Danasan har sat tre droger sammen til for meget mavesyre, sure opstød og luft i tarmene. Hvad siger forskningen og erfaringerne om lakrids, propolis og bukkehorn?
Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning i februar 2013
Sund-forskning har gravet et spadestik dybere….
Lakridsrødder har i Kina været brugt i hundredvis af år til en hel stribe af problemstillinger og har især været kendt for sin fine milde, men effektive, virkning på mave-tarmkanalen. Traditionelt har de velsmagende og meget naturligt sødende rødder været anvendt til at afhjælpe mavesår, også selvom lakridsekstrakt ikke kan fjerne helicobacter pylori, som er den bakterielle årsag til mavesår. Men ved at hæmme irritation i mavesækken og fremme produktionen af slim, beskytter ekstrakten slimhinderne mod den mad, du spiser, og giver mavesækken ro til at restituere sig. Denne beskyttende effekt, som af phytoterapeuter kaldes emollierende, fortsætter i øvrigt i det meste af tarmkanalen og kan derfor også virke påtyktarmskatar.
Lakrids til den naturlige mikroflora
Lakrids er lettere afførende og får derfor en træg tarm til hurtigere at give slip på affaldsstofferne. Men på den helt rolige måde. Den smørende effekt giver i øvrigt også den naturlige mikroflora mulighed for at formere sig, så den bedre kan holde fremmede bakterier og svampe i skak.
Spis lakrids med måde
I Gastroform finder du en passende mængde lakrids, men pas i øvrigt på med for meget lakrids, hvis du lider af forhøjet blodtryk eller af visse nervesygdomme som fx epilepsi eller nyresygdomme. De flittige biers propolis Hvor forskningen i lakrids mest er foregået i Kina, har vi til gengæld en del viden om propolis i Danmark. Propolis har været kendt i Europa som en glimrende bakteriehæmmende substans skabt af bierne, og netop en dansk entusiast, Jens Vagn Nielsen, har udviklet en vandekstraktion af propolis, som gør den helt sikker at anvende, også selvom enkelte kan være allergiske over for propolis. Kigger man på propolis egenskaber, er begrundelsen for at have det i Gastroform især den nævnte anti-bakterielle egenskab, hvor et studie har vist en effekt på mavesår, men også en lang række bakterier og svampe, herunder Candida albincans, som let kan forstyrre tyktarmen.
Konklusion på et sammensat produkt
Ved netop at kombinere lakridsrødder med bukkehornsfrø og propolis, får man et produkt, som virker allerede fra begyndelsen af fordøjelsen:
Mavesækken bliver beskyttet mod bakterier og mad, der ellers kan skabe sure opstød og for meget mavesyre. Tyndtarme og tyktarmen får også hjælp til at restituere sig. Svampe og bakterier får sværere ved at formere sig, og den naturlige mikroflora bliver styrket, hvilket skaber færre luftgener. Hele fordøjelsen får et skub fremad, og du vil lettere kunne udnytte og optage den mad, du spiser.
Propolis, et effektivt forsvar af byen Propolis er et harpiksholdigt materiale indsamlet af bier og brugt til at reparere og styrke indersiden af deres bikube. Ordet propolis stammer fra to græske ord, pro og polis, som betyder i forsvar af byen. Propolis bruges også til at balsamere indtrængende insekter og hæmme mikroorganismer i kuben. Propolis betragtes delvist som et planteprodukt, da det indeholder stoffer, der generelt ligner dem, som findes i planter. Propolis er et gulbrunt til mørkebrunt harpiks, som føles klistret, når det er varmt, men størkner ved afkøling. Bierne henter generelt stofferne fra birke-, elme-, og grantræer.
Bukkehorn og betændelse
Bukkehorn har ikke som navnet antyder en pind at gøre med bukke eller horn, men er navnet på en lille plante, som formentlig oprindeligt stammer fra Afrika og Mellemøsten. Den bliver flittigt brugt på grund af dens karryagtige aroma i asiatiske retter, og traditionelt har man brugt den som en vigtig betændelseshæmmende ingrediens i omslag mod betændelse og bylder. I fordøjelsen har den en lignende betændelseshæmmende effekt og indeholder tillige en del fibre og en stribe af aktive stoffer, som fremmer fordøjelsen og måske også virker fint på irriterede tarme, især hvis bakterier og svampe er medårsag til problemerne.
Bukkehorns mange virkninger
Bukkehornsfrø – Trigonella foenum-graecum – indeholder en række naturlige stoffer i form af alkaloider, proteiner, aminosyrer, flavonoider, saponiner, kumarin, fedtstoffer, fibre og vitaminer samt mineraler, blandt andet betakaroten. Bukkehornsfrø er en fast bestanddel af karry, der findes i mange forskellige afskygninger, især i Indien. Bukkehornsfrø virker let nedsættende på LDL-kolesterol, formentlig på grund af fiberindholdet, og virker ligeledes stabiliserende på blodsukkeret på grund af forbedring af insulinens virkning hos type 2 diabetikere, hvor der også i en undersøgelse fandtes en klar nedsættelse af LDL-kolesterol samtidig med en øgning af det gode og hjertebeskyttende HDL-kolesterol. Der skal dog lidt mere til, end hvad der er i Gastroform. Brug den flittigt i asiatiske retter. Bukkehornsfrø virker også slimløsnende, modvirker forstoppelse og beskytter tarmslimhinden.