Det Homøopatiske Hjørne
For ca. halvdelen af mænd i 60-årsalderen og 90 pct. af de 85-årige bliver vandladningen et problem. Årsagen ligger i, at halvdelen af de 50-årige og ca. 75 pct. af mænd over 60 år har en forstørret prostata. Det gør problemet til en af de mest almindelige lidelser hos mænd.
Af Thomas Kjærsgård
Prostata eller blærehalskirtlen, som den hedder på dansk, er en kirtel, der ligger lige under urinblærens bund, således at urinrøret går lige igennem den.
Der kommer med alderen en forøgelse af størrelsen på prostatakirtlen, da antallet af kirtelceller forøges fra ca. 50-års alderen. Den presser derfor urinrøret sammen med vandladningsbesvær til følge. Symptomerne er mindre kraft på ”strålen”, forstørret urintrang og hyppighed (ofte om natten) samt ufuldstændig tømning af blæren. Symptomerne er lidt de samme som for prostatakræft, så når de opstår, bør du altid aflægge lægen et besøg for en blodprøve.
Men hvad er egentlig prostatas formål ud over at ødelægge nattesøvnen for gamle mænd?
Prostata er en kirtel, hvis opgave er at danne den klare sædvæske, der tilføres sædcellerne og kommer fra testiklerne, når manden får udløsning. Dette sekret er både protein- og kulhydratholdigt og tilfører sædcellerne ekstra energi til rejsen mod ægget. Denne cocktail blandes yderligere op med et basisk sekret fra sædblæren (svarende til kvinders Bartholinske kirtler). Således er sædvæsken energifyldt og klar til at modstå det sure miljø i resten af urinrøret og i kvindens skede, da sædceller er meget følsomme over for sure miljøer.
Risikofaktorer, der øger forekomsten af forstørret prostata, kan være genetiske dispositioner, fedme, diabetes type 2, forhøjet blodtryk og vedvarende udsættelse for et forhøjet østrogen-niveau. Bl.a. xeno-østrogener fra sprøjtemidler, plastic, PFAS, sojaprodukter som tofu, klorforbindelser og elektromagnetisk bestråling. Så kære mænd: Ud af bukselommerne med mobilen!
Umiddelbart er forløbet oftest godartet, men med alderen øges antallet af cancerceller i prostata, så man periodevis bør screenes for at undersøge, om PSA-tallet er for højt i blodet. PSA = Prostata Specifikt Antigen er et enzym, der forhindrer sædvæsken i at størkne. Det holder sig normalt i prostata, men ved cancerøse forandringer kan det træde ud i blodet og er derfor en markør for cancer).
PSA-normalværdier er: Mænd under 60 år: PSA under 3 µg/L, mellem 60 og 70 år: PSA under 4 µg/L. Ældre end 70 år: PSA under 5 µg/L.
Afhængigt af graden af forstørrelsen giver jeg altid kosttilskud som EPI-Lycopen fra Epinutrics. Det er et foodstate kosttilskud og helt rent for syntetiske elementer. Lycopen er det stof, der farver tomater røde, men findes også i røde peberfrugter, grape, vandmelon og papaya.
Hvad kan man selv gøre?
Undgå dårlige kostvaner som et højt indtag af rødt kød og højt fedtindhold, alkohol, mejeriprodukter, og lavt indtag af grøntsager er også blevet forbundet med en øget forekomst af forstørret prostata.
Spis derimod såkaldt Middelhavskost. Det er kost med mange fisk og skaldyr, nødder, frø, kerner, sunde olier, krydderurter, frisk frugt, grøntsager, bælgfrugter samt fjerkræ og i øvrigt kost med højt fiberindhold. Græskarkerner og hørfrø er gode mineralholdige og antiinflammatoriske kerner, der vedligeholder en normal funktion af prostata.
Derudover kosttilskud som zink, selen, gyldenris, grapefrugt-kerneekstrakt som Citroplus og ikke mindst savpalme (lat.: Sabal). Savpalmen kan du finde i homøopatisk form. Der anbefaler jeg altid 30 dråber Sabal Homaccord i en halv liter vand, der drikkes slurkvis over dagen. Det virker meget hurtigt afslappende på prostata med bedre vandladning til følge.
Da prostata også indeholder muskelvæv, er det en af de få muskler, der er uhensigtsmæssig at træne for meget. Dvs. at det ekstra pres på musklen, der sker ved at stå op og tisse, ikke er godt. Derfor bør mænd over 45-50 år faktisk sidde ned og tisse.
En god øvelse ved alle vandladningsproblemer er bækkenbundsøvelser (Kegel-øvelser). Hos mænd starter øvelsen ved at mærke samme sammentrækning, som når man skal stoppe med at tisse. Fornemmelsen er hen over mellemkødet og et lille løft af penis og testiklerne ved et knib. Fornem at løfte mellemkødet i 5-10 sekunder. Foretag tre runder med ti knib med lige så lange pauser – og gerne hver dag.
Studier har vist, at de klassiske faktorer som sund Middelhavskost og motion har en positiv effekt på en forstørret prostata. Derudover har et kæmpe studie fra Harvard Universitet på 29.342 mænd mellem 46 og 81 år over en 14-årig periode påvist, at mænd, der havde mere end 21 udløsninger om måneden, havde 31 pct. mindre risiko for at udvikle prostatakræft. Det betyder, at seksuel aktivitet sandsynligvis skaber et bedre flow i prostata, der hæmmer dens vækst positivt.
Så med disse ord ønskes et godt 2025 med aktivitet på alle fronter og bedre nattesøvn.