De fleste tænker på omega-3-fedtsyrer i forbindelse med deres store betydning for hjertet og kredsløbet, men en undersøgelse har vist, at de også har en gavnlig effekt, når det gælder coronavirus.
Af Bjørn Falck Madsen
Der er mange grunde til at stræbe efter et højt omega-3-indeks – altså et relativt højt celleindhold af omega-3-fedtsyrer som EPA og DHA i forhold til andre fedtsyrer. Det har i forskellige undersøgelser vist at gavne blodtryk, triglyceridtal og hjerte-kar-risiko i almindelighed. Nu har forskere fra Fatty Acid Research Institute (FARI) i Chicago, USA, offentliggjort en undersøgelse, som viser, at EPA og DHA muligvis yder en beskyttelse mod at blive smittet med COVID-19 og mindsker risikoen for at opleve et mere kritisk sygdomsforløb.
Data fra kæmpe medicinsk database
Forskningen er udført på i alt 110.584 personer, som forskerne fandt data på ved at gennemsøge the UK Biobank. Det er en kæmpe biobank og medicinsk database med omfattende sundhedsinformation om cirka en halv million mænd og kvinder i Storbritannien. Der blev kigget på såvel smittetal, hospitalsindlæggelse og dødsfald.
Mere omega-3, lavere risiko
Forskerne inddelte forsøgsdeltagerne i fem grupper, alt efter hvor højt deres omega-3-indeks var. Ved at sammenligne de fem grupper fandt de frem til, at deltagerne med højest omega-3-indeks havde en 21 procent lavere risiko for at blive smittet med COVID-19 sammenlignet med dem, der havde det laveste omega-3-indeks. Tilsvarende havde forsøgspersoner med højest omega-3-indeks en 26 procent lavere risiko for at blive indlagt sammenlignet med den gruppe, hvor omega-3-indekset var lavest.
Bruger Sydkorea og Japan som forbillede
Forskerne bag den nye undersøgelse kommer ind på det forhold, at befolkningerne i Sydkorea og Japan har en ekstremt lav forekomst af alvorlige COVID-19-relaterede sygdomstilfælde sammenlignet med den øvrige verden. Samtidig har netop disse lande et markant højere omega-3-indeks end vestlige befolkninger. For Sydkorea ligger indekset på 8-12 procent, og japanere ligger på 7-11 procent, hvilket er langt over dobbelt så højt som amerikanernes 4-5 procent.
Fiskeolie i kapsler kan sagtens anvendes
Nu er det ikke alle, der kan lide fisk, og der findes da også alternative måder at skaffe sig adgang til omega-3-fedtsyrer på. Fiskeolie i kapselform er en glimrede løsning, og med et præparat som Bio-Marin Plus er der tilmed lavet forskning, som viser, at omega-3-fedtsyrerne optages godt i kroppen og har en målbar effekt. Eksempelvis viser en finsk undersøgelse, at præparatet havde samme triglycerid-sænkende effekt som det at spise fire til fem fiskemåltider ugentligt. Andre undersøgelser har vist, at Bio-Marin Plus forebygger astma hos små børn, hvis mødrene tager fiskeolien under graviditeten.
Kilde: American Journal of Clinical Nutrition, februar 2023