Det bedste (og det værste) ved at have hund

Hund

 

Goddag til uendelig kærlighed, nærvær, masser af motion og sniksnak om “den lille ny”.

Endeløse skønne billeder på mobilen og diverse sociale medier, et nyt socialt liv med andre hundeejere osv. Ja, et liv med hund er et “andet” liv og et sjovere liv i op til 15 år.

Af Charlotte Dinesen og team

Ren kærlighed på fire ben og en ven, der altid er glad, når du kommer hjem. Den giver dig altid ret. Et makkerskab uden ord eller forventninger. Bare skønhed, blødhed og masser af glæde. Den spirituelle lærer Eckhart Tolle var en begejstret hundeejer og har engang sagt: “Med mennesker er tanken altid i vejen. Der foregår for meget på det mentale følelsesmæssige plan. Med en hund er der kun strømme af kærlighed”. Den kendte tegner Storm P skal have sagt: “Når man har læst sin avis og lukket for radioen, trænger man til at tale med sin hund”. Det må man jo give ham ret i, for er der noget hunden kan, er det at have tid til at lytte.

Ligesom hunden indlogerer sig for livstid hos mange børnefamilier, er det samtidig den bedste ven for manden eller kvinden, som bor alene og er ældre. Den kan tage pladsen, når børnene er flyttet ud. Specielt i disse Covid-tider har det været en “Guds gave” for mange at have en bedste ven i hjemmet, som trofast har været et dagligt holdepunkt med leg, fodring og gåture. Du sidder dér bag skærmen, og lige pludselig gør hunden noget sjovt. Så grines der højt, og det er da det sundeste for sjælen. Med en hund kommer du tæt på naturen. Nu er der en grund til at gå lange ture i skoven eller ved stranden. Hver dag. To til tre gange om dagen. Det er jo kun til at blive i godt humør af, når du skal ud at mærke sol og vind i ansigtet. Specielt for alle, som i denne tid har været socialt distanceret eller med hjemmearbejde, har det været en forfriskende tjans.

Det skulle være videnskabeligt bevist, at mennesker med hund ­griner mere end de hundeløse. I en spørgeskemaundersøgelse fra 2015 blev forskellige grupper mennesker bedt om at registrere, hvor ofte de grinede i løbet af en dag. Hundeejerne grinede naturligvis mest, og det bekræfter påstanden: En hund gør livet lidt sjovere, og jeg synes, at de hundeejere, der kommer ind i butikken, er friske og mindre stressede.

Lykkehormoner

Kontakten til hunden udløser kærligheds- og lykkehormonet oxytocin, der menes at beskytte mod depression. Hundeejere er ofte sociale, når de er ude, og falder i snak med andre. Der har også været en del snak om, at børn, der vokser op med hunde, har bedre sociale færdigheder og større selvtillid. Og så er hunden også en god pensionsinvestering. Ældre mennesker med hund er mindre utilfredse med livet, i bedre form og med mere social kontakt end ældre uden hund. Det er svært at fastholde et dårligt humør med en guldklump i snor, som er evig spirituel visdom.

Farvel og sorgen over at miste sit kæledyr

De fleste kæledyrsejere kommer til at stå i en situation, hvor man skal træffe den tunge beslutning om at tage til dyrlægen for at lade sit dyr sove ind. Denne afgørelse er ikke nem, og dyrlægen er ofte sød til at hjælpe.

Den sidste rejse 

Sorg er en helt naturlig reaktion, når vi mister noget så betydningsfuldt. Et dyr, man har holdt af og været knyttet til 24/7. Tomheden er enorm og et følelsesmæssigt tab, lige meget om det er “for tidligt” eller af naturlige årsager.

Sorgen kan indeholde mange forskellige modstridende følelser, hvilket er helt almindeligt. Der skal gives lov til at føle sorg, da sorgen er kroppens helbredende kraft, der gør, at vi lidt efter lidt kan give slip. Savn, ensomhed, vrede, bitterhed, skyld, angst og lettelse efter sygdom. Denne fase er udmattende og kræver støtte og forståelse fra ens nærmeste omgivelser, så der langsomt kan genfindes lysten og energien til et nyt liv. Nogle har trang til et nyt kæledyr med det samme, andre skal bruge lang tid. Men ingen glemmer det mistede kæledyr.

Tag en snak med dine hundevenner

Vi tager altid en snak med kunderne, som har mistet deres bedste ven. Vi har ofte oplevet, at folk har svært ved ikke lige at kigge ind i butikken og hilse på, hvis de er i nærheden. Det har jo været deres rutine i mange år at købe mad, godbidder og bamser.

Desværre forsvinder alle de andre rutiner jo også. Det kan være det tidspunkt på dagen, hvor man plejede at gå tur med hunden eller mødtes med ens hundevenner i parken. Efterhånden som man gradvist forstår tabet også følelsesmæssigt, vil man blive i stand til at reagere på det skete.

Hjælp også familiens børn til at forstå, at sorg er en naturlig reaktion, når man mister sin firbenede ven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *