Et surt kirsebær med et væld af sunde egenskaber

Kirsebær

 

Surt med en sårbar blære …

Det sure med det søde. Nej, ikke her, for det er de vildeste sure kirsebær, der kan støtte din blære i at undgå en betændelse. Og ja, glem alt om sukker undervejs, det gavner ingen steder …

Til gengæld vil du møde de sure kirsebær igen og igen, for forskningen bringer os vidt omkring i kroppen, når man kigger på effekten af de røde bær. Lige her fokuserer jeg på blæren, men bladr gerne videre, for de støtter også nattesøvnen hos børn – og har et væld af helt andre egenskaber. Men vi begynder nederst i torsoen. I blæren.

Af Marianne Palm

Blærebetændelse kan forekomme hele året, og hos ret så mange – alt for mange – er det ikke en enkelt blærebetændelse, men op mod flere på et år. Det kan være unge, det kan være ældre, alderen er lidt (men ikke helt) underordnet, og selvom lægernes fokus med rette er at bekæmpe de fra underliv og tarm vandrende colibakterier, kunne fokus meget vel være på blærens sundhedstilstand mellem infektionerne, så antallet af blærebetændelser bliver formindsket.

I takt med at vi bliver ældre, kan der være flere årsager til en dårlig blærefunktion på spil. Sørg endelig for at blive undersøgt grundigt af speciallægerne.

Egentlig vil jeg gerne begynde med nogle spørgsmål:

Hvis du er en af dem, der får hyppige blærebetændelser, har du så også været en af dem, der har haft eller stadig har:

  • Mellemørebetændelser?
  • Bihulebetændelser?
  • Halsbetændelser? Eller ”bare” ofte kriller i halsen?
  • Ondt i maven lidt for ofte? (Og/eller kolik som barn?)
  • Og måske har du også haft underlivsbetændelse eller svamp i de nedre regioner?

I så fald så hører du til blandt den store gruppe af kvinder, som har oplevet et liv med problemer, der er relateret til slimhinder, og derfor skal du tænke meget mere bredt på din samlede sundhedstilstand, end at nu kom der sørme en irriterende blærebetændelse igen, som blot skal behandles med antibiotika. Og ja, den skal behandles af lægerne, for bakterierne kan vandre til nyrerne og forårsage nyrebækkenbetændelse, og det er ikke til at spøge med. Men igen: Du kan sagtens gøre en masse selv for at undgå den næste blærebetændelse.

Der er nogle fællesnævnere

Årsagerne til, at jeg spørger om de mange andre organers tilstande, er, at tilfælles for dem alle er deres slimhinder. Slimhinder er stort set opbygget ens, de blev dannet samtidig i fostertilstanden, og hvor vi som behandlere har været usikre på, hvordan de har kunnet kommunikeret med hinanden, er vi ikke i tvivl om, at de gør det. Vi har som biopater og phytoterapeuter kunnet se, at når vi har koncentreret os om at støtte kroppen til at komme væk fra hyppige blærebetændelser, har vi på ”forunderlig” vis også fået rettet op på en skranten i halsen, nogle hyppige forkølelser eller den meget pinefulde mellemørebetændelse.

Årsagerne kan godt ligge i et fænomen, vi har kaldt ”reflekser” mellem slimhinderne, da de blev dannet samtidig i fostertilstanden, men her kommer nogle andre forslag til sammenhænge:

  • Bakterier danner en biofilm, et kommunikationssystem, så de kan tale med hinanden over længere afstande. Biofilmen kan du genkende, hvis du en enkelt gang ikke fik børstet tænder om aftenen og næste morgen bliver mødt med et slimlag, der dækker alle dine tænder. Det er sådan lidt tykt, og det er nemt for bakterier at gemme sig i, og ja, vi har jo ikke en tandbørste, der når hele vejen gennem hals, tarme og blære, så vi må finde på noget andet. Det vender jeg tilbage med.
  • Inden for dele af behandlerverdenen, bl.a. hos biopaterne, kigger vi på genetik, men også familie-sammenhænge, og i nogle familier begynder livet med diverse problemer, der kan være relaterede til slimhinder. Måske begynder den ene søskende med kolik og senere mavesmerter med endnu senere hyppige halsbetændelser. En anden søster er ofte forkølet, som måske sætter sig til en bihulebetændelse eller bronkitis. Eller måske får halsbetændelser og hører til generationen, der fik fjernet mandler? Og uhyre mange, der fik fjernet mandler, fik senere blærebetændelser! Det har vi set utallige gange, men heldigvis fjernes mandlerne kun sjældent nu, alle har anerkendt, at det er en vigtig del af vores immunforsvar. Det er ikke sikkert, der altid er en sammenhæng, og det er ikke sikkert, at sammenhængen er opdaget af lægerne, men kig på det, måske hører du til en af dem, hvor halsonder blev til blærebetændelser?
  • Undervejs i alle disse slimhinder har naturen skabt en række immunstøttende foranstaltninger, som fx de førnævnte mandler. Selve slimhinden skal være tyk og stærk, så fremmede bakterier har sværere ved at trænge ind over slimhinden og ind i kroppen. Naturen har også skabt en række immunøer i hele tarmsystemet for at have et akut beredskab klar til at mindske risikoen for udvikling af bakterier, vira og svampe, ligesom den naturlige mikroflora overalt på slimhinder hjælper os med at forebygge sygdomme.
  • Så har vi også vores små bitte nerver ude i tarmvæggene, som konstant kigger på forholdene, de små, nærmest potelignende nerveender, der ligger i slimen, inde i tarmvæggen og tæt på alle de nærliggende blodkar og sørger for at kontrollere, at der ikke er nogen fare på færde, som skal meldes videre til det øvrige nervesystem. I fordøjelsen kaldes det ENS, og om også blæren har sit helt eget nervesystem, det ved jeg faktisk ikke. Men jeg ved, at det er let at få en infektion igen og igen, og det er let at udvikle, hvad man også officielt kalder en nervøs blære. Altså en blære, der måske ikke har problemer med bakterier, selvom det føles sådan, og den reagerer med hyppige toiletbesøg både dag og nat.
  • Alle slimhinder har brug for de rette vitaminer, mineraler og fedtsyrer for at være stærke og kunne imødegå problemer udefra. Alle slimhinder har brug for en stærk mikroflora. Så du skal ikke kun kigge ned i din blære, du skal kigge hele vejen rundt.
  • Du skal ændre lidt på nogle ret så nemme hverdagsting for at forebygge næste blærebetændelse.
  • Drik masser af vand, gerne to til tre liter om dagen, så bakterierne har sværere ved at hæfte sig på slimhinden.
  • Før samleje, drik gerne et til to glas vand, så du efterfølgende tisser eventuelle bakterier ud, der ellers har kunnet finde vej til blæren.
  • Spiser du meget sukker, kan du provokere væksten af uønskede bakterier. Spis dig mæt til hvert måltid, så undgår du lettere trangen til det søde.
  • Du skal undgå vådt og koldt badetøj. Eller i det hele taget at blive afkølet.
  • Du skal finde vejen til en helsekostbutik eller til en biopat for at finde ud af, hvad du specifikt mangler af vitaminer, mineraler, fedtsyrer og mælkesyrebakterier, hvis du kan genkende dig selv i denne artikel.
  • Du skal kigge efter urter til slimhinderne, til immunforsvaret og nu også en håndfuld meget sure kirsebær, der er så sure, at du til enhver tid vil vælge dem som kosttilskud. Dem kan du læse om nedenfor og på de følgende sider, hvor nogle af frugternes øvrige egenskaber også vil blive nævnt.


De sure kirsebær er en vigtig støtte i hverdagen for børn, unge, voksne og meget voksne

De sure kirsebær skal spises i så store mundfulde, hvis de skal støtte din krop til et sundere liv, at du hurtigt vil give op. Ingen kan spise en hel håndfuld af dem på en gang, og her kommer industrien os til hjælp. Ved at omdanne dem til ekstrakter får vi et lille fint pulver i nogle kapsler, og du slipper for rosinmund og røde tænder.

For at du ikke forveksler de sure med alle de velkendte danske søde kirsebær, får du lige nogle botaniske navne at forholde dig til. De sure skal hedde Prunus cerasus, Cerasus vulgaris eller Prunus vulgaris, og du finder dem i nogle produkter fra to forskellige firmaer. I New Nordics ”Kirsebær” og i Natur Drogeriets Tryptonat Kids.

Det interessante er, at førstnævnte produkt virker på blæren, og sidstnævnte virker på børns muligheder for at falde i søvn og få en rolig nat!

At en og samme frugt kan virke på helt forskellige problemstillinger –og faktisk mange flere –, skyldes indholdet af de aktive stoffer. De små komponenter i frugterne – og dem er der rigtig mange forskellige af –har en stribe af egenskaber.

Den helt overordnede inflammationshæmmende effekt har i studier vist sig ved nærmere studier at kunne bidrage til:

En vis smertestillende effekt, som har kunnet sammenlignes med smertestillende medicin, som bl.a. kan købes i håndkøb eller fås på recept hos lægen. Der har været flere forskellige studier, der har vist den samme effekt, og bærrene kunne meget vel være et sundt alternativ for folk med kroniske smerter som supplement til lægens ordinationer (med andre ord, søg faglig hjælp, men tag eventuelt forskningen med til dem, det er ikke sikkert, de har hørt om muligheden. Forskningskilderne finder du på www.sund-forskning.dk

Inflammationshæmmende på slimhinder sammen med en antibakteriel effekt, som er målt på blærens slimhinde, og især at få inflammationerne elimineret i blæren er vigtigt, så den tynde og lidt sarte slimhinde bedre kan imødegå fremmede bakterier. Der mangler studier, men man kan formode på nuværende grundlag, at antallet af blærebetændelser på et år kan reduceres med ”Kirsebær”, et New Nordic-produkt.

Man har faktisk også set en overordnet positiv effekt i den anden ende af kroppen, nemlig i tandkødet, hvor tyggegummi tilsat de sure bær har kunnet nedsætte mængden af sygdomsfremkaldende bakterier i mundhulen.

Der er flere studier, der er i gang med at analysere, om de sure kirsebær har en virkning på inflammationer i forhold til cellernes evne til at reagere gunstigt på insulinresistens og måske diabetes 2. Et andet forsøg i samme boldgade viser, at ekstrakter af kirsebærrene meget vel kan styre uden om de mange parametre, der kan skabe det, man fagligt kalder metabolisk syndrom, og som i en kædereaktion senere kan skabe kredsløbslidelser, overvægt, diabetes 2 og andre kroniske problemer. Alt det kan kirsebærrene ikke klare helt alene, der skal også adfærdsændringer til, lige fra at holde sine stressniveauer under kontrol, få masser af glad bevægelse til at droppe sukker og alkohol i hverdagen og i det hele taget gøre alt for, at de gener, som ellers kan stikke deres fjæs frem, ikke får lov til at skabe alt for mange problemer for dig på den lange bane.

I den mere sportslige ende af alle studierne har man set, at der muligvis er en positiv sammenhæng mellem evnen til hurtigt at restituere efter motion og hård træning, men også her mangler der flere studier.


Konklusion

At det er sådan lidt springende, om der er en virkning på udvalgte problemstillinger eller ikke, skyldes, at der i de forskellige forsøg er brugt meget forskellige doseringer. Nogle af forsøgene er baseret på juice sødet med æblemost, andre er med bær i muffins (!), mens andre er skabt på nogle mere videnskabeligt funderede kapsler og tabletter, hvor man har helt styr på mængden af de mange aktive stoffer, der sammen skaber de mange gunstige muligheder for kroppen.

Forskningen på urinsyregigt ser meget spændende ud, men det bliver først i augustnummeret, at vi gennemgår den.

Til gengæld tager vi på de næste sider fat i en helt anden problemstilling – børn og unge, der har svært ved at falde i søvn og få en god søvnkvalitet.

Afsluttende

Nogle andre studier viser, at kirsebærrene altså i en ret så høj mængde hver dag, og derfor som kosttilskud, kan støtte og opregulere nogle enzymer i vores væv, så det lettere kan afværge inflammationer. Alt i alt tyder det på, at de sure kirsebær virker på mange forskellige parametre, der har indflydelse på hele det fænomen, som man under en benævnelse kalder inflammation.

Og netop den meget brede virkning gør det sure kirsebær til sød musik i enhver komplementært tænkende behandlers hverdag, for vi må og skal finde den rette støtteterapi, så vi kan blive gamle med værdighed uden alt for mange smerter og uden at behøve at ty til foranstaltninger, der gør det svært at have det sjovt, at kunne bevæge sig frit og nyde livet.

Sleep effects: Sour cherry fruit contains melatonin, which might improve insomnia. Also, anti-inflammatory properties of sour cherry could influence pro-inflammatory cytokines involved in sleep regulation (17199).

Alle kilder til ovenstående gennemgang af studier i ”ligthudgave” finder du på www.sund-forskning.dk.

Søg efter ”sure kirsebær”.

One thought on “Et surt kirsebær med et væld af sunde egenskaber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *