Kun 3% af gravide amerikanere får de anbefalede mængder omega-3 fedtsyrer mod slutningen af graviditeten, hvor fosteret bruger omega-3 fedtsyren DHA til udvikling af hjerne og nervesystem. For meget omega 6 i forhold til omega-3 kan medføre overvægt og fedme hos barnet.
Fordele ved tilskud af omega-3
Vi har tidligere set en undersøgelse, som viste, at gravide med familiær allergisk baggrund der tager 9 kapsler Bio-Marin dagligt fra graviditetens 25. uge får en markant nedsat risiko for at få et barn med fødevareallergi eller med allergisk eksem (2).
Derudover har indtagelse af omega-3 fedtsyrer vist sig gavnligt i forebyggelse af hjertesygdom og betændelse i kroppen.
Nu viser forskning fra Harvard Medical School tillige, at tilstrækkelig indtagelse af omega-3 fedtsyrer under graviditeten, sænker risikoen for at børn bliver overvægtige med hele 32%.
Samme virkning på dyr
Lignende undersøgelser har tidligere vist samme tendens hos dyr. Denne undersøgelse er imidlertid den første udført med mennesker. Risikoen for overvægt i 3-års alderen var mellem 2 og 4 gange højere, når blod fra navlestrengen havde vist en uhensigtsmæsig fordeling mellem omega 6 og -3.
Omega-3 og omega-6
Omega-3 i form af DHA og EPA findes fortrinsvis i fisk, og kun i begrænset grad i planter. Omega-6 findes i eksempelvis vegetabilske olier, som typisk dækker over planteolier som soja-, majs-, solsikke- eller vindruekerneolie.
Fisk og omega-3
I undersøgelsen fandt forskerne, at kun omkring 1/5 af de vordende mødre spiste mere end 2 måltider med fisk om ugen i midten af deres graviditet. På trods af dette nåede kun halvdelen af disse kvinder op på de anbefalede 200 mg DHA om dagen. Mod slutningen af graviditeten nåede kun 3% af de gravide op på de anbefalede mængder.
Forskerne konkluderer, at det derfor ikke er nok at spise de anbefalede mængder fisk. Det skal være fede fisk som laks, tun og makrel som er kendt for at indeholde mest omega-3.