg er overbevist om, at det er denne kombination der virker smertelindrende og kan hjælpe til at genskabe balance i krop og sind og dermed være medvirkende til en hurtigere helingsproces.”

I dag er der 62 syngesundhedscentre i Tyskland, hvoraf de 28 er syngesygehuse. Det sidste kom til i år 2016. ”De fortsætter nok ikke med at udvide for sjov skyld” smiler Anne. ”De gør det fordi, de har opdaget hvor stærk en effekt sang rent faktisk har”.

 

Danske regioner har med stor succes indført musik i ambulancerne
Danmark har også opdaget de positive effekter som sang og musik har på alvorligt syge patienter. Overlæge Per Thorgaard fra Aalborg Universitetshospital står fx bag et forskningsprojekt som har påvist at de fleste patienter får stor gavn af beroligende musik under ambulanceturen. I mange situationer kan det i følge Per Thorgaard være livsvigtigt, at patienterne slapper af – særligt hjertepatienter, patienter med hjerneblødning og fødende kvinder, men dette kan være svært under en ambulancetur som ofte forbundet med megen elektronisk støj, stress og anden larm.

Region Nordjylland har siden januar sidste år benyttet sig af musik i ambulancerne, og dette er nu fulgt op af region Hovedstaden som har indkøbt 79 splinternye ambulancer, alle med iPod og højttaleranlæg installeret i loftet. Musikken, som afspilles i ambulancerne, er specialkomponeret akustisk musik, som er udviklet i samarbejde med komponister.

 

Blide toner af bølgebrus på opvågningsafdelingerne
På Aalborg Sygehus og andre jyske hospitaler har man længe benyttet sig af MusiCure på både intensiv og opvågningsafdelingerne for nyopererede. Erfaringer herfra viser blandt andet, at antallet af patienter, der har det godt og føler et velbefindende, bliver fordoblet, når der er musik på afdelingen.

MusiCure er specielt komponeret og evidensbaseret originalmusik, der virker afstressende, beroligende og fysisk afslappende. Komponisten bag er danske Niels Eje og han har evnet at skabe noget helt særligt til de danske sygehuse – en musik som virker billedskabende i en kombination af harmoniske, instrumentale klange blandet med naturlyde, f.eks. fuglesang, vindens susen i træerne eller bølgernes slag mod stranden.

“Lydmiljøet påvirker patienternes tilstand meget. Når en patient ligger på intensiv eller opvågningsafdelingen, har han enten lukkede øjne eller kigger op i loftet, hvor der ikke er noget at se på. Så lyden bliver ofte den sans, der påvirker ham mest. Vi ved af erfaring, at et lydmiljø med høje, skarpe og ‘uvenlige lyde’ påvirker patienterne negativt. De bliver mere urolige og konfuse. Når en patient bliver stresset, påvirkes desuden helbredelsesprocessen. For psykisk stress medfører fysisk stress, som får hjertet til at slå hurtigt og uregelmæssigt, blodtrykket til at stige og sårheling til at forsinkes. En patient, der ikke finder ro, risikerer sygdomsforværring og bliver langsommere rask,” fortæller Per Thorgaard, der er ledende overlæge på Aalborg Sygehus ved Århus Universitetshospital indenfor anæstesi og intensiv terapi.

 

Gode øvelser fra en Lyd- og Sangterapeut
Vi har spurgt Anne Ryom hvordan man ”hjemme i stuen” kan benytte sang eller musik til at lindre smerter og hjælpe kroppen med at hele. Hun foreslår disse 3 metoder:

 

Sangterapi hvor en anden synger til dig
Lider du af mange smerter, så kan du med fordel starte med at lytte til en sanger, som du virkelig godt kan lide. Musikken skal være rolig, og må meget gerne være i ¾ , som en vuggevise. Forestil dig, at du lytter både med ører, men også med hjertet. Du lader lyden, stemmen og vibrationen lægge sig ind i din krop, lidt ligesom at du får et indvendigt lyd-brusebad. Det kan være en fordel at lytte til sange, hvor der ikke er ord, da ord er med til at aktivere hjernen. Hvis du har lyst til at prøve det, kan du lytte til denne musical storytelling med Anne Ryom, der udelukkende foregår med billeder, lyd og sang: https://www.youtube.com/watch?v=HBplHABw1ZA

 

Humming og Meditation
Sæt dig uforstyrret et sted og sid med så ret ryg som muligt uden at overspænde. Luk øjnene og tag nu en dyb vejrtrækning og nyn nu stille med lukkede læber på Nnng på en tilfældig, behagelig tone, som var du en humlebi. Hold fuld fokus på, din vejrtrækning. Du holder din hummingtone, så lang tid som du kan for dernæst at sætte den blidt an igen. Lad din lyd og vibration brede sig i din krop og lad til sidst lyden, gå til det sted i din krop, hvor du føler størst behov for afspænding. Gør dette i 10-15 minutter dagligt for at få fuld udbytte af lyd, stemme og vibration. Slut gerne af, med at sidde 5 minutter i stilhed.

 

Sang
Sang som virker smertelindrende er ofte i et roligt tempo. Så find en rolig sang på din telefon, som du kender godt, og holder af og syng nu med. Hold fuldt fokus på din krop og dit åndedræt mens du synger. Når du er færdig, så læg mærke til, hvordan du har det nu. Formodentlig er du blevet lettere til mode og har måske også fået smertereduktion. Du VIL frisætte endorfiner og oxytocin, som giver dig større velvære i krop og sind uanset, hvordan du selv syntes det lyder. Så det er bare om, at komme i gang. Husk på, det handler ikke om, hvordan det lyder, når du synger, men hvad sang gør godt for dig og din krop.

 

Som afslutning har vi herunder samlet nogle af de effekter som sang og særlig beroligende musik kan have på både menneskets fysiske og psykiske tilstand

  • kan virke blodtrykssænkende
  • skaber kontakt til det dybe åndedræt og har en afbalancerende effekt
  • forhøjer indholdet af Immunglobin A, der styrker immunforsvaret
  • kan virke smertelindrende
  • sang forbedrer lungekapaciteten
  • frisætter endorfiner så personen føler glæde i krop og sind
  • skaber det som jeg kalder ”tvunget nærvær”, det er umuligt at tænke på andet samtidig
  • aktiverer det parasympatiske nervesystem og reducerer dermed stress
  • giver overskud og velvære i krop og sind
  • kan i nogle tilfælde reducere medicinindtag
  • reducerer angst
  • kan minimere syge- og indlæggelsesdage
  • ved sang med andre skabes der en fællesskabsfølelse

 

Kilder: dr.dk, politiken.dk, OUH, magasinet-sundhed.dk, musicure.dk, Anne Ryom