Og det behøver ikke at være med hovedpinepiller eller smertestillende præparater. Et magnesiumtilskud har en afslappende virkning på nerver, muskler og blodkar, og mange anvender dette mineral med god effekt.
Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2018
Mange med migræne render panden imod muren med almindelige smertestillende midler og hovedpinepiller og begynder at lede efter alternativer. Her kan magnesium være et rigtig godt og effektivt middel, da det foruden at regulere muskel- og nervefunktionen får blodkarrene til at udvide sig, så blodtrykket falder. Faktisk har man observeret en sammenhæng imellem magnesiummangel og hovedpine og migræne. Nogle undersøgelser viser, at magnesiumtilskud kan hjælpe med at forebygge hovedpine, hvor anden forskning tyder på, at magnesiumindholdet i hjernen er lavt i forbindelse med migræneanfald, så der ser ud til at være en forbindelse.
Anbefaler magnesium
Den amerikanske migræneorganisation, The American Migraine Foundation, anbefaler ligefrem 400-500 milligram magnesium dagligt som tilskud til at forebygge migræne, specielt fordi stoffet er så sikkert at anvende. Nogle forskere mener, at man skal op på endnu højere doser (600 mg eller mere) i tre til fire måneder for at opnå en effekt. Der skal man bare være opmærksom på, at meget høje magnesiumdoser hos nogle mennesker kan give visse former for ubehag som blandt andet diarré.
I fødevarer eller som tilskud
Mange forskellige fødevarer indeholder magnesium, for eksempel nødder og fuldkorn, krydderier, bladgrønt, kerner, mandler, bananer og mørk chokolade. Det er dog svært at vide, hvor meget af en given fødevare man skal spise for at opnå en virkning. Så er et tilskud lettere, da man her ved, hvor meget man får med hver tablet.
Optages hurtigt i kroppen
Når du vælger magnesiumpræparat, bør du være opmærksom på, at der kan være stor forskel på, hvor godt de forskellige præparater optages i kroppen. Et præparat som Bio-Magnesium, der indeholder tre forskellige magnesiumkilder, optages let og hurtigt i fordøjelsen. Hvis man anbringer en Bio-Magnesium-tablet i et glas vand, vil tabletten være opløst på et halvt minut. Mange magnesiumpræparater kan ligge i adskillige timer, uden at tabletten opløses. Vandglastesten er faktisk en god måde at afprøve, hvor let magnesium-tabletten bliver opløst. Hvis den bliver opløst hurtigt i almindeligt vand, går det naturligvis endnu hurtigere i mavesækken.