At have ondt i lænden er en af de mest udbredte lidelser i Danmark. Det koster både samfundet en masse penge i sygefravær, men koster også i særlig grad på ”smerte-energi-lyst til udfordringer-kontoen” hos den enkelte.
Her er nogle små hints til, hvad du kan være opmærksom på, når du skal tage sagen i egen – om jeg så må sige – rygsøjle.
Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2018
Vender du hovedet mod forskellige komplementære tankegange, vil du opdage, at buddet på årsager til smerter i lænden rækker meget længere ud end de mest oplagte: At du sidder for meget, bevæger dig for lidt eller ikke plejer din krop med sunde kostvaner, vægtregulering og alle de af lægen mest anerkendte faktorer.
Komplementære behandlere, fx manuelle kropsterapeuter, akupunktører og zoneterapeuter, ser smerter i lænden i et lidt større eller bredere perspektiv.
Lændesmerter kan opstå fordi:
- Lændehvirvlerne skal bære hele den øverste del af kroppen.
- Den har svært ved at gøre sit arbejde, hvis der er mangel på mavemuskler, både de lige og de skrå.
- Vi stammer fra aberne og er som sådan beregnet til at gå på alle fire, og ikke som tobenede. Uanset hvad du vejer, er det tonstungt for de nederste hvirvler.
- Smerter kan være opstået pga. skævt bækken og fx slidgigt i hofterne.
De kan skyldes stress, som typisk sætter sig i den midterste del af ryggen, eller mellem skuldrene og i nakken, men kan bevæge sig ned i lænden. Eller omvendt! Dårlig lænd giver symptomer de andre steder.
Kigger vi på den kinesiske tankegang, hvad lænden angår, så kigger man på energien i de meridianer, der på forskellig vis er relateret: Det kan være blæremeridianen, som går langs rygsøjlen, det kan være lever/galdeblæremeridianen, som styrer musklerne i området, eller det kan være den helt grundlæggende energi (kaldet Qui), som bare er udbrændt, og det mærkes bl.a. i en træt lænd.
Om dine smerter skyldes den ene eller den anden årsag, kan du måske få et hint om, når du læser artiklen her eller kigger på de smukke muskelmænd.
Kigger vi med mere naturopatiske øjne på lændesmerter, er der hjælp at hente fra naturlige krydderier, bark og urter, som kan anvendes som supplement til de øvelser og den træning, der uvægerligt skal til, uanset om det er ryghvirvler, muskler eller energibaner, der skal hoppe ud af en blokering. Nogle af de muligheder har Bidro-folket studeret, og ud af granskning i gamle som nye urtebøger dukkede kombinationen af Ledflex op som et kosttilskud.
I Ledflex finder du den asiatiske gurkemeje og ingefær i en fin kombination med den danske røde pilebark. Sammen virker drogerne inflammationshæmmende og kan derfor bidrage med, at muskler og led i lænden bedre kan give slip på smerter. Ovenikøbet virker pileekstraktet direkte smertestillende, og det kan være en rigtig god støtteterapi, især hvor der er tale om kroniske eller tilbagevendende problemer. Bidro har tilsat lecithin, som forbedrer optagelsen af alle de aktive stoffer i kroppens celler.
Nysgerrig på meridianer, og hvordan de påvirker kroppen? Du kan finde masser af inspiration på nettet. Her er et uddrag af blæremeridianen, hvor lændesmerterne meget vel kan være forbundet med nakken, med dine lægge eller med selve blæren! Så blæreproblemer kan give dårlig ryg og omvendt.
Både rygmuskler og mavemuskler har betydning for en smertefri lænd.
Træn dem! Lever-/galdeblæremeridianen styrer alle muskler, mens tyndtarmsmeridianen styrer mavemusklerne, og tyktarmsmeridianen styrer den store rygmuskel, Latissimus dorsi.
Så hvordan har dine øvrige organer det, mens du forsøger at gøre noget sundt for din lænd?