Hejser du det hvide flag efter ferien?

 

 

Din sommerferie er ovre, og dine energidepoter burde være fyldt op til både job og praktiske formål. Desværre forholder det sig ikke altid sådan. Hver tredje dansker rammes af stress efter ferien. Støt kroppen med urter, og stå skarpt til hverdagens virkeligheder.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2018

 

At gå direkte fra ferie-mode til maks. performance – kunne du give kroppen et større chok? Din krop og din hjerne har lige vænnet sig til at holde sig på langs på en liggestol på stranden. Det eneste, du skulle tage stilling til, var, om du skulle tage en lur før eller efter, du smed dig i bølgen blå. SLUT! Nu skal du præstere! Møde på møde, hundredvis af mails, myldretid, tøjvask, rengøring, ja alt, hvad hverdagen nu byder på, skal du pludselig kapere på et splitsekund.

At den bratte overgang nærmest er et overgreb på din fysiske og mentale tilstand, er selvsagt. Du kan dog gøre meget selv for at lindre overgangen fra liggestol til kontorstol.

Hverdagen banker på, og du skal præstere 100 % på et splitsekund. Er du klar?

 

Værn om din opbyggede energi

Tænk over vigtigheden af, at du går rigtigt på ferie og kommer rigtigt tilbage. Forbered dig i god tid på at skulle på ferie, og løs presserende opgaver, så du kan gå på ferie med god samvittighed. Kom eventuelt tilbage midt på en uge, så du får en blød start. Brug tid på at skabe overblik over dine arbejdsopgaver, prioritér, og tag de nemmeste opgaver først. Læg ikke ud med overarbejde, fordi bunkerne virker uoverskuelige. Du skal nemlig værne om den energi, som du har bygget op i ferien – den skal holde i lang tid!

Husk at kosten spiller en essentiel rolle, når det kommer til både fysisk og mental sundhed. Det er kroppens benzin, så tænk over, hvad du fylder på. Ikke mindst, når du pludselig skal præstere efter lang tids dvaletilstand.

 

Lad grøn te give dig indre ro

Grøn te er blevet lovprist gennem årene, og det er ikke ubegrundet. Indholdet af aminosyren L-theanin, som er svær at finde andre steder end i grøn te, virker afslappende, nedsætter stress og forbedrer både humør og søvn. Videnskabelige og kliniske forsøg har vist, at L-theanin giver en følelse af velvære og øger den mentale skarphed, såsom bedret hukommelse, koncentration og indlæringsevne. Drik grøn te dagligt, og dens kendte egenskaber kan hjælpe dig igennem en hektisk hverdag.

Stress er stadig et jævnt stigende problem i befolkningen. Nye tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at 15,6 % af arbejdende danskere jævnligt føler sig stresset på arbejdet.

 

Urteklap til en travl hverdag

Rosenroden dukker tit op, når vi taler stress, og den lille rod kan faktisk også noget helt specielt … Den er nemlig blandt de få urter, der 100 % lever op til kravene for at være en adaptogen urt. Og hvorfor er det specielt? En adaptogen urt er kendetegnet ved, at den øger kroppens almene evne til at tilpasse sig, så kroppens modstandskraft styrkes. Den virker ikke kun på et specifikt område, men er med til at bevare kroppens naturlige funktioner. Rosenrod har en positiv virkning på de mentale og kognitive funktioner, herunder hukommelse, koncentration, opmærksomhed og problemløsning, og er med til at øge den mentale præstation. Derudover er roden kendt for at modvirke træthed og berolige ved nervøsitet, nedstemthed og angst.

 

Et rødt krydderi til din hukommelse

Safran (den fra risottoen) er kendt for sine gavnlige egenskaber især som beroligende, antiinflammatorisk, antidepressivt og som muskelafslappende på organerne i fordøjelsessystemet. Flere forskningsstudier har undersøgt safran og indikerer, at planten kan benyttes som antioxidant og har indholdsstoffer, der bevarer og styrker hukommelsen. Safran indeholder safranal, der er med til at øge den naturlige forekomst af serotonin i hjernen og har indflydelse på stemningslejet, angst og irritabilitet. Et højt serotoninindhold betyder et mere afbalanceret humør, mindre aggressive udsving og et mere aktivt seksualliv. Stoffet crocin er med til at give safran sin intense farve, men har også antioxidante egenskaber, beskytter nervesystemet og virker fremmende for hukommelsen.

 

Er du kommet skævt fra start?

Det er nemmere sagt end gjort at komme ”rigtigt på ferie” og skabe det gyldne overblik, når du kommer tilbage. Igen, igen, så hold fokus, og sørg for, at kosten giver dig de vitaminer og mineraler, du har brug for.

Gå direkte efter en blanding af de urter, som får dig til at stå skarpt. GLYC Sharp fra Octean indeholder en blanding af rosenrod, grøn te og safran, som kan give dig de bedste forudsætninger for mere overskud, fokus og mental skarphed. Derudover indeholder det schisandra, som har en gavnlig effekt på at fremme hukommelsen, fokus og koncentrationen, og de adaptogene egenskaber har især vist sig effektive i forbindelse med øget modstandskraft mod stress samt ved at afhjælpe mental udmattelse og nedstemthed. Der er desuden tilsat magnesium og B6-vitamin, som mindsker træthed og udmattelse.

To tabletter om dagen, og overgangen fra strand til kontor bliver måske lidt nemmere.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *