Blegansigter har brug for D-Pearls

bleg

 

Ny forskning viser, at mennesker med meget bleg hud kan være ude af stand til at danne den mængde D-vitamin i huden, som de behøver – og samtidig undgå solskoldning. Disse mennesker har i særligt grad brug for tilskud af D-vitamin.

Det er allerede kendt at mennesker med mørk hud oftere har et lavere D-vitamin-niveau end personer med lysere hud, selv om de lever på samme breddegrad. Nu viser det sig, at blandt mennesker med lys hud, har de blegeste overraskende lave D-vitamin-niveauer, hvilket kan skyldes, at de blegeste mennesker ikke tåler ret meget sol, før de bliver skoldede.

Mange forskellige faktorer er afgørende for, hvor meget anvendeligt D-vitamin vi har i kroppen: Ud over hvor meget sollys vi får på huden, har kroppens varierende evne til at aktivere det nydannede D-vitamin i lever og nyrer også stor betydning, idet ikke-aktiveret D-vitamin ikke gavner.

 

Uenige eksperter
Eksperterne er hverken enige om, hvor meget sollys vi har gavn af, eller hvilket niveau af D-vitamin i blodet, der er det mest optimale, heller ikke for personer med øger risiko for hudkræft, som trods alt også har brug for D-vitamin. Uenigheden skyldes blandt andet, at lavt-D-vitaminindhold er knyttet til tykkere tumorer og dårligere overlevelse, Solskoldning og solrige fridage som producerer meget D-vitamin i huden er forbundet med øget risiko for hudkræft, men personer der arbejder udendørs og derfor får meget sol, har en nedsat risiko for hudkræft.

I dette studie ville forskerne undersøge niveauet af D-vitamin hos englændere der tidligere havde haft hudkræft og derfor fortsat har øget risiko. Forskerne havde valgt et niveau i blodet på 60-75 nmol/l som tidligere har vist at være forbundet med et normalt niveau af skjoldbruskkirtelhormon, en nedsat risiko for hjerte-karsygdom og den bedste chance for at overleve brystkræft. Undersøgelsen viste, at over halvdelen af de undersøgte havde mindre end 60 nmol/l D-vitamin i blodet.

Selv om sollys var forbundet med et øget D-vitaminindhold i blodet, blev et niveau på 60 nmol/l kun opnået hos de der fik 12 timers sollys eller mere i løbet af en weekend, hvilket slet ikke er realistisk hos de sol-sentitive. Dette niveau vil kun nås af de sol-sensitive ved at tage kosttilskud.

 

Ref.
Davies JR, et al. The determinants of serum vitamin D levels in participants in a melanoma case-control study living in a temperate climate. Cancer Causes Control 2011;22(10):1471-82.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *