Sundhed på jobbet: Du dør ikke af at sidde ned

 

 

 

Interview af journalist Kirstine Jacobsen med ergoterapeut og stifter samt opfinder af Steppie ApS Gitte Toft

Det er ikke stillesiddende arbejde, der slår dig ihjel, men derimod alle former for stilstand. Problemet findes blandt andet i vores gener, der automatisk får vores krop til at spare på energien.

 

Gennem de seneste år har sundhedsguruerne stået i kø for at prædike om, hvordan stillesiddende arbejde langsomt og sikkert tager os alle af dage. Men hvorvidt du står op eller sidder ned, gør ingen forskel – det er stilstand af enhver art, der er sundhedsskadeligt. Ikke mindst for leddene.

– Vi er simpelthen oppe imod vores gener. I det øjeblik vi koncentrerer os om noget andet – for eksempel på arbejdet foran computerskærmen – så prøver legemet at rationere energien. Det betyder, at selv når vi står op ved hæve-sænke-bordet, begynder langt de fleste at stå uhensigtsmæssigt stille og blandt andet hænge i leddene, siger ergoterapeut Gitte Toft.

 

Omfattende forskning slår fast

I 2015 udgav University of Exeter og University College London et omfattende studie over 16 år med mere end 5000 deltagere. En af forskerne bag undersøgelsen, Dr. Melvyn Hillsdon, sagde følgende i en pressemeddelelse: 

– Vores studier omstøder de aktuelle overvejelser om risiciene ved at sidde og indikerer, at problemet findes i fraværet af bevægelse frem for i hvor lang tid man sidder ned. Enhver stationær kropsholdning, hvor energiforbruget er lavt, kan være til skade for sundheden, det være sig siddende eller stående.

 

Små bevægelser er nok

I kampen mod stilstand på arbejdspladsen er det blandt andet blevet moderne at lave pausemotion på arbejde. Det er naturligvis sundt, men ifølge Gitte Toft er det nødvendigt med kontinuerlig bevægelse. Ud over det sundhedsskadelige ved at kroppens energiomsætning går på stand by er det afgørende, at vi konstant holder vores led lidt i bevægelse på arbejde.

– De fleste kender følelsen af, at kroppen lige skal i gang om morgenen, og det hænger sammen med, at efter en hel nat, hvor man har ligget stille i syv timer, så er der endnu ikke kommet olie i maskineriet – leddene knaser måske lidt. Vores led bliver slidte med tiden, men ved konstant at bevæge os en lille smule bliver der udskilt ledvæske, som gør slitagen væsentligt mindre, og over tid kan det altså mærkes, forklarer Gitte Toft, der har opfundet balancepladen Steppie for at komme problemet til livs.

 – Jeg har arbejdet med ergonomi til kontorarbejdspladser igennem mange år, og overalt er det et problem, at folk ikke bevæger sig. Du kan godt sige til dig selv, at du skal stå op og gå lidt rundt ind imellem, men kroppen finder hurtigt tilbage til en uhensigtsmæssig stille position. Hvis du står på en balanceplade, så aktiveres kroppen automatisk, og du tvinges til konstant at røre dig en smule, men det er nok til at gøre en stor forskel, siger Gitte Toft.

 

Bevægelse på jobbet: Fem vaner du ikke glemmer

Motion i pausen er populært, men når travlheden melder sig, glemmer vi at bevæge os. Sundhedsekspert, Gitte Toft fra Steppie giver her fem råd til, hvordan du skaber dig bevægevaner på jobbet, som holder. 

  1. Find de måder, du kan bevæge dig på, som passer bedst til din arbejdssituation. Bevægelse på jobbet skal passe til dig og ikke til din kollega. Og beslut dig så for at gøre det. Pausemotion er sundt, men det hjælper dig desværre ikke med at få arbejdet gjort. Derfor ryger den ofte i travle perioder.
  1. Tag trappen. Den er gammel, men den virker stadig. Så længe du beslutter dig for at gøre det en gang for alle. Vi kan godt have en intention om at tage trappen, men vores ældste dele af hjernen er programmeret til at spare på energien, så den vil altid finde på undskyldninger for at snuppe elevatoren.
  1. Gå, gå og gå. Bare to gange ud efter kaffe, tre gange ned til kollegaen med en besked og tre gange ud til printeren. De færreste har regnet på det, men selv med 15 minutters langsom gang i løbet af dagen forbrænder du 35 kcal. pr dag. Ganger du det med 220 arbejdsdage, er du oppe på 7.700 kcal. I grove tal svarer det til et kilo kropsfedt.
  1. Rejs dig op. Hvis en person på 70 kilo står op på arbejde i stedet for at sidde ned, forbrænder hun 8,4 kilo fedt mere om året. Men det er hårdt for dine led at stå op, og du kommer nemt til at ”hænge i leddene”, og så ryger fordelene ved stående arbejde. Bruger du en Steppie eller en anden ergonomisk balanceplade, vil du konstant udføre små bevægelser, som gør, at du på kort tid kan stå op i tre til fire gange så lang tid.
  1. Tænk dig om, når du vælger kontorstol. Gå efter en stå eller støtte udgave, der tillader dine muskler i ryggen at arbejde. Det er afgørende, at stolen ikke støtter dig for meget. Så slapper dine muskler af, og får vores dovne hjerne chancen, vil den altid vælge at spare på energien og få dig til at sidde musestille.