Spiser du fuldkornsprodukter, kød, mælkeprodukter samt masser af grønt og frugt er du formentlig ikke i farezonen for at lide af B-vitaminmangel. Mange mennesker har dog et overforbrug af raffinerede fødevarer som hvidt brød og hvide ris, spiser ikke økologisk og får måske lidt vel rigeligt med færdigretter og junkfood i dagligdagen. Alt sammen faktorer, der kan føre til B-vitaminmangel, ligesom stress, graviditeter, kroniske sygdomme eller blot at det at blive ældre kan skabe et øget behov.
Af Rikke Agersted, biopat og naturopath ibm.
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning.dk – forår 2013
Om B-vitaminer
B-vitamingruppen består af 8 egentlige B-vitaminer og mindst fem vitaminlignende forbindelser. B vitaminerne fungerer som coenzymer, hvilket betyder, at de gør enzymer aktive, og de indgår i mange intracellulære processer og er derfor til stede overalt i kroppen. B-vitaminerne samarbejder i kroppen, hvorfor monoterapi med høje doser af enkelte B-vitaminer ikke kan anbefales. Ifald der er særligt brug for et enkelt B-vitamin, bør man altid tage hele komplekset, som for eksempel Multi B fra Biosym, ved siden af. B-vitaminerne kan groft inddeles efter deres funktion. B1, B2, B3, B5 og B8 er energiproducerende. B9 og B12 er bloddannende, og B6 har andre funktioner.
B1-vitamin
Tiamin er et andet navn for B1-vitamin. Det optages i tyndtarmen og har betydning for omsætningen af kulhydrater og protein i kroppen og fungerer desuden som en antioxidant. Det fremmer appetitten, fordøjelsen og funktionen i tarm- og nervesystem. Mangelsymptomer: appetitløshed, træthed, søvnløshed, irritabilitet, depression og angstanfald.
B2-vitamin
Vitaminet hedder også riboflavin, og regulerer omsætningen af kulhydrater, proteiner og fedtstoffer. Riboflavin sørger desuden for at omdanne ilt til energi og har betydning ved produktionen af de livsvigtige fedtsyrer, niacin, noradrenalin, seretonin, histamin og acetylkolin. Vitaminet hindrer også dannelsen af de skadelige prostaglandiner og leukotriner, som kan skabe betændelsestilstande og sammentrækninger i luftvejene. Mangelsymptomer: revner i mundvigene, øget lysfølsomhed og omfattende forstyrrelser i stofskifteprocesserne. Veganere er i risikogruppen for at komme til at lide af B2-mangel, da de ikke spiser mælkeprodukter, æg, fisk, lever eller nyrer, som er nogle af de bedste B2-kilder.
B3-vitamin
Niacin (nikotinsyre) indgår i en lang række processer af betydning for fødeomsætningen, herunder i nedbrydelsen af sukker i kroppen, fedtsyreomsætningen og energiproduktionen. Det har betydning for et dårligt kredsløb, fordi det udvider de yderste arterier og dermed nedsætter modstanden i årene. Niacin beskytter også huden og forbedrer fordøjelsessystemets funktion. B3-mangel kaldes pellagra og kan ubehandlet føre til døden. Sygdommen er dog ikke særlig udbredt i den industrialiserede verden, men kendes fra slumkvarterer og blandt alkoholikere. Den er dog almindelig i udviklingslandene.
Et gedigent B-vitaminprodukt
Multi B fra Biosym indeholder de 8 egentlige B-vitaminer. Produktet er registreret som et naturlægemiddel hvilket sikrer den høje kvalitet. Dagsdosis er 1 tablet, men ved sygdom og mangeltilstande kan dosis være en del højere. Konsulter eventuelt en biopat / naturopath ibm for hjælp med doseringen ved særlige behov.
kilde: Lev sundt med vitaminer og mineraler af Henrik Dilling
B5-vitamin
Pantotensyre er med i dannelsen og væksten af nye celler samt i nydannelsen af livsvigtige fedtsyrer. Det indgår desuden i coenzymet A, som har en meget vigtig funktion ved omsætningen af kulhydrater, fedtsyrer og proteiner. Vitaminet er også en antioxidant med betydning for B-cellernes funktion. B-cellerne har ansvaret for antistofproduktionen i immunsystemet. Modsat mange andre B-vitaminer er pantotensyre ret varmebestandig og tåler derfor opvarmning i tilberedning af maden. B5-mangel kendes kun fra eksperimentelle studier og fører til kredsløbsforstyrrelser, snue samt symptomer fra nerve- og fordøjelsessystem.
B6-vitamin
Dannelsen af røde blodlegemer og udnyttelsen af selen kræver B6-vitamin, også kaldet pyridoxin. Hud, nervesystem, forebyggelsen af blodpladesammenklumpning og forbedring af immunforsvarets B- og T-lymfocytter er alt sammen afhængigt af pyridoxin. B6-vitamin er en antioxidant, som er nødvendig for optagelsen af B12-vitamin, og B6 er desuden med til at sikre produktionen af B3-vitamin samt hæmoglobin. B6-vitaminmangel kan føre til gigt, kræft, hjerte-kredsløbssygdomme samt andre kroniske sygdomme.
B8-vitamin
Biotin indgår i omsætningen af kulhydrater, proteiner og fedtstoffer, og det effektiviserer B-cellernes antistofproduktion. Biotin produceres naturligt i tarmen, ud over at det findes i en del fødevarer, og af denne grund kender man kun til eksperimentel biotin mangel. Der findes dog to yderst sjældne hudsygdomme hos børn, som skyldes biotin mangel. Det er Leiners sygdom og en sjælden form for eksem med stor talgudsondring, som dog ikke må forveksles med almindelig talgeksem.
B9-vitamin
Folinsyremangel regnes for at være den mest almindelige vitaminmangelsygdom og forekommer både i den vestlige verden og i troperne. Man mener, at hele 45 % af de lavere sociale grupper i USA i dag lider af folinsyremangel. Det er særligt ældre, der rammes i den industrialiserede verden. Forskerne mener, at ca. 20 % af de gravide kvinder, 24 % af kirurgiske sygehuspatienter og mellem 70 – 80 % af de ældre på institution lider af folinsyremangel, som blandt andet kan komme til udtryk som storcellet anæmi. Folinsyre indgår i genopbyggelsen af nye celler; fx i dannelsen af røde blodlegemer i knoglemarven og milten. Vitaminet har betydning for fødeomsætningen, fostervæksten og en normal udvikling.
B12-vitamin
Ligesom B9-vitamin har B12-vitaminet cobalamin betydning for produktionen af røde blodlegemer og en normal tilvækst. Det øger modstandskraften ved at påvirke B- og T-cellerne i immunforsvaret. B12-mangel skyldes ofte ikke, at vitaminet mangler i føden, men snarere at kroppen har svært ved at optage det. Ubalancen kan føre til perniciøs anæmi, som især kendes blandt ældre i Nordeuropa. Fjernelse af mavesækken eller den sidste del af tyndtarmen kan hindre optagelsen af cobalamin. Behandling vil normalt være B12-indsprøjtninger resten af livet.
Junkfood beriberi
B-vitaminer findes i fuldkornsprodukter (ris, korn m.m., der ikke er afskallet), hvedekim, tang, grønne grøntsager, majs, fisk, oksekød, lever, fjerkræ, mælk, ost, ølgær, melasse, frø, nødder, mandler, æg og i det hele taget i de fleste frugter og grøntsager. I det industrialiserede samfund med kraftigt forarbejdede fødevarer og et stort forbrug af junkfood lider mange mennesker af B-vitaminmangel, fordi vitaminerne ofte sidder i de dele af føden, som fjernes i bearbejdelsen.