Stresset, nervøs, ængstelig, forvirret eller urolig.
Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning.dk – vinter 2013
Terapi kan være nødvendigt, men støt op med sunde urter
Urter har i hundredevis af år været brugt til at berolige grædende børn, ængstelige unge og nervøse voksne. Der har gennem tiderne sikkert været mange, som også skulle have haft hjælp hos en psykolog eller anden type terapeut, men nyere forskning viser, at når Maren i Kæret sagde, at en urt kunne virke beroligende eller nervestyrkende, var det ikke kun en ammestuehistorie.
Stress gavner os – i små mængder
Vores kroppe har brug for at være i alarmberedskab, når en fare nærmer sig. Vi skal kunne flygte fra en voldsom episode, som ikke er værd at kæmpe for – eller vi skal være i stand til at få armene op og kæmpe mod det, der truer os. Det kan vi gøre engang imellem, men ikke hver dag og slet ikke fra morgen til aften, dag ud og dag ind. Tilstanden tærer på vores binyrer, som bliver trætte af alt det adrenalin og cortisol, den skal forholde sig til, og vores nervesystem bliver mere og mere anspændt, indtil det når en udmattelse, hvor vi bogstavelig talt falder sammen. Undervejs kan man mærke forskellige typer af symptomer, og indimellem kan stress være forklædt som nervøsitet, vrede, angst, ked-af-det-hed eller andre følelser, som måske styrer hverdagen i højere grad, end man har godt af. Det kan kræve hjælp fra professionelle behandlere og lidt støtteterapi undervejs.
Når nervesystemet skal have ro
Er vi alt for nervøse, urolige og ængstelige, går det ud over vores hverdagsliv. Hjernen bruger en stor mængde energi til hele tiden at skulle forholde sig til de mange urolige impulser, og den vil blive udbrændt, og resten af kroppen – og vi vil blive stressede.
Der er uanede muligheder for hjælp, og her er blot nogle få nyttige tips:
- Indlæg helt faste dage i løbet af ugen, hvor du ikke har nogen aftaler.
- Det er OK at slå huller i luften! – Altså gøre absolut ingenting. Det er i øvrigt det, man gør under meditation, som kan være en lise for sjælen.
- Tag nattøj eller en ”hjemmedragt” på, når du kommer hjem. Så fortæller du hjernen, at du har lagt arbejdstøjet.
- Gå ture, arbejd i haven, lav åndedrætsøvelser, gå om nødvendigt i terapi. Det er ikke en skam at gøre det, det er en skam ikke at gøre det.
- Spis mange små måltider, sørg for en god daglig vitamin-mineral tablet, og spis dine fedtsyrer, som både hjerne og nerver i kroppen har brug for.
- Magnesium, 400-600 mg om dagen, og gerne før sengetid, kan gøre en forskel for anspændte muskler.
Få hjælp fra nervestyrkende droger.
Prøv fx Natur Drogeriets Optimal Kapsler, der bl.a. indeholder passionsblomster, baldrian, pebermynte, kamille, perikon og hjertensfryd, der alle fra urgammel tid har vist sig at være et nyttigt bekendtskab. De virker beroligende og styrker nervesystemet uden at give ekstra uro, som du let kan opleve med fx koffein, sukker og alkohol.
Måske mærker du et eller flere symptomer ved stress
Fysiske: Hjertebanken, hovedpine, svedeture, indre uro, mavesmerter, appetitløshed, eventuelt vægttab og hyppige infektioner.
Psykiske: Ulyst, træthed, hukommelses- og koncentrationsbesvær, rastløshed, nedsat humoristisk sans og måske depression.
Adfærdsmæssige: Søvnløshed, ligegyldighed, vrede, nedsat præstationsevne, ubeslutsomhed, øget brug af stimulanser, eventuelt øget sygefravær. Du skal selvfølgelig søge professionel hjælp, hvis du har symptomer, du ikke kan forstå.
Hovedet under armen eller alvorlig stress?
Stress er i dag blevet et lidt trendy ord. Og det er ærgerligt, for det kan blive svært at skelne mellem at have travlt, være forpustet over for mange arbejdsopgaver og så den tilstand, hvor man rent faktisk er syg af stress. For i sidstnævnte kategori er der som regel sket biokemiske og fysiske forandringer i hjerne og nervesystem – en helt anden og langt alvorligere tilstand end den, vi er i, når vi blot jager rundt med hovedet under armen og ikke mærker, hvad vores krop forsøger at fortælle. Kroppen gennemløber en række mekanismer, fra alarmfasen, hvor alle klokker ringer som advarsel, til kroppen går over i nogle udmattelsesfaser, hvor der ofte er en nedsat evne til at reagere sundt på belastende faktorer.
Nervesystemet er sammen med de vigtige binyrer overbelastet, og der kan opstå alle mulige symptomer lige fra træthed til alvorlige kroniske sygdomme. Når nervesystemet bliver svækket, går det ud over de to andre overordnede styresystemer, immunforsvaret og hormonsystemet. De tre organsystemer arbejder tæt sammen og påvirker hinanden i en sådan grad, at en fejlfunktion i det system uvægerligt på sigt vil skabe problemer i de to andre styresystemer. At vi så trods alt gennem flere år kan tåle alverdens strabadser uden at blive alvorligt syge skyldes vores formidable evne til at beskytte os, så vi tilpasser os en given situation. Men har en kronisk stress-situation først sat sig, skal der ændres på mange af livets forhold, og det skal være øjeblikkeligt. Og uden stress.
Drik te med Citrongræs, gerne tre kopper daglig. En lækker frisk smag, som virker ganske glimrende på lettere modløshed og nedtrykthed. Hvis du vil være sikker på nok af det aktive stof, citral, kan du med fordel supplere med Citral Lemongræs, 1,5 % fra Natur Drogeriet.