Tre af sommerens udfordringer

Allergi

 

Det homøopatiske hjørne

Til dette homøopatiske hjørne vil jeg gennemgå tre problemer, som jeg ofte ser i klinikken. Allergitiden giver flere rindende øjne, sommersolen giver forbrændinger, og rejser til fremmede lande giver tit diarré.

 

Af Thomas Kjærsgaard, heilpraktikker og lægemiddelkonsulent
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning- juni/juli 2016

 

Øjenbetændelse/Rindende øjne

er betændelse i øjets bindehinde. Det er den mest almindelige øjensygdom i hele verden og kan variere fra milde tilfælde med rødmen og øget produktion af tårer, til alvorlige tilfælde med store mængder pus i øjet. Symptomerne kan være mild lysfølsomhed, kløe og en følelse af sand i øjet. De mest almindelige tegn er røde øjne, indtørret pus omkring øjenlåg, der forårsager, at øjnene klæber sammen, specielt om morgenen efter søvn samt et vandigt øje (der ofte angiver en viral årsag) eller et pusholdigt øje (der ofte indikerer en bakteriel årsag).

Årsagen til øjenbetændelse kan være lige fra bakterielle infektioner som stafylokokker og streptokokker, kønssygdomme som gonorrhe og Chlamydia, virusinfektioner som adenovirus og herpes simplex, til traumer, kemikalier, støv og snavs, allergiske reaktioner, overbelastning af øjnene, stress og mangel på søvn.

Som start- og støttebehandling anbefaler jeg hyppig rensning/skylning af øjet, kompres med varmt vand, ordentlig hånd – og øjenhygiejne samt behandling med de homøopatiske Oculoheel øjendråber, der har vist sig lige så effektivt som antibiotika.

Ved tilstødende symptomer anvender jeg Euphrasia-Injeel, hvis der er betændelse i øjenlågsranden. Ruta-Injeel efter overanstrengelse af øjet. Apis-Homaccord, hvis der er et markeret ødem. Belladonna-Homaccord, hvis der er pus og en dunkende fornemmelse eller Mercurius-Heel, hvis der er pusafsondring i øjet. Er der tegn på en virus, bruger jeg Engystol sugetabletter.

 

Solskoldning

Risikofaktorerne er ofte en overfladisk eller førstegradsforbrænding af huden på grund af ultraviolet/UV-stråling fra enten sol, solarier eller andre lysbehandlingslamper.

Hyppigheden af solskoldning i visse lande er høj med cirka 30 % af alle voksne, især mænd. I vesten bliver mere end 60 % af alle børn hvert år brændt af solens stråler mindst én gang i løbet af sommeren.

Mild til moderat solforbrænding er defineret af rødmende, varm og smertefuld hud eventuelt med blisterdannelse og kløe. Symptomer og tegn på solskoldning skyldes ultravioletlys (med UV-A og UV-C som dem, der giver den højeste risiko for skader, mens UV-B-form er den, der er mest tilbøjelige til at forårsage solskoldning), der udløser lokale inflammationer. Normalt forsvinder symptomerne på solskoldning hurtigt, men langvarig udsættelse for UV-lys kan resultere i cancer. Der er generelt en højere risiko for hudsygdom og modermærkekræft ved uregelmæssig udsættelse for sol end ved en høj kontinuerlig solpåvirkning, der faktisk har en beskyttende effekt. Forebyggelse af solskoldning er den bedste måde at undgå enhver risiko for udvikling af sygdom.

Bioregulerende præparater, som fx naturlige polyfenoler, herunder morgenfrue, grøn te-ekstrakt, Aloe vera, resveratrol og marietidsel, er gode til reparation af hud, der er blevet beskadiget på grund af for intens sollys. De kan også være medvirkende til at forhindre eventuelle ændringer i huden til mere alvorlige sygdomme.

Som behandling til forbrændinger anbefaler jeg altid Calendeel gel. Det er en gelé, der køler og lindrer solforbrændinger, insektbid og brændeælder. Derudover er et stabilt væske- og mineralindtag vigtigt I varme perioder.

 

Diarré

Der kan være mange årsager til akut diarré. De kan omfatte urent drikkevand og sanitet, forkert forarbejdede eller opbevarede fødevarer, fejlernæring, rejser, indtag af antibiotika, et dårligt immunforsvar, fødevareallergi eller intolerance (fx over for komælk, soja og methylxanthiner I koffeinholdige midler), lægemidler, kemoterapi eller strålebehandling, vitamin- og mineral mangel (fx folat, niacin eller zink), men også overskud af vitaminer eller mineraler (fx C-vitamin og magnesium), sport, tungmetalforgiftning og stress.

Diarré er typisk et udtryk for en ubalance mellem tyndtarmens evne til at transportere stoffer, der overstiger tyktarmens evne til at absorbere stoffer. Akut diarré defineres varende mindre end 14 dage og har normalt en smitsom årsag. En for sur pH-værdi i tarmen vil også tiltrække mere væske, idet tarmen vil buffe pH-værdien op med vand.

Kronisk diarré kan være forårsaget af andre årsager som ubalancer i skjoldbruskkirtlen, cøliaki, colitis ulcerosa, Crohns sygdom, laktoseintolerance, nedsat funktion i bugspytkirtlen, lægemidler, højt BMI, overdrevent indtag af tyggegummi med sorbitol.

Efter jeg har udredt årsagen via lægens diagnose, samtale og bl.a. vegatest, kan en normal terapi indeholde det homøopatiske lægemiddel Diarrheel tabletter. Samtidig Basica og gode probiotika for en bedre tarmflora og basetilskud. Veratrum-Homaccord, hvis der er lavt blodtryk og væsketab. Spascupreel, hvis der er mavekramper – og ellers andre produkter, hvis der er specifikke kroniske tarmsygdomme.

Akut diarré er generelt et tegn på, at kroppen forsøger at fjerne et toksin. Det er derfor vigtigt at holde øje med udviklingen og ikke undertrykke diarré medmindre det er nødvendigt. Endvidere er diarré kun et symptom, og det er derfor nødvendigt at foretage en grundig sygdomshistorie og udføre en klinisk diagnose for at bestemme den underliggende årsag.

359 thoughts on “Tre af sommerens udfordringer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *