Smertestillende urter fra tre verdenshjørner

inflammationen

 

Indianerne gjorde det, kineserne gør det også. Det samme gør inderne, og nu er danskerne heldigvis også godt i gang. I gang med at forstå, hvor vigtigt det er for livskvaliteten at slippe for smerter fra sener, led og muskler. Det gør du gennem passende motion, og det gør du ved hjælp af de rette fødevarer. 

Måske er du ikke til stærke og farverige grøntsager i din mad, og måske har du heller ikke lyst til at tygge pilebark. Eller spise fisk hver eneste dag året rundt. Så er et par gode kosttilskud vejen frem som støtteterapi til et smertefrit liv.

 

Af Marianne Palm.
Artiklen bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – oktober/november 2016

 

Tallet er uhørt højt
Ikke mindre end 700.000 danskere lider af en eller anden form for gigt, hvor slidgigt er den hyppigste årsag til væsentlige smerter i bevægeapparatet. Men smerter kan også være sådan mere udefinerbare, fx når de springer rundt i kroppen. Den ene dag ondt i ryggen, den næste dag i lårmusklerne, og så springer problemerne måske videre til armene. Det gør ikke kun ondt, det trætter også både krop og sind at skulle forholde sig til de mange signaler fra kroppen.

Om du har slidgigt, en anden gigtform eller som her beskrevet springende smerter i kroppen, så har de et tilfælles: Du har en inflammation i dit bevægeapparat. Vævet er irriteret, hævet, rødt og varmt og afgiver smerter. Måske er det meget specifikt i et enkelt led eller to, måske er det rundt omkring i mange store og små led. Netop fordi smerterne kan være så diffuse, og ikke bare lige er til at få has på med motion, må man ty til andre midler. Problemet er blot, at det meste medicin har en stribe af bivirkninger, og derfor er det klogt at finde nogle andre løsninger og gemme den smertedæmpende medicin til de virkelig dårlige dage.

Bidro har kombineret viden fra hele verden gennem sit sammensatte produkt. De tre stærke urter er ingefær, gurkemeje og pilebark. Fælles for dem alle er, at de afhjælper fx smerter i muskler i ryg, nakke, lårmuskler, underben og arme. Smerter fra de store og små led: knæ, hofter, skuldre, albuer og fingre samt fødder. Smerter fra kroniske sportsskader, som også kan stamme fra senetilhæftninger. En herlig sidegevinst er, at alle urterne faktisk også hjælper på inflammationer i kredsløbet, fx ved dårligt kredsløb i benene.

De tre urter er bundet sammen med solsikkelecitin, som sikrer en højere optagelse af de aktive stoffer helt ind i cellerne. Desuden er der tilsat aktive stoffer (polyphenoler) fra blåbær og druer, som hjælper kroppen til at bortskaffe de mange frie iltradikaler, som også kan forstyrre kroppens evne til at blive godt gående igen.

For at kunne blive så velfungerende som muligt igen efter skader, eller måske en gigt, der allerede har sat sig som en mere eller mindre kronisk situation, skal der masser af inflammationshæmmende hverdag til. Det får du bl.a. ved at skære ned på kød og sukkerholdige fødevarer, og spiser du rigtig mange mælkeprodukter eller drikker alkohol og vin mange af ugens dage, så bør du også skrue ned her.

Til gengæld skal der skrues op for motionen. Muskler, der ikke bliver brugt, henfalder, bliver mindre og kan ikke længere holde sammen på vores led. Det er sener og muskler rundt om leddene, der som regel laver de største problemer, hvad smerter angår, ikke leddene selv. For meget motion kan skabe nye inflammationer, for lidt kan gøre det samme, det er kun dig, der kan finde ud af, hvem du er som motionist!

Ingefær med den skarpe friske smag har i hundredvis af år været en af hovedingredienserne i det asiatiske køkken sammen med den næsten smagsløse, men meget orange gurkemeje.

Netop fordi asiaterne har meget færre problemer med smerter, gigt etc., har deres madkultur været genstand for endog meget grundig forskning. Og alle er enige, både forskere her og der: Det asiatiske køkken, og herunder gurkemeje og ingefær, har evnen til at holde inflammationer væk fra kroppen. Derfor virker begge så godt på de ovenstående problematikker.

Pilebarken indtager en særposition, for den er ikke kun brugt i Asien, men også af indianerne, og er faktisk kendt fra den europæiske plantemedicin. Indianerne og europæerne tyggede barken, som indeholder en stor mængde aspirinlignende stoffer (salicin). Fordelen ved at anvende denne forløber for salicin er, at den ikke skaber bivirkninger som den rent fremstillede aspirintablet, der indeholder salicylsyre, fordi mavesyren formår at holde stofferne i skak uden at skabe mavesår.

Til gengæld skal man heller ikke forvente en lige så hurtig virkning af et pilebarkekstrakt, og derfor er Ledflex meget bedre til de kroniske smerter end til pludselige akutte smerter (som i øvrigt bør behandles af lægerne).

Bidros produkt, Ledflex, som er nyt på de danske helsehylder, kan med fordel kombineres med fiskeolie fra Nordic Natural. Her får du en fin og ren fiskeolie, som med sit høje indhold af omega-3-fedtsyrer hjælper på dine sener, muskler og led. Både forebyggende, så du undgår problemer, men især hvis du er blandt de 700.000 danskere, som lider af kroniske smerter i kroppen.