Nu er der håb for folk med slidgigt i kæben

3d rendered medically accurate illustration of the temporomandibular joint

 

Der er forsket en del i glucosaminsulfat, og næsten alle undersøgelser fokuserer på slidgigt i knæet. Nu viser ny forskning, at stoffet også har en positiv effekt på slidgigt i kæbeleddet.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

De fleste mennesker oplever før eller senere at få symptomer på slidgigt, og det er ofte knæleddene, som bliver ramt. Det har vist sig, at glucosaminsulfat kan have en både smertelindrende og ledforbedrende effekt. Nu peger en meta-analyse foretaget af amerikanske og polske forskere på, at stoffet også har en positiv indvirkning på smerter i kæben forårsaget af slidgigt i kæbeleddet.

 

Smerter og kliklyde

Denne tilstand, som har den medicinske betegnelse temporomandibulær dysfunktion, påvirker kæbeled og kæbemuskler og giver smerter og nedsat ledbevægelighed. Smerten bliver ofte værre, når man tygger, og det kan også være smertefuldt at tale. Det er heller ikke ualmindeligt, at kæbeleddet ”klikker” eller knaser.

 

Mindre ondt og bedre ledbevægelighed

Den mest almindelige behandling for personer med denne lidelse er at tage inflammationshæmmende præparater. En gennemgang af otte videnskabelige undersøgelser af glucosaminsulfat og slidgigt i kæben afslører imidlertid, at daglig anvendelse af præparatet gav en signifikant smertelindring samtidig med at forbedre ledbevægeligheden i kæben markant, så patienterne kunne åbne munden på videre gab end tidligere. Der blev ligeledes observeret en effektiv og antiinflammatorisk effekt af glucosaminsulfat i kæbeleddet.

 

Mindre behov for smertestillende medicin

En sammenligning mellem glucosamin og placebo taget dagligt i tre måneder viste, at foruden mindsket smerte og mere ubesværet bevægelighed af kæbeleddet var der færre kliklyde. Derudover var der også mindre behov for smertestillende medicin hos de patienter, der havde taget glucosamin. Det er i den forbindelse vigtigt at understrege, at man skal tage glucosamin i helt op til 12 uger for at se, om det har den forventede virkning. Har det ikke, vil det ikke nytte noget at fortsætte.

 

Anbefales af international ekspertgruppe

Glucosaminsulfat er en biologisk byggesten, som er med til at vedligeholde sund ledbrusk. Det er dog vigtigt, at det er præparater med den rette kvalitet. Der findes mange glucosamin-præparater på nettet, og som forbruger kan det være svært at vide, hvordan de er fremstillet, og om de rent faktisk indeholder, hvad der står i deklarationen. I 2014 gik den økonomisk uafhængige, internationale ekspertgruppe ESCEO (The European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis, and Musculoskeletal Diseases) ud med en anbefaling af glucosaminsulfat af lægemiddelkvalitet som førstevalg til behandling af slidgigt (i knæet).

 

Fås kun som lægemiddel i Danmark

I Danmark kan glucosaminsulfat kun fås som lægemiddel i håndkøb. Præparater som blandt andet Glucosamin Pharma Nord er godkendte til lindring af symptomer ved let til moderat slidgigt i knæet og er sikre at anvende i kortere eller længere perioder. Det er vigtigt, at man anvender glucosaminsulfat, der har pharmaceutisk kvalitet, da det er den eneste måde at være sikker på, at man får den rette mængde af det aktive stof til at give den ønskede virkning.

 

Kilde: International Journal of Molecular Sciences, marts 2023

One thought on “Nu er der håb for folk med slidgigt i kæben

  • Wow, amazing weblog format! How lengthy have you ever been blogging for?
    you make running a blog look easy. The total glance of your web site is magnificent,
    let alone the content! You can see similar here sklep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *