Sund mad på SU – og andre små budgetter – april 2015

Avokado med rejer
 
 
Sund mad på SU er for dig, der gerne vil leve sundt, men ikke gider at bruge timevis i køkkenet. Og dig, der godt kan se pointen med økologi, men går en stor bue uden om det røde Ø-mærke, fordi (du tror) pengene ikke rækker.
 
I denne måned tager vi på en smagsmæssig tidsrejse tilbage til 80’erne og 90’erne med rejer som hovedrolleindehaveren. Rejer er ikke alene sundt og skønt. De er også en relativt budgetvenlig form for skalddyr.
 
 
Af Nanna Stigel, ernæringsterapeut (DET)
Opskrifterne blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – april/maj 2015
 
 
Avokado med rejer
Hvis du, ligesom mig, er vokset op i 1980’erne, har du stensikkert stiftet bekendtskab med denne klassiker af en forret. Hvis du er på SU lige nu, er du sikkert ikke vokset op i 80’erne, men så får du alle tiders mulighed for en tur ned af Retro Allé.
 
Denne ret er både nem og billig at lave. Og den er næsten altid et hit. Kombinationen af rejer, avokado og majonæse er simpel, men virker hver gang.
 
Her får du inspiration til hjemmerørt majonæse, men du kan også købe en god økologisk variant, hvis du er i det dovne eller travle hjørne.
 
 
Til fire personer skal du bruge:
200 g optøede frosne rejer (gerne MSC-mærket)
2 modne avokadoer
Lidt hakket frisk dild
Lidt reven citronskal
 
 
Hjemmelavet majonæse:
1 æggeblomme
1 spsk. citronsaft
½ tsk  salt
1 dl koldpresset olivenolie
1 fed hvidløg
 
 
Sådan gør du:
Start med at røre majonæsen. Det kræver lidt omhyggelighed, hvis du skal undgå, at den skiller. Skold ægget med kogende vand, inden du tager æggeblommen fra. Æggehviden skal du ikke bruge.
 
Kom så æggeblommen i en røre-skål sammen med salt og citronsaft. Rør med piskeris eller røremaskine. Kom nu langsomt, olivenolie ned i massen. Lidt ad gangen, mens du rører. Majonæsen begynder efterhånden at tage form og blive tyk i konsistensen. Når den er færdigrørt, kan du komme et presset fed hvidløg i og røre rundt.
 
Herefter er det enkelt: Flæk avokadoerne i halve, giv dem et skvæt citronsaft og en tur med peberkværnen. Fyld op med rejer, top med majonæse og pynt med hakket dild samt reven citronskal.
God appetit!
 
 
Spicy rejesalat
Vi rejser nu frem i tiden til 1990’erne, hvor koriander og thailandsk mad for alvor ramte de danske maver og ganer. Det er fra den tid, jeg har hentet inspirationen til denne spicy salat, der både kan fungere som forret og hovedret, alt efter lyst og sult.
 
 
Det skal du bruge:
 
200 g optøede frosne rejer (gerne MSC-mærket)
½ rød peberfrugt
150 g små tomater
½ agurk
Et bundt frisk koriander
 
 
Dressing af:
2 spsk. limesaft
3 spsk. koldpresset sesamolie
Lidt hakket frisk rød chili
Lidt reven frisk ingefær
1 spsk. Sweet White Miso
Salt
 
 
Sådan gør du:
Snit grøntsagerne helt fint i små tern. Bland dem sammen med hakket frisk koriander. Rør dressingen sammen, og smag den til. Bland rejer og dressing med grøntsagerne, og server salaten med det samme.