Stå skarpt med urter!

 

 

Ung som gammel, kvinde som mand, med eller uden børn. Ens for os alle er, at i en travl hverdag kan vi alle opleve at miste overblikket, koncentrationen, initiativet – og måske mister vi også hurtigere tålmodigheden.

Lad naturen hjælpe dig til at bevare det mentale overskud i din hverdag.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2018

 

Vi kender det alle – vi kaster dagligt en masse bolde i luften og prøver ihærdigt at gribe dem igen. Vi ved måske godt, at vi presser os selv derud, hvor det ikke længere er sundt, men alligevel kører vi på.

Først når kroppen tænder de røde advarselslamper, bliver vi opmærksomme på at sænke farten. Prøv at stoppe op, inden lamperne tændes, og lyt til din krop.

Kost, motion, søvn og dét at være til stede i nuet kan hjælpe dig meget til at bevare overblikket og overskuddet i en travl hverdag. Bestemte urter har desuden også gavnlige effekter, når det kommer til at bevare et mentalt overskud.

 

Kost, motion, søvn og dét at være til stede i nuet kan hjælpe dig meget til at bevare overblikket og overskuddet i en travl hverdag.

 

Den knap så kendte af slagsen

Når vi skriver schisandra chinensis, så ringer der sikkert ikke en klokke. Men urten er faktisk gennem århundreder blevet benyttet som naturlægemiddel, både for dens egenskaber mod fysiske sygdomme og til at styrke mentale funktioner. Schisandra har desuden en gavnlig effekt på at fremme hukommelsen, fokus og koncentrationen, og de adaptogene egenskaber har især vist sig effektive i forbindelse med øget modstandskraft mod stress samt at afhjælpe mental udmattelse og nedtrykthed.

Så måske skulle vi kigge lidt mere i retning af urten med det lidt besynderlige navn.

 

Den meget kendte af slagsen

Grøn te er blevet lovprist gennem årene, og det er ikke ubegrundet. Indholdet af aminosyren L-theanin, som er svær at finde andre steder end i grøn te, virker afslappende, nedsætter stress og forbedrer både humør og søvn. Videnskabelige og kliniske forsøg har vist, at L-theanin giver en følelse af velvære og øger den mentale skarphed, såsom bedret hukommelse, koncentration og indlæringsevne.

 

Drik grøn te dagligt, og dens kendte egenskaber kan hjælpe dig igennem en hektisk hverdag.

 

Den smukke af slagsen

Safran er kendt for sin smukke farve, karakteristiske smag og for at være verdens dyreste krydderi. Og for madelskere, så kan man ikke sige risotto uden at sige safran.

Men ud over det er safran også kendt for sine gavnlige egenskaber især som beroligende, antiinflammatorisk, antidepressivt og som muskelafslappende på organerne i fordøjelsessystemet. Flere forskningsstudier har undersøgt safran og indikerer, at planten kan benyttes som antioxidant og har indholdsstoffer, der bevarer og styrker hukommelsen.[1]

Safran indeholder safranal, der er med til at øge den naturlige forekomst af serotonin i hjernen og har indflydelse på stemningslejet, angst og irritabilitet. Et højt serotoninindhold betyder et mere afbalanceret humør, mindre aggressive udsving og et mere aktivt seksualliv. Stoffet crocin er med til at give safran sin intense farve, men har også antioxidante egenskaber, beskytter nervesystemet og virker fremmende for hukommelsen.

 

Forskningsresultater har vist, at crocin har en positiv indflydelse på mandlig seksuallyst både i forhold til øget erektion, ejakulation, nydelse og lyst.

Hos kvinder kan safran være med til at mindske tørhed og smerter i forbindelse med sex og give en øget ophidselse.

 

Den lille kendte rod

Rosenrod er bare noget helt specielt. Den er nemlig blandt de få urter, der 100 % lever op til kravene for at være en adaptogen urt. Og hvorfor er det specielt? En adaptogen urt er kendetegnet ved, at den øger kroppens almene evne til at tilpasse sig, så kroppens modstandskraft styrkes. Den virker ikke kun på et specifikt område, men er med til at bevare kroppens naturlige funktioner. Rosenrod har en positiv virkning på de mentale og kognitive funktioner, herunder hukommelse, koncentration, opmærksomhed og problemløsning og er med til at øge den mentale præstation. Derudover er roden kendt for at modvirke træthed og berolige ved nervøsitet, nedstemthed og angst.

 

Pssst … Det skal lige med, at rosenrod kan øge din sexlyst og have en positiv indvirkning på potensen.

 

Forskere fra Maximillian Universitetet i München er kommet frem til, at der kun er tre urter, som helt lever op til kravene for at blive klassificeret som adaptogen. Ud over rosenrod er de to andre russisk rod og schisandra.

 

Kendte og ukendte urter i en god blanding

Du finder en god blanding af kendisurter og den mere ukendte schisandra i GLYC Sharp fra Octean. Den udvalgte blanding af rosenrod, schisandra, grøn te og safran, som kan give dig de bedste forudsætninger for mere overskud, fokus og mental skarphed.

Urterne sammen med en sund levevis kan gøre udfordringerne på jobbet, i hjemmet – ja, generelt i hverdagen og i stressede situationer – nemmere for dig at håndtere. Der er desuden tilsat magnesium og B6-vitamin, som mindsker træthed og udmattelse.

To tabletter om dagen, og du får et lille urteklap bagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *