Hjernen er menneskets bedste ven

hjernen

 

Nb: Eye-q hedder nu Equazen

 

Hjernens udvikling begynder allerede kort efter befrugtningen, og gennem hele levetiden dannes der et komplekst system af forbindelser, som er ansvarlige for vores tanker, fornemmelser, følelser og handlinger. Interessant er det at opdage, at behovene for forskellige typer af fedtsyrer skifter undervejs for at udvikle og bevare vores kognitive funktioner.

Af Marianne Palm

Den fuldvoksne hjerne består af 60 pct. fedt i drænet vægt, heraf er 20 pct. fedtsyrerne DHA og AA. Det høje indhold af flerumættede fedtsyrer i hjernen antyder, at de spiller en nøglerolle for hjernens molekyler i den optimale udvikling, modning og aldring af de neurale strukturer og netværk. Eller på godt dansk: Bygger vores hjerne op og får milliarder af nerveforbindelser til at fungere så optimalt som muligt med alt det, vi nu gerne vil kunne i vores dagligdag.


Det begynder ved befrugtningen

Allerede i graviditeten begynder behovet for ekstra DHA, og det fortsætter op til 3-årsalderen. Derfor er det så vigtigt, hvad den gravide vælger at spise af fedtsyrer. Hjernen har ekstra behov for DHA i det tredje trimester, altså den sidste tredjedel af graviditeten, og behovet fortsætter hos den nyfødte og i de næste tre år af barnets liv. Moderens indtag af DHA er med til at skabe en normal udvikling af hjernen og øjnene hos fosteret og hos spædbørn, der ammes. Faktisk viser forskning, at spædbørn, hvis mødre supplerede kosten med det DHA-rige kosttilskud mumomega, blev født med en større hovedomkreds end kontrolgruppen, og især drengene blev født med større hjerner. At behovet for ekstra DHA er størst her, er lidt indviklet at forstå, men handler om, at helt op til 3-årsalderen kan børn ikke udnytte de andre langkædede fedtsyrer, som børn over 3-årsalderen for det meste kan.


Forsøg med danske børnehjerner

Forskningsresultater verden over understreger betydningen af optimal tidlig ernæring med de rigtige fedtsyrer til udvikling af hjernen, og nu er der også kommet et dansk forsøg på børns behov i forhold til at kunne koncentrere sig, at have det godt med sig selv og at kunne lære noget nyt.

197 børn i alderen otte til ni år gennemførte forsøget. Børnene blev delt op i to grupper, hvor den ene gruppe fik kylling, og den anden gruppe fik fed fisk to gange ugentlig (300 gram fisk pr. uge fordelt på de to måltider). Forsøget løb over tre måneder og viste, at der var en positiv effekt på de kognitive funktioner hos både piger og drenge. Man målte mængden af de langkædede fedtsyrer før, under og efter forsøget og brugte i øvrigt internationalt anerkendte metoder til at analysere, hvorvidt indlæring blev forbedret, og emotionel uro blev minimeret.

Forskerne kunne konkludere, at der var en signifikant forskel på børnene i ”fiskegruppen” og i ”kyllingegruppen”.


Kilder

Effects of oily fish intake on cognitive and socioemotional function in healthy 8–9-year-old children: the FiSK Junior randomized trial Marie N Teisen, Stine Vuholm, Janni Niclasen, Juan J Aristizabal-Henao, Ken D Stark, Svend S Geertsen, Camilla T Damsgaard and Lotte Lauritzen, Am J Clin Nutr 2020


En fleksibel hjerne, ja tak!

Det moderne menneske, barn som voksen, bliver til stadighed udfordret af tusindvis af informationer næsten døgnet rundt. Det kræver meget af den enkelte, og det kræver især en fleksibel hjerne, der er omstillingsparat – at kunne møde mange udfordringer på sin vej. Optimer din hjernes muligheder med sunde kostvaner, motion hver eneste dag i en eller anden form, spis fede fisk eller andre omega-3-holdige fødevarer, og spis dine eye q.


3-årsalderen og hele vejen gennem skolelivet

Det er blevet grundigt undersøgt, hvad effekten af et tilskud af flerumættede fedtsyrer har på udviklingen af hjernen og den kognitive udvikling, læring og hukommelse hos børn og unge. Heriblandt har forskning vist betydelige forbedringer i verbal indlæringsevne og hukommelse hos raske skolebørn i 7-9-årsalderen, der fik et tilskud af eye q i seks måneder. Ligeledes blev læseevnen set forbedret hos raske skolebørn i 9-10-årsalderen efter tre måneder med selvsamme tilskud af omega-3- og omega-6-fedtsyrer, eye q, som indeholder 558 mg EPA, 174 mg DHA og 60 mg GLA pr. dagsdosis. Specielt afkodningstiden blev afkortet, hvilket er den tid, det tager at forstå betydningen af bogstaver og ord.

En yderligere undersøgelse med 110 børn mellem fem og 12 år viste betydelige forbedringer i læsefærdigheder og skriveevner hos børn med forstyrrelser af koordinationsudviklingen efter tre måneders tilskud med eye q.

Her til højre ses et eksempel på en deltagers håndskrift før og efter tre måneders tilskud af eye q.


En fedtrig alderdom er nødvendig, og det hele begyndte, da du blev undfanget

Og det er aldrig for sent at gå i gang. Tilfør gode fedtstoffer hver dag. Spis fede fisk, brug rigtigt smør eller olivenolie til at stege i, og spis gerne nødder til mellemmåltider. Brug gode planteolier i din salatdressing, en spiseskefuld hørfrøolie sammen med fx en teskefuld sennep skaber også en forbedret mavesyreproduktion.


Voksenliv og alderdom

Vi bliver ældre end nogensinde før, og selvom det giver nogle helt nye muligheder, så træder vi også ind i en del af livet med dets helt egne udfordringer. Vores evne til at leve et rigt liv i alderdommen er nemlig helt afhængig af vores generelle sundhed, som skabes gennem en god ernæring gennem hele livet.

Ofte falder appetitten med alderen, og det er på et tidspunkt, hvor der er endnu mere brug for den, da undersøgelser viser, at vi optager vores mad 25 pct. ringere, end da vi var yngre. Med andre ord skal hver eneste mundfuld være mættet med gode næringsstoffer med fedt, protein, kulhydrater og masser af vitaminer, mineraler og co-enzymer.

Fedtsyrerne får du ved at spise fede fisk et par gange om ugen. Det kan være sild og især makrel til frokost og et godt stykke laks om aftenen. Den skal gerne flyde i sit eget fedt på panden eller i ovnen som tegn på, at den har levet et liv, hvor den har kunnet udnytte sine kostvaner til at danne de mange fede fedtsyrer. Så et tørt stykke laks er ligegyldigt, spis hellere et stykke til den dobbelte pris end to stykker af den tørreste og den billigste. For at sikre optimale forhold til din hjerne er det en rigtig god idé at supplere med eye q hele livet. Hver dag. Året rundt. Er du vegetar, må du have særligt fokus på nødder, hørfrøolie og omega-3 fra alger. Tal med din helsekostbutik, de vil gerne rådgive dig bedst muligt, så du ikke farer vild. Er du ikke vegetar, så brug eye q, der ligger på førstepladsen, hvad forskning på hjerner i alle aldre angår.

Flerumættede fedtsyrer spiller en central rolle i den normale udvikling og funktion af hjernen.


Mangler og ubalancer af disse næringsstoffer har væsentlige indvirkninger på hjernens funktion.


Også stærke hjerneurter

De forskellige stadier af hjernens udvikling skaber muligheder for at udforske betydningen af ernæring og forskellige kosttilskud og de veje, hvorigennem de kan ændre forbedringen og vedligeholdelsen af hjernens sundhed, så man i alle aldre kan støtte sin hjerne og sit nervesystem i at være vores bedste ven. De sunde fedtsyrer er dog langt fra det eneste tilskud, man har forsket i, når det kommer til hjernens sundhed. Panax ginseng C.A. Meyer, som findes i Ginsana, er blandt de mest undersøgte plantelægemidler til kognitiv sundhed, og laboratorie- og kliniske data understøtter de kognitive fordele ved denne kinesiske rod. Ikke mindre end 70 forskellige kliniske forsøg (på mennesker) ligger bag ved påstandene om Ginsengs muligheder for at skabe en meget velfungerende hjerne.

Panax ginseng C.A. Meyer er mest til voksne hjerner, for ud over at give styrke til muskler og hjerne får de fleste også rigtig meget energi af roden.

Til børn over 12-årsalderen kan Keen Mind anvendes i stedet. Bladene fra den indiske Bacopa monnieri er i ekstraktform en hel unik støtte til overbelastede hjerner, hvor der også her ligesom ved eye q kan skabes bedre forbindelser mellem de mange neuroner, som hjernen anvender til at overføre impulser med, og det skaber alt i alt et overskud i alle aldre til bedre at kunne multitaske, lære nye ting, koncentrere sig og undgå, at stress og unødig forvirring får alting til at flyde over.

3 thoughts on “Hjernen er menneskets bedste ven

  • Wow, incredible weblog structure! How lengthy have you been blogging for?

    you make blogging look easy. The total glance of your website is fantastic,
    let alone the content! You can see similar here najlepszy sklep

  • Wow, marvelous weblog structure! How lengthy have you been running a blog for?
    you made running a blog look easy. The overall glance of your website is great,
    let alone the content! You can see similar here sklep internetowy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *