Hey mand – er du tissetrængende?

 

 

Trykker alderen … også på blæren? Forstørret prostata mærkes af mange mænd allerede omkring de 40 år, og i 50-årsalderen har de fleste symptomer på forstørret prostata. Har du hørt, at græskarkerner og lycopen fra tomater har vist sig særligt gavnlige til en sund prostata?

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2018

 

Vi kommer ikke udenom det – med alderen kommer der bare en masse bøvl, ligegyldigt om du er mand eller kvinde. Mænd får ofte æren af symptomer på forstørret prostata, når de runder de 50 år. Prostata, blærehalskirtlen, ligger rundt om urinrøret, og forstørret prostata er den hyppigste grund til vandladningsproblemer hos mænd.

 

Sov dig til en sund prostata

Hormonet dihydrotestesteron er skurken, når vi taler årsager til forstørrelse af prostata. Det er et hormon, der dannes inden i prostata fra det mandlige kønshormon testosteron, og som får prostata til at vokse.

Faktisk påvirkes processen af østrogen, det kvindelige kønshormon, som dannes i større mængder hos ældre mænd. Produktionen af østrogen kan modvirkes ved hjælp af det naturlige signalstof melatonin, som hjernens koglekirtel danner i løbet af natten.

Melatonin er vigtig for din generelle sundhed. Det regulerer din døgnrytme og hormonerne i kroppen – det er vigtigt, at du sover om natten, når det er mørkt, så din krop danner melatonin.

Du skal derfor ikke kimse ad en god nats søvn i forebyggelsen af en forstørret prostata.

Skærmtid inden sovetid forstyrrer produktionen af melatonin. Undgå derfor computeren på maven i sengen, ligegyldigt om du er ung eller gammel.

 

Har jeg forstørret prostata?

Forstørret prostata kan give en række forskellige symptomer fra urinvejene. Typisk skelnes der mellem to typer af symptomer: lagringssymptomer og tømningssymptomer.

 

Typiske lagringssymptomer: 

 • Pludselig og stærk trang til vandladning (urge)
 • Hyppig vandladning med små mængder
 • Natlig vandladning
 • Smerter ved blærefyldning
 • Ufrivillig vandladning
 • Typiske tømningssymptomer:
 • Vanskelighed med at komme i gang med vandladningen
 • Svag strålekraft
 • Følelse af ufuldstændig tømning
 • Afbrudt vandladning
 • Behov for at presse/trykke
 • Efterdryp og smerter eller svie ved vandladning
 • Tømningsproblemer kan føre til overopfyldning af blæren med gradvist stigende tryk og smerter over blæren

 

Bonusinfo:

Græskarkerner har et højt indhold af aminosyren tryptofan, som er afgørende for dannelsen af serotonin. Blodets indhold af serotonin regulerer mængden af det søvndyssende hormon melatonin.

 

Lad planterne hjælpe dig!

Græskarkerner indeholder cucurbitaciner, som kan reducere omdannelsen af det mandlige kønshormon testosteron til dihydrotestosteron. Regelmæssig indtagelse af græskarkerner hævdes at mindske hyppige natlige vandladninger og vandladningstrang samt gavne funktionen af urinblærens lukke- og pressemuskel.

Som lidt bonusinfo så har græskarkerner et højt indhold af aminosyren tryptofan, som er afgørende for dannelsen af serotonin. Blodets indhold af serotonin regulerer mængden af det søvndyssende hormon melatonin.

Græskarkerner indeholder desuden beta-sitosterol, som nedsætter hastigheden af celledeling. Beta-sitosterol finder du også i avokado, jordnøddesmør, cashewnødder, mandler, ærter og brune bønner.

Lycopen, som findes i tomater, har vist sig at virke både forebyggende og dæmpende på forstørret prostata. Modsat mange andre grøntsager, så er det i den forarbejdede form af tomater, du finder det højeste indhold af lycopen, så spis tomater i kogt form, fx som tomatsauce.

Grøntsager og frugter virker forebyggende på en lang række sygdomme ved at skabe sunde celler. Sunde celler er i stand til at opretholde normale kropsfunktioner, sætte fut i omsætningen og skubbe affaldsstoffer ud, så vores kroppe kan fungere optimalt.

 

Ja, din kost betyder noget

Det er vist ikke længere til diskussion, at kosten spiller en essentiel rolle, når vi taler diverse sygdomme. Udviklingen af en godartet forstørrelse af prostata og andre sygdomme, hvor hormoner spiller ind, er da heller ikke nogen undtagelse. Det er dog først i de senere årtier, at der er kommet mere veldokumenterede produkter på markedet.

Prosta Vital fra New Nordic indeholder både græskarkerneekstrakt og tomatekstrakt. Derudover indeholder produktet specifikke urter og vitaminer, som hjælper mænds generelle sundhed og vitalitet. Herunder folsyre og D-vitamin, som spiller en rolle i normal celledeling.

En normal celledeling er vigtig i forhold til forandringerne, der sker med hævelse af cellerne i kirtlen (prostatahypertrofi) og i visse tilfælde øget celledeling (prostatahyperplasi).

De to betegnelser bruges ofte lidt tilfældigt, men det er vigtigt i adskillelsen af de forskellige typer forstørret prostata. Det kan nemlig betyde, om der er tale om cancer eller ej.

Hold igen med kødet: Videnskabelige data viser, at en kost uden animalske produkter kan holde produktionen af mandlige hormoner på et biologisk korrekt niveau.

Forstørret prostata begynder ofte efter 50-årsalderen, men problemet kan muligvis forebygges ved at spise græskarkerner flere gange ugentligt. Spis dem som mellemmåltider, snacks, eller bland dem i salater.

Prosta Vital tages dagligt, hvor dosis er to tabletter i forbindelse med et måltid eller et glas vand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *