Q10 som lægemiddel kan hjælpe ved kronisk nyresygdom

Q10

 

Ingen mennesker kan overleve uden at have det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 i kroppen. Nogle har dog en genetisk brist, der forstyrrer deres egenproduktion af stoffet, og her kan et tilskud af Q10 i kapselform være redningen.

Af Bjørn Falck Madsen

Steroidresistent nefrotisk syndrom (SRNS) er en alvorlig nyretilstand, hvor immundæmpende behandling med binyrebarkhormon ikke har den ønskede effekt. Som følge af dette lider patienten af vedvarende symptomer som blandt andet forhøjet proteinudskillelse i urinen (proteinuria), væskeophobning og nyresvigt. Tilstanden kan i nogle tilfælde skyldes en genetisk defekt i kroppens egenproduktion af coenzym Q10, det vitaminbeslægtede stof, som alle celler behøver for at danne energi til at udføre deres mange funktioner. Et nyt og spændende forskningsprojekt, som endnu ikke er offentliggjort, har set nærmere på 116 personer med SRNS, hvor tilstanden var en konsekvens af primær coenzym Q10-mangel.

Nyrefunktion og overlevelse blev forbedret

Alle patienter fik dagligt tilskud af coenzym Q10 og blev fulgt igennem en periode på to år i gennemsnit. Forskerne kiggede på, hvordan Q10-behandlingen indvirkede på proteinudskillelse i urinen samt overlevelsesraten hos dem med kronisk nyresygdom ved at sammenligne disse patienter med en kontrolgruppe, der ikke fik Q10. De kunne se, at der hos de Q10-behandlede var en markant og signifikant reduktion af proteinudskillelsen på hele 88 procent efter 12 måneder. Samtidigt blev nyrefunktionen bevaret langt bedre, og overlevelsesraten efter fem år var 62 procent hos de Q10-behandlede sammenlignet med 19 procent i kontrolgruppen. Ud fra deres observationer anbefaler forskerne, at patienter med SRNS, hvor tilstanden skyldes primær Q10-mangel, bør få tilskud af Q10. I Danmark findes eksempelvis lægemidlet Bio-Qinon Q10, som netop er til forebyggelse og behandling af Q10-mangel. Dette præparat har været anvendt i en række videnskabelige sammenhænge.

Hjælper ved hjertesvigt

For eksempel er Bio-Qinon Q10 testet i forsøg med personer med kronisk hjertesvigt, hvor det har vist særdeles god effekt. Q-Symbio, som undersøgelsen hedder, blev offentliggjort i 2014 i det videnskabelige tidsskrift JACC Heart Failure. Forskningen er udført på 420 hjertesvigtpatienter, som blev inddelt i to hold helt tilfældigt. Et hold fik tre kapsler Bio-Qinon Q10 (300 mg) dagligt, hvorimod det andet hold fik samme antal snydekapsler. Begge hold fortsatte med deres konventionelle hjertemedicin. Efter to år var der 43 procent færre i Q10-gruppen, der var døde af deres hjertesvigt, og de havde markant bedre hjertefunktion og forbedret livskvalitet sammenlignet med kontrolgruppen.

Beskytter væv mod frie radikaler

Coenzym Q10 har en række forskellige funktioner, som gør stoffet interessant ved eksempelvis nyre- og hjertesygdom. Ifølge en meta-analyse af 12 offentliggjorte undersøgelser kan tilskud af Q10 mindske niveauet af inflammationsmarkører som malondialdehyd og CRP (C-reaktivt protein) og har således en beskyttende effekt mod oxidativt stress, som ses ved hjertesygdom, nyresygdom og andre sygdomme. I den omtalte meta-analyse, som omhandler nyrepatienter, fortæller forskerne også om forbedret hjertemuskelstruktur og forbedrede biomarkører for hjertefunktion. Der er med andre ord en sammenhæng imellem de forskellige organers funktion.

Kilde:

International Urology and Nephrology, marts 2021

JAAC Heart Failure, december 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *