Naturligt stof kan måske beskytte mod leverskader

Q10

 

Det aktive stof i smertestillende præparater som paracetamol hedder acetaminofen og kan ved overdosering give potentielt livstruende leverskader. Nu skriver kinesiske forskere, at det naturligt forekommende stof, coenzym Q10, som danner energi i cellerne, virker til at have en beskyttende effekt.

Af Bjørn Falck Madsen

 

Lad det være sagt med det samme: Paracetamol, Pamol, Pinex og andre smertestillende lægemidler er yderst effektive, men du skal følge doseringsvejledningen på pakken. Præparaterne indeholder nemlig aktivstoffet acetaminofen, som i for høje doser kan føre til potentielt livstruende leverskader. Mange ulykkelige sjæle – især unge piger, der er kede af livet – har indtaget acetaminofen i høje doser som en sidste udvej. I værste fald har det været fatalt. I bedste fald er de blevet reddet med neutraliserende behandling med aktivt kul, N-acetylcystein eller L-methionin. Og det ser ud til, at der kan føjes endnu et middel til listen over stoffer, der kan begrænse skadevirkningen.

Coenzym Q10 modvirker skaderne

Som noget helt nyt har forskere fra blandt andet Guangdong Medical University i Kina nemlig påvist, at coenzym Q10 beskytter leveren mod acetaminofens skadelige virkning ved at fremme en proces, der hedder mitofagi. Det er en selektiv nedbrydning af cellers mitokondrier og opstår ofte i kølvandet på skader eller stress. Interessant nok er coenzym Q10’s funktion i raske celler netop at sørge for, at mitokondrierne fungerer optimalt og producerer den energi, som cellerne behøver for at udføre alle deres opgaver. Men tilsyneladende kan stoffet også optræde som en slags afbryder for mitokondrier i celler, der ikke længere fungerer, som de skal.

Reducerer skadelige frie radikaler

Forskerne udførte deres forsøg på mus, som havde fået så høj en acetaminofen-dosis, at de fik leverskader. Kort tid efter leverskaderne indtrådte, fik musene en dosis coenzym Q10, der svarer til, at et menneske tager tre til fire Q10-kapsler med 100 mg i hver. Dette mindskede skaderne på leveren betragteligt samtidig med at reducere mængden af skadelige frie radikaler. Desuden havde Q10-behandlingen en fremmende indvirkning på dyrenes naturlige antioxidantforsvar. Et forsøg offentliggjort i 2005, hvor forskere testede blandt andet præparatet Bio-Quinone Q10 på en gruppe forsøgspersoner, viste en god effekt mod oxidativt stress. Det fremgår dog af studiet, at hvis man tager Q10 i høje doser, er det bedst at inddele det i flere doser af 100 mg hver.

Skal testes på mennesker

Selvom der ikke er tale om et forsøg udført på mennesker, har forskerne tydeligt demonstreret på celleplan, at coenzym Q10 har en beskyttende effekt mod de leverskader, som høje doser af acetaminofen kan forårsage. Næste skridt er at teste virkningen på mennesker for at kunne påvise tilsvarende resultater. Tidligere humanforsøg har vist, at coenzym Q10 beskytter leveren ved hjælp af en række forskellige mekanismer, hvilket er med til at cementere stoffets rolle for leverens velbefindende. Måske kan coenzym Q10 ligefrem få en fremtidig rolle i forebyggelsen og behandlingen af leverskader forårsaget af acetaminofen og andre kemiske stoffer med en hepatotoksisk effekt.

Kilde:  

Toxicology and Applied Pharmacology, januar 2021