Sig goddag til alle dine slimhinder

Havtorn

 

Slimhinderne taler sammen, og det har vi egentlig som behandlere vidst i rigtig mange år uden helt at vide, hvordan de gør det. Nu ved vi, at de bl.a. gør det via en biofilm, som dannes på alle slimhinder, hvor filmen fungerer som kommunikationsvej for bakterierne. Støtter du de gode mælkesyrebakterier, får du ikke kun ryddet op i fx tarmen, du får også sendt de rigtige beskeder til mundhule, blære, underliv eller alle andre steder, hvor et organ er beklædt med en slimhinde.

Af Marianne Palm

Vi har længe vidst det, men uden helt at forstå fænomenet, og sådan er det meget ofte med viden. De fleste store opdagelser er baseret på tilsyneladende tilfældigheder, senere bliver det til erfaringer og dernæst dukker forskningen op og af- eller bekræfter, hvad vi har formodet af sammenhænge. Og nogle gange er der ikke grund til store forkromede forskningsrapporter, som er dyre og unødvendige, unødvendige fordi erfaringerne taler deres eget sprog.

Al den viden, der er skabt verden over om slimhinder, der kommunikerer, kommer os til gavn, når vi gerne vil skabe gunstigere forhold fx i vores til tider sarte underliv, og nogle af de erfaringer er samlet i et helt nyt produkt fra New Nordic, Intim Comfort.

Som navnet antyder, er vi taget en tur til slimhinderne i underlivet, men rejsen begynder faktisk, som vi har hørt så mange gange før, i de lange tarme. Får vi styr på mikrofloraen dér, er der så meget større chance for, at vi også får styr på de nedre regioner. Med det nye produkt bliver der skabt en genvej, da flere af ingredienserne er målrettet de særlige behov, slimhinder rundt om i kroppen har.

Seks ingredienser skaber støtte til sundhed

Tre urteekstrakter, et biprodukt og to vitaminer danner sammen en mulighed for, at slimhinderne rundt om i kroppen får støtte og bedre kan restituere sig og holde sig fleksible og smidige. Det er der brug for, så du undgå svampeangreb, det er der brug for, når østrogenmangel under overgangsalderen kan gøre det hele lidt for skrøbeligt og tørt, og mange kvinder oplever også gener under og især efter hver menstruation. Uanset årsagerne vil omega-7 fra havtorn skabe fugt, elmebarken vil hjælpe biofilmen og de sunde bakterier, mens propolis kan udradere de bakterier, vi ikke ønsker tæt på os. Den franske fyrbarkekstrakt fremmer det lokale mikrokredsløb overalt, mens niacin og D-vitamin støtter immunforsvaret i bestræbelserne på at forebygge gener i slimhinder og i de underliggende cellevægge.

Brug kun intimsæbe, som har den rette pH-værdi, og gør det kun, når det er nødvendigt. Et sundt underliv er langt hen ad vejen selvregulerende og vil helst være fyldt med sunde bakterier frem for et klinisk miljø, der kan danne grobund for hurtig vækst af uønskede svampe og bakterier.

Elmebark kan andet end at smøre tarmens slimhinder

Et nærmere kig på den særlige elmebark fremviser flere vigtige muligheder for at påvirke slimhinderne gunstigt.

Phytoterapeuter, biopater og naturopather, som alle er specialiserede i planters muligheder for støtte og optimal ernæring, har længe kendt de emollierende egenskaber, der så tydeligt kan smøre slimhinder lokalt. Elmebarken har en særlig evne til at danne slimstoffer, som lægger sig hen over sarte slimhinder, fx i fordøjelsen. Man ved, at derigennem får slimhinden lejlighed til at få ro til at skabe en sund cellefornyelse, hvor cellevæggene bliver stærkere, mere smidige og har lettere ved at optage næring og fjerne uønskede stoffer.

Hvordan en gunstig situation, når vi drikker større mængder af ulmus rubra oprørt i et glas vand, også kan påvirke fx slimhinderne i underlivet, har man indtil videre kun kunnet observere uden helt at forstå det. Nu er der måske en brik, der er faldet på plads, da man har opdaget, at nogle af disse slimstoffer passerer over i blodet, som mikroskopiske elementer, der finder vej til andre slimhinder. Tidligere har vi tænkt, at det var en form for refleks, skabt i fostertilstanden, hvor alle slimhinder bliver dannet samtidigt, og de derigennem reagerer på de samme stimuli. Nu er der noget, der tyder på, at det især er bakteriernes dannelse af biofilm, der sørger for kommunikationen, men altså også en direkte overførsel af plantestoffer gennem blodet. Opsummeret kan Ulmus rubra:

  • påvirke slimhinderne gennem den refleks, der er opstået i fostertilstanden.
  • de mindste af slimstofferne kan overføres fra fx tarmens slimhinde til de øvrige slimhinder, ligesom alle andre plantestoffer kan.
  • ved at hjælpe den lokale mikroflora fx i tarmen, bliver der via biofilm overført positive kommunikationsveje til de øvrige slimhinder.

Måske er der en fjerde forklaring: Ulmus rubra, rød elmebark på dansk, indeholder en vis portion tanniner. Tanniner har en antioxidant effekt, som du måske kender fra rødvin. Tanniner beskytter slimhinder og underliggende cellevægge, fx i vagina, og har også en inflammationshæmmende effekt, hvilket bringer os over til den snart velkendte havtorn.

Den sure havtorn

Havtorn herhjemme er mest kendt for sit indhold af omega-7-fedtsyrer, og det er ikke noget dårligt bekendtskab for en sart slimhinde. De særlige fedtsyrer kan få de lokale cellevægge gjort mere fleksible og smidige og derfor lettere at arbejde med for de aktive stoffer, vi meget gerne vil give lov til at trænge ind i cellerne og skabe cellefornyelse. Omega-7 kan vi danne ud fra omega-3 og omega-6, men havtorn er en direkte lige linje til netop slimhindefornyelse.

Ud over at havtorn tilsyneladende er den plante på Moder Jord, der indeholder mest omega-7, indeholder den også en vis portion A, C-og E-vitaminer, og som plante har den bredt sig fra Himalaya til store landområder i Europa, især ved kyster. Den er super hårdfør, kan tåle endog meget barske klimatiske forhold, og selvom bærrene er rigtig sure, er de et bekendtskab værd i din smoothie. Litteraturen beskriver, at den især er god til slimhinder og til hudens problemer, og flere forskningsartikler beskriver netop havtornens evne til at støtte underliv, blære, bronkier, næse- og hals samt selvfølgelig de lange tarmes slimhinder. Havtorn hånd i hånd med den røde inderbark fra elmetræ er derfor et særligt godt bekendtskab.

Fra bierne har vi propolis, fra bierne har vi også Wild Biotic

Kigger vi bagud i historien til alverdens riger og lande, vil vi opdage, hvordan forskellige biprodukter har været anvendt til alt lige fra skønhedskure til brandsår. Propolis har med sine særligt desinficerende egenskaber for længst bevist sin værdi, når det handler om at smide uønskede bakterier på porten. Du kan sagtens spise mere propolis, end du finder i Intim Comfort, ligesom du også meget gerne må spise/drikke masser af Ulmus rubra, hvis du har kroniske problemer med dine tarme, fx i form af løse afføringer eller forstoppelse.

I øvrigt har New Nordic via deres franske samarbejde, der bl.a. handler om biers overlevelse på verdensplan, skabt Wild Biotic, der sagtens kan kombineres med Intim Comfort, hvis du har generelle problemer med ikke kun dine slimhinder i dit underliv, men også din fordøjelse. Wild Biotic kan du læse om på www.sund-forskning.dk, hvor vi var så heldige at møde forskeren bag mange af produkterne på en tur i bjergene omkring Nice.

Fransk fyr støtter blodkar og bindevævet under din slimhinde

De aktive stoffer fra den franske fyr har været under forskerluppen så længe nu, at man godt tør slå flere ting fast: Ekstrakter fra det store træ indeholder en helt særlig antioxidant til støtte for blodkar helt ud i de mindste slimhinder, de har også en overordentlig god effekt på de kollagenstrukturer, der holder sammen på vores bindevæv, og da man ved, at de aktive stoffer kan støtte og styrke huden mod alderens forfald, er det rimeligt at antage, at det samme sker for slimhinderne. Ved at hindre frie radikalers evindelige bombardement på cellevæggene får man en særlig inflammationshæmmende virkning fra det lidt besværlige navn på de aktive stoffer: Pro-antho-cya-ni-diner. Du behøver heldigvis ikke at tale med dit kosttilskud, men det er godt at vide, at de hører til blandt polyfenolerne, hvis du en dag vil stifte nærmere bekendtskab med den smukke forskning på de meget høje franske fyrtræer, der stolt knejser overalt ved Middelhavet, i USA og i Canada.

Seks sunde til et bedre sexliv

Slimhinder handler i høj grad også om at få samliv til at fungere.

Kobler du den røde elmebark og havtorn, får du ligesom en sekssporet hovedvej udi støtte til din krop:
Du fremmer kroppens egne muligheder for at skabe sunde slimhinder gennem niacin, D-vitamin, rød elmebark havtorn og fransk fyr.

Du fjerner samtidig uønsket bakterievækst med propolis. What’s not to like.

Hvad er havtorn?

Selvom navnet havtorn henleder tankerne på en havplante, er havtorn en landplante. Havtorn tilhører Sølvblad-familien (Elaeagnaceae) og er en busk, der vokser i bjerg- og kystområder i Asien og Europa.

Kilde: helsecentrum.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *