Pas på din lever

  

 

Et for højt alkoholindtag er en af de sikre måder at ødelægge en ellers sund og rask lever på. Magnesium kan tilsyneladende have en beskyttende effekt.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2018

 

Ny forskning peger på, at det kan have en livsforkortende effekt, hvis man drikker mere end syv genstande om ugen – hvilket er to (for kvinder) og tre (for mænd) gange mindre, end man hidtil har sat som øvre grænse. Der er ingen tvivl om, at der her i landet bliver drukket for meget, og et højt alkoholindtag er den sikre måde at nedbryde en ellers sund og velfungerende lever på. Man har dog set med kaffe, at det er sundt det ene øjeblik og usundt det næste, så om man skal følge de nye anbefalinger for alkohol eller tro på de gamle, er op til en selv. Hvorom alting er, sker der det, at når vi drikker for meget, påvirker det visse leverenzymer, herunder S-AST (aspartat-amino-transferase) og S-ALT (alanin-amino-transferase). Med tiden vil dette føre til en langsom nedbrydning af leveren. Aktive leverceller bliver omdannet til fedt, og der dannes arvæv.

 

Magnesium kan hjælpe

Den bedste måde at forebygge problemet på er naturligvis at sætte prop i flasken eller begrænse sit indtag af de våde varer. En anden kilde til beskyttelse findes tilsyneladende i magnesium. Et finsk forsøg fra 2008, som blev udført på alkoholikere, viste, at hvis de fik tilskud af magnesium, normaliserede de aktiviteten af leverenzymerne S-AST og S-ALT.

 

Mindre risiko for at dø

Præparatet, der blev anvendt til dette forsøg, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Substance Abuse, Treatment, Prevention, and Policy, hedder Bio-Magnesium. Hver deltager fik enten 400 mg (to tabletter) af dette magnesiumpræparat eller identiske snydepiller i otte uger. På baggrund af blodprøver kunne forskerne se udviklingen i enzymtallene. Forskerne kunne ud fra resultaterne konkludere, at magnesiumbehandlingen måske kan være medvirkende til at mindske risikoen for at dø af alkoholisk leversygdom.

 

Fedtlever uden alkohol

Nu er det sådan, at det ikke kun er alkohol, som kan nedbryde leveren. Der findes en sygdom, som hedder Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) – eller ikke-alkoholisk leversyge. Denne sygdom, hvis symptomer minder meget om fedtlever, sættes i forbindelse med overvægt, forhøjet triglyceridtal, insulinresistens, højt blodsukker og type 2 diabetes. 

 

Mangel på magnesium får D-vitamin til at miste effekt

Hvis du har for lidt magnesium i kroppen, kan det forstyrre omsætningen af D-vitamin, så du i realiteten får D-vitaminmangel. Det hjælper ikke bare at tage ekstra D-vitamin, for på grund af magnesiummanglen kan din krop stadig ikke omsætte vitaminet. Det ekstra D-vitamin, du indtager, kan imidlertid godt få dine calcium- og fosforniveauer til at stige, hvilket øger risikoen for forkalkede blodårer. Derfor skal du ALTID huske at få nok magnesium.

 

Vigtigt for mere end 300 enzymer

Magnesium styrer over 300 forskellige enzymprocesser i kroppen, herunder processer, som er vigtige for muskler og nerver. Dit hjerte er stærkt afhængigt af en tilpas høj magnesiumtilførsel. Magnesium findes i blandt andet bladgrønt og nødder. Du kan også tage et tilskud som Bio-Magnesium, der indeholder tre forskellige, letoptagelige magnesiumkilder. Præparatet sikrer høj optagelighed selv hos folk med for lidt mavesyre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *