Spotlight på bælgfrugter i de nye kostråd

Bønnepostej-01

 

I starten af januar kom der nye officielle kostråd baseret på både sundhed og klima.

Af Lisbeth Tordendahl

De nye kostråd opfordrer danskerne til at spise markant mere plantebaseret, og et af de syv kostråd lyder: Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk.

Det er første gang nogensinde, at kostrådene inddrager klimahensyn og første gang, at bælgfrugter bliver anbefalet specifikt. Hurra! Det måtte jo komme. Grønne proteiner er fremtidens proteinkilder, og de er geniale for både sundhed og klima. 150 gram tilberedte bælgfrugter dagligt, lyder de nye anbefalinger.

Men en ting er officielle råd, noget andet er selvfølgelig at få dem implementeret i hverdagen. At gå fra intention til handling. Fra ønske til sunde daglige grønne vaner.

Jeg ved fra årtiers arbejde som underviser og holistisk kostvejleder, hvor svært det kan være at ændre spisevaner, og bælgfrugter har de færreste danskere fast på menuen.

Har du brug for hjælp til at få bælgfrugterne rigtig integreret i din kost, kan du få det i min bestsellerbog ”Grønne proteiner” og i onlinekurset ”Flere grønne proteiner”, se mere på lisbethtordendahl.dk.

Her får du en superenkel og nem opskrift på en lækker pålægspostej.

Bønnepostej

Du skal bruge:

  • 240 g kogte borlottibønner (evt. pintobønner)
  • ¾ dl letristede solsikkekerner*
  • 1 spsk. balsamico eddike
  • 1 spsk. shoyu eller tamari
  • 3 spsk. vand
  • 1 spsk. løgpulver
  • 2 tsk. hvidløgspulver
  • ¾ tsk. sød paprika
  • ¼ tsk. tørret timian
  • ¼ tsk. allehånde
  • Salt


Sådan gør du:

Kom 1 dl bønner, solsikkekerner, balsamico, shoyu/tamari og vand i et højt glas/skål, og blend med stavblender til glat konsistens. Kom resten af bønnerne og krydderier ved, og blend det hele sammen. Smag til med salt. Voila, så enkelt er det. Opbevar postejen i køleskab.

Tip: Postej af andre bønner kan selvfølgelig laves på samme måde. Farve og smag vil være anderledes, prøv dig frem, og find kombinationer, du kan lide.

*Vær omhyggelig, når du rister kernerne, så de ikke bliver mørke og brændt. De skal blot blive let gyldne. Overristning ødelægger fedtstofferne, og der dannes skadelige stoffer.