At få sund mad i børn en travl morgenen kan være lidt af en udfordring. Derfor får du her mine bedste opskrifter til sund og børne-venlig mad.
Af Caroline Fibæk, naturopath IBM og madskribent
Opskrifterne blev bragt i magasinet sund-forskning – forår 2013
Skriv til caroline.fiebaek@sund-forskning.dk
Skipper Skræks Morgenmad
Med ægte Skipper Skræk morgenmad er det let at fylde ungerne med grønt fra morgenstunden
Det skal du bruge:
- 2 bananer
- Saften fra 1 appelsin
- 1 dl babyspinat
- Gojibær til pynt
Sådan gør du:
Blend bananer, friskpresset appelsin og babyspinat til budding. Pynt med gojibær og server med et smil.
YOghurt
Probiotisk YOghurt fyldt med næring og gavnlige bakterier, som styrker fordøjelsen. God for maven og immunforsvaret.
Det skal du bruge til 1 portion:
- ½ banan
- ½ avocado
- 1 tsk. manuka honning.
- 1 tsk. afskallede hampefrø
- ½ tsk. camu camu
- Saften fra 1 appelsin
- 4 jordbær
- ½ brev Symbiolact udblødt i vand i 10 min. eller 5 dråber BioGaia
- 1 tsk. Valleforce
- 1 tsk. lecitingranulat.
Sådan gør du:
Blend alle ingredienser. Top evt. af med morbær eller frisk frugt.
Giv ikke honning til børn under 1 år. Det frarådes af sundhedsstyrelsen, da honning indeholder små mængder bakteriesporer, som kan føre til spædbarnsbotulisme.
Banan Pandekager
I weekenderne elsker jeg at lave pandekager til min familie. I hverdagene drikker vi grønne smoothies og juicer til morgenmad, men i weekenderne skal der feststemning til. Denne variant er vores favorit, de mætter godt og holder blodsukkeret stabilt. Du kan selvfølgelig lave dem til dessert også.
Det skal du bruge til 3 personer:
- 5 æg
- 1 moden banan
- 1 knsp. salt
- Kokosolie til stegning
Sådan gør du:
Mos bananen grundigt med en gaffel. Rør æggene sammen med banan og salt og pisk grundigt. Steg pandekagerne på panden i kokosolie. Jeg foretrækker små amerikanske pandekager, men de egner sig også som almindelige store pandekager. Server med raw Blåbærmarmelade.
Raw Blåbærmarmelade
Super sund og sød blåbærmarmelade. Chiafrø tilfører både ekstra protein og samtidig virker de gelerende og giver den rigtige marmelade-konsistens.
Det skal du bruge til en skålfuld:
- 1 moden pære, fri for kernehus
- 3 dl blåbær, evt. fra frost
- 2 spsk. chiafrø
Sådan gør du:
Blend alle ingredienser i en kraftig blender, food processor eller med en stavblender. Opbevar i køleskab i en lukket beholder. Kan holde sig i ca. 3 dage.