Der er al mulig god grund til at pimpe din dejlige julemad med vinterens råvare nummer 1, kål. Gerne i alle mulige afskygninger. Det er ikke alene skønt for smagsløgene med et friskt pust og godt for øjnene med et kulørt indslag. Det er også en gevaldig støtte til en juleramt fordøjelse og lever. I denne opskrift er der brugt grønkål, men du kan i princippet lave salaten med de fleste typer af kål.
Af Nanna Stiegel, ernæringsterapeut (DET)
Opskriften blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2018/januar 2019
Frisk grønkålssalat
Det skal du bruge:
- 350 g frisk grønkål
- 100 g pekannødder
- 1 appelsin
- 1 granatæble
Dressing af:
- 1 spsk. mørk balsamicoeddike
- 2 spsk. koldpresset olivenolie
- 1 toppet tsk. honning
- 1 tsk. dijonsennep
- Salt & friskkværnet peber
Sådan gør du:
Rib bladene af stilken, skyl dem grundigt, og afdryp alt vandet, fx i en salatslynge.
Snit nu grønkålen helt, helt fint. Enten med en god kniv eller med kniven i foodprocessoren. Rist pekannødderne let på panden. Undgå at give dem hård varme.
Skær skrællen af appelsinen, og sørg for at skære den hvide hinde fra. Skær nu mellem lamellerne, så du får appelsinfileter. Frigør kernerne fra granatæblet. Bland dressingen, og smag den til.
Kom det hele i en skål eller på et smukt fad. Og server juleaften, til julefrokosten eller hvilken som helst anden lejlighed, hvor der skal farver på bordet og kål i maven.
Skål for grønkål
Grønkål er genialt i julemånederne. Det er her, de grønne krøllede blade er naturligt i sæson. Grønkål holder sig fint på markerne hen over efteråret og i vintermånederne, og faktisk smager det allerbedst, når det har fået lov at stå udenfor i frost.
Desuden er indholdet af kostfibre tårnhøjt i grønkål. Det fremmer en god fordøjelse, og dét har de fleste brug for i december. Dertil kommer, at rå kål indeholder bitterstoffer, der giver et fint smagsmæssigt modspil til de søde og fede juleretter, og som stimulerer leverens galdeproduktion, der netop er vigtig for fordøjelsen af fedt. Ren decemberbonus!