En undersøgelse slår fast, at midaldrende mandlige rygere med højt indhold af E-vitamin i blodet har lavere risiko for at dø af kræft og hjerte-kar-sygdom. Dansk kost tilfører ikke nok af vitaminet til at nå de doser, som viste beskyttende virkning. Efter flere skarpe skud mod antioxidanter i de senere år er amerikanske forskere nu vendt på en tallerken og erkender, at E-vitamin har en beskyttende virkning. Helt konkret drejer det sig om midaldrende mandlige rygere, og deres gevinst ved at have højt indhold af E-vitamin i blodet er en 21 procent lavere cancer-risiko og en 19 procent lavere risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom.
Færre døde, færre syge
Tallene stammer fra en omfattende undersøgelse af næsten 30.000 finske mandlige storrygere, som er blevet fulgt igennem en årrække. Forskerne målte mændenes indhold af E-vitamin i blodet, inden undersøgelsen blev påbegyndt for knap 20 år siden, og sidenhen har man talt, hvor mange der er døde og af hvad og dernæst sat det i forhold til mændenes E-vitamin-status. Konklusionen er, at de mænd, som har mest E-vitamin i blodet har mindst risiko for at dø af kræft og hjerte-kar-sygdomme. Forskningen er offentliggjort i the American Journal of Clinical Nutrition, et anset videnskabs-tidsskrift, og forhøjer den i forvejen temmelig omfattende bunke af videnskabelig dokumentation for E-vitamins gavnlige effekter.
Nye anbefalinger
E-vitamin er foruden at være en meget kraftig antioxidant et yderst vigtigt immun-stimulerende stof, som forebygger dannelsen af nye blodkar i svulster (anti-angionese). Vi får vitaminet fra blandt andet nødder, kerner, fuldkorn og mørke bladgrøntsager. Den anbefalede dagsdosis i Danmark er 10 mg, men den nye undersøgelse viser, at den optimale beskyttelse ligger ved blodindhold på 13-14 mg pr. liter blod, hvilket kræver et betydeligt højere dagligt indtag end det, dansk gennemsnitskost tilfører. Spørgsmålet er, om der skal laves nye anbefalinger for E-vitamin på baggrund af denne undersøgelse. Kilde: American Journal of Clinical Nutrition, November 2006, Volume 84, nummer. 5, side 1200-1207. “Higher baseline serum concentrations of vitamin E are associated with lower total and cause-specific mortality in the Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study” Margaret E. Wright et al.
Tilskud til kosten
Man kan øge sit indtag af E-vitamin på flere måder. Enten kan man gå målrettet efter de bedste naturlige kilder til vitaminet, hvilket omfatter fødevarer som nødder, kerner og fuldkorn, eller også kan man vælge at supplere sin kost med et tilskud i kapselform. Gør man det sidste, er det vigtigt at vælge naturlig E-vitamin, da det har en betydelig højere biologisk effekt i kroppen. 1 Bio-E-Vitamin-kapsel indeholder 350 mg af den naturlige E-vitamin-kilde, d-alfa-tokoferol. Præparatet er registreret som “stærkt vitamin- og mineralpræparat” under Lægemiddelstyrelsen og fås på apoteket og i Matas.