Dansk undersøgelse.
Af Marianne Palm
Op mod 250.000 danskere menes at have stofskifteproblemer, men kun omkring halvdelen er i behandling for det. Af dem oplever mange, at medicinen alene ikke øger deres velbefindende tilstrækkeligt. En ny dansk undersøgelse viser, at et dagligt indtag af essentielle næringsstoffer som supplement til behandlingen med syntetiske stofskiftehormoner kan øge livskvaliteten hos stofskiftepatienter betragteligt.
Mange symptomer på lavt stofskifte
Lavt stofskifte opstår, når skjoldbruskkirtlens produktion af stofskiftehormoner ikke fungerer optimalt. Kvinder rammes fem gange oftere end mænd, og forekomsten øges markant med alderen. Således er ca. 10 pct. af kvinder over 60 år i behandling for lavt stofskifte.
Symptomerne på lavt stofskifte er mange, herunder træg mave, overvægt, tør hud, tørt hår samt øget behov for søvn. Mange oplever også, at de mangler energi. Det bliver ganske enkelt sværere og sværere at finde overskud til en aktiv dagligdag.
Studiekoordinator Anja Lehmann Rød (biopat og stofskiftespecialist ved klinik Bevidst Sundhed i Hørsholm) fortæller i forbindelse med undersøgelsen, at ”rigtig mange stofskifteklienter efterspørger vejledning til at afhjælpe de mange gener, som de udfordres af dagligt til trods for at være i almindelig behandling. For flere er det simpelthen et spørgsmål om at kunne få en normal hverdag til at hænge sammen.”
Mangel på næringsstoffer
Et velfungerende stofskifte er afhængig af flere næringsstoffer. Jod og tyrosin (en aminosyre) indgår som råvarer i produktionen af stofskiftehormoner. Disse hormoner skal aktiveres (konverteres fra T4 til T3) af de selenafhængige enzymer deodinase 1-3, inden hormonerne ved hjælp af nogle zinkafhængige receptorer krydser cellemembranerne og kan indgå i cellernes energiproduktion.
Desværre ses der hos mange en udtalt mangel på netop disse næringsstoffer. Det skyldes dels vores udpinte landbrugsjord, og dels at mange har et begrænset indtag af de fødevarer, som ofte er gode kilder til de forskellige vitaminer og mineraler. Således følger mindre end 20 pct. Fødevarestyrelsens anbefalinger om indtag af fisk, frugt og grønt.
Derfor var det nærliggende at undersøge effekten af et øget indtag af de næringsstoffer, som spiller så stor en rolle for stofskiftet. Og stor effekt var lige netop, hvad man så. Anja Lehmann Rød forklarer:
”Vi fulgte klienterne over otte uger, hvor de ud over deres eksisterende behandling samt kostvejledning fik et dagligt tilskud af en multivitamin- og mineralkapsel (Porsano Hormon Balance) samt en højdoseret D-vitaminkapsel (Porsano Vitamin D). Klienterne udfyldte både ved start og slut af undersøgelsen et spørgeskema omkring hyppighed af de forskellige symptomer, og efter interventionen så vi en reduktion på mere end 50 procent.
Størst fald så vi på træthed, søvnbesvær samt muskel- og ledsmerter. Ingen af deltagerne oplevede nogen former for bivirkninger”.
Resultaterne har givet os blod på tanden, og vi vil gerne gentage undersøgelsen med endnu flere klienter, så komplementære behandlere skal være velkomne til at række hånden ud, hvis de har interesse i at deltage.”
Stofskifteklienternes foretrukne præparater
Det særlige ved de anvendte præparater (Porsano Hormon Balance og Porsano Vitamin D) er, at de er udviklet til at tilføre lige præcis de næringsstoffer i optimal dosis og baseret på letoptagelige kilder, som stofskifteklienter har behov for. De fleste næringsstoffer har en såkaldt ”U-kurve”, hvor der er forhøjet risiko ved både for lavt og for højt indtag. Med disse præparater vil de fleste opnå et indtag af næringsstofferne i den optimale del af kurven – med reduceret risiko til følge.
Man kan få mere information om produkterne hos sin lokale helsekostforhandler eller direkte hos leverandøren på www.porsano.dk.