Er du overspiser eller bare rigtig glad for mad?

Det kan være en sygelig trang til mad, eller det kan være en, ja, helt uhæmmet, men ikke særlig sund trang til overspisning. Hvornår det er et problem, hvor der skal professionel hjælp til, ved du sikkert godt selv. Tips og tricks i den følgende tekst kan bruges af alle glade spisere, og måske opdager du på vejen at vække dine sanser allerede ved første bid, så du får lyst til at spise mindre.

Af Marianne Palm

Hånden på hjertet: Normalt spiser jeg faktisk ikke særlig meget mad. Hånden på hjertet: I dag var der en bofælle i mit minikollektiv, der serverede langtidshævede boller, som simpelthen kræver et ordenligt lag smør og afklemning af den hjernefil, der skælder ud.

For jeg spiste jo ikke bare en bolle, jeg spiste fire. Måske fem. Godt nok fordelt over flere timer, men i betragtning af at jeg faktisk var mæt fra morgenmaden, som var 150 gram let stegte grønsager, to soyapølser og et æg sammen med chili (den vender jeg tilbage til), så er det jo helt skørt at indtage fem boller med hver minimum 34 gram kulhydrater, der absolut ikke hører til i min ellers sunde ”half-and-half” LCHF-diæt (den vender jeg også tilbage til).

Men jeg kunne ikke lade være …

Findes der et middel, der kan afhjælpe den ubærlige fristelse på køkkenbordet?

Måske ikke lige i skrivende stund for løbet er kørt, bollerne er spist, men på de ganske almindelige hverdage uden bollebagning findes der et EU-godkendt kneb, der er godt at kende:

Glucomannan, en rod til alt godt i mavesækken

Glucomannan udvindes af rodstokken fra planten Amorphophallus konjac, der er hjemmehørende i de subtropiske og tropiske dele af det østlige Asien. Planten oplagrer energi i rodstokken i form af et polysakkarid, som har den særlige evne, at den kan opsuge vand, som svarer til mange hundrede gange dens egen vægt. Du vil føle dig mæt frem for sulten, og den hjælper også på sukkertrang, hvor chrom – et mineral mod svingende blodsukker – meget gerne må blive følgesvenden til den særlige vægtreducerende rod.

Chili kan meget vel både hjælpe din fordøjelse og din evne til at omsætte mad

De små stærke chillipebre har med deres aktive indholdsstof capsaicin en evne til at skabe en bedre metabolisme ude i alle cellerne. På godt dansk betyder det, at du lettere vil kunne forbrænde næringsstofferne. Du kan med fordel spise chili til mange af dine måltider, men er du slet ikke til den stærke smag, kan du få hjælp fra Body-Heat, som er fra Natur-Drogeriet. Med kapslerne slipper du for den stærke smag, men får stadig den gode virkning. Du kan evt. åbne kapslerne og hælde indholdet i din mad, hvis du en dag vil eksperimentere med nogle anderledes smage end dem, dine smagsløg normalt foretrækker. I det hele taget vil krydret mad ofte gøre sanserne tilfredse meget hurtigere end ikke-krydret mad, og du vil måske spise noget mindre.

Og når vi nu er blevet ved Natur-Drogeriet og deres hundredvis af krydderier, pulvere og teer, så kan du på deres hjemmeside læse om, hvordan du bedst bevarer de aktive stoffer i grøn, hvid og rød te. De er alle på listen over urteteer, der også kan skabe en bedre forbrænding i kroppen.

Cayennepeber er et chiliprodukt, der kommer fra små buske af slægten capsicum, men har intet at gøre med peber. Den stærke smag fra chili skyldes stoffet capsaicin. Chilipeber er i familie med sød peberfrugt, men indholdet af capsaicin er op til 30 gange højere i chilipeber.

Årsager til overvægt er et kompliceret samspil mellem følgende faktorer:

 • Genetiske
 • Epigenetiske
 • Metaboliske
 • Psykologiske
 • Kulturelle
 • Sociale

Kilde: Sund-forskning.dk

Du kan spise dig mæt i flere proteiner og fedtstoffer

Er du 40+, kan du måske huske, hvordan vi i årtier troede, at vi ville tabe os ved at spise meget fedtfattigt og spise flere kulhydrater. Det viste sig at være en fejlagtig påstand, og også Fødevarestyrelsen har lavet nye kostråd, der er baseret på mere protein og fedtstof fra morgenstunden.

Det kræver en del at lægge sine vaner om, men det kræver først af alt en beslutning. Er du kødspiser og vil ændre livsstil, fordi du godt kan se, at der skal nye boller på suppen, så er der hjælp at hente hos Jane Faeber, madbanditten.dk, som har skrevet mange bøger om Low Carb High Fat, en diæt, der hjælper rigtig mange med ikke kun at tabe sig, men også at få et bedre helbred. Det kan være lidt sværere at omlægge til LCHF, hvis du er vegetar, for der skal du sørge for rigtig meget fokus på planteproteiner og de gode planteolier, nødder m.m. Her kan du få hjælp af nogle ernæringsterapeuter, som også er biopater, fx Lisbeth Tordendahl, Nanna Stigel eller Montserrat Farré Hernández. Begge har du mødt her i sund-forskning, hvis du er en flittig læser af magasinet. De kan guide dig til superlækre måder at få et godt forhold til mad på.

Mød dem på www.lisbethtordendahl.dk, www.nannastigel.dk og Montserrat Farré Hernández, https://cbnibm.dk/.

Glucomannan bidrager til vægttab og normalt kolesterolniveau.

 • Medvirker til at vedligeholde et normalt kolesterolindhold i blodet
 • I forbindelse med en kaloriereduceret kost bidrager glucomannan til vægttab

Anvendelse:

Voksne: Vægttab: 3 kapsler 3 gange dagligt før et måltid sammen med rigeligt vand eller anden væske. Øget effekt opnås ved indtag ca. 30 minutter før måltidet. Kolesterolnormalisering: 4 kapsler 3 gange dagligt sammen med rigeligt vand eller anden væske. Kapslerne SKAL indtages med 1-2 glas vand for at undgå tilstopning af spiserøret. Gælder især for personer med synkebesvær. Hos Natur-Drogeriet kan du få Gluccomannan Complex i kapsler eller pulverform.


Først af alt: Tjek lige ud på madlog.dk, om du er overspiser. For selv om du er for tyk, meget tyk eller lider af fedme, så lever rigtig mange danskere i den vildfarelse, at de spiser for meget.

Men er du virkelig, som i virkelig, en overspiser, er der hjælp at hente fra det eneste EU-godkendte naturlige middel, konjakroden, med sit indhold af glucomannan.

Spiser du på dine følelser?

Så er du ikke alene. Den uro, der kan stamme fra stress, jag, uforløste episoder i dit liv, opgaver, der føles for tunge eller en intuition, du ikke helt har lyst til at følge, kan meget vel føre til en tilstand, hvor du har lyst til at dæmpe uroen med mad. Prøv med et glas vand i stedet, foretag dig noget, du godt kan lide, læg din hånd på maven og fortæl din uro, at du godt ved, hvad det handler om, men at du ikke vil gøre noget ved det lige nu. Og at det er o.k. at mærke uroen. Den går som regel væk igen. Meditation og mindfulness kan også hjælpe.

Måske mærker du et tomrum, du har lyst til at fylde op med mad? Så kan det være, det skal fyldes op med noget andet, eller du rent faktisk undertrykker sult. Tjek på www.madlog, om du spiser for lidt eller for meget!


Op mod 30 pct. af os er genetisk prædisponerede for overvægt

Stofskifte, appetitkontrol, vores daglige valg af mad, en persons fysiske styrke, hurtighed og udholdenhed er genetisk bestemt. I dag har forskerne identificeret mere end 3.000 forskellige gener, som er sat i forbindelse med fedmeudviklingen, og den arvelige disposition synes at være fordelt på mange varianter i mange gener.


Og som en lille, men vigtig parentes

Spis på bestemte tider hver dag året rundt, fx kl. 8 – 12 – 18. Så bliver din hjerne glad, for den ved, der kommer mad, og fylder du op med det sunde, bliver der mindre trang til det usunde. Sådan er det bare. Punktum.

Eller næsten punktum? For hvem er du?

Hvad synes din krop om måske at afprøve en taktik med et irriterende ord på dansk: intermitterende faste og heldigvis blot kaldet IF?

Hvor du ikke spiser i 16 timer i træk, men til gengæld spiser, hvad du har lyst til i de øvrige otte timer?
Det kan fx være, at du stopper med at spise kl. 20 om aftenen og så først spiser igen kl. 12 næste dag. Eller undlader at spise fra kl. 18 til kl. 10. Det er ikke vigtigt, hvornår, blot du følger 16 timers-reglen.

Læs mere om det hos biokemiker Gunhild Reumert på www.sund-forskning.dk, skriv ”Den livsforlængende faste”.
Der findes mange andre fastemetoder, men IF er meget let at overholde i et moderne og måske fortravlet samfund. Spiser du for lidt i de otte timer, hvor du gerne må spise, så taber du dig ikke! Men fokuser gerne på groft og grønt, gode fedtstoffer, masser af krydderier, og lyst kød eller gode planteproteiner.

SÅDAN kan du også få inspiration

Bogen “SÅDAN! Medicinfri og ti kilo lettere” er strøget ind på bestsellerlisterne, hvor den ligger nummer tre på listen over fagbøger. Her møder du en håndfuld førende læger, der gerne kommer med deres meget klare budskaber om, hvad der har størst betydning for dit helbred.

”Hvis denne bog blev udleveret med indlægssedlerne, ville mindst halvdelen af alle på diabetes- og kolesterolsænkende medicin smide pillerne i skraldespanden, få et markant bedre liv og spare samfundet for enorme summer.”

“SÅDAN! Medicinfri og ti kilo lettere” er en letforståelig brugsbog om, hvordan man får livsglæden og det gode helbred tilbage ved en række enkle kostanvisninger og omlægning af livsstil.

Forfatteren og selvudgiveren, fotograf Anders Bach, var selv røget ned i et sundhedsmæssigt sort hul for fire år siden med overvægt og diabetes 2, som hans læge ville kurere med piller.

”Jeg gik en anden vej, jeg undersøgte forskningen og kunne se, at jeg måske kunne komme min diabetes til livs ved egen kraft, og det lykkedes.”

“SÅDAN! Medicinfri og ti kilo lettere” taler direkte til de mange danskere, som er i samme situation. Uden at være fyldt med lægefaglige udtryk forklarer den enkelt og ligetil, hvordan man lægger sin kost om og undgår medicin.

Bogen er højaktuel i forhold til de nye kostråd, som har lagt vægt på klimaet, på trods af at kostråd primært burde udvikles for kroppens sundhed.

En række eksperter gør i bogen op med de traditionelle kostråd og anbefaler kost uden fedtforskrækkelse og med færre, hurtige kulhydrater.

Succesen bekræfter Anders Bach i, at der er stort behov for at udbrede viden om kostens indflydelse på såkaldte livsstilsygdomme:

Seks gode grunde til at læse bogen:

 • Ved at spise færre kulhydrater bremsede Anders Bach sin diabetes 2
 • Kostråd var i 70’erne præget af økonomi – i 2021 af klimaet – det er en ommer
 • Kritik af dansk professor og topforsker for fejlinformation om kolesterol
 • Man forventer 100.000 flere med diabetes 2 om ti år – det burde være 100.000 færre
 • 000 danskere er på udokumenteret kolesterolsænkende medicin
 • Livsvarigt vægttab kan opnås med varieret kost uden fedtforskrækkelse

6 thoughts on “Er du overspiser eller bare rigtig glad for mad?

 • Wow, awesome blog layout! How long have you ever
  been blogging for? you make running a blog look easy. The entire glance of your web site is magnificent, let alone
  the content! You can see similar here sklep internetowy

 • Hello I am so excited I found your site, I really found you by error, while I was
  researching on Askjeeve for something else,
  Nonetheless I am here now and would just like to say thanks a lot for a remarkable post and a all round interesting blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to read it all at the minute but I have book-marked it and also added in your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the awesome work.
  I saw similar here: Sklep internetowy

 • My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a
  variety of websites for about a year and am anxious about switching to another platform.
  I have heard excellent things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress
  posts into it? Any kind of help would be really appreciated!
  I saw similar here: Sklep internetowy

 • I read this article fully regarding the comparison of most up-to-date and
  earlier technologies, it’s amazing article. I saw similar here: Ecommerce

 • Hello, Neat post. There is a problem together with your web site in internet explorer, would check this?
  IE nonetheless is the market leader and a large component
  to folks will omit your fantastic writing due to this problem.
  I saw similar here: Sklep internetowy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *