Når halsen sætter i brand!

 

 

Søvnen og overskuddet ryger, når halsbranden sætter i gang. Du mærker i mellemgulvet og bag brystbenet den sviende eller brændende fornemmelse, som kryber op mod hals og svælg. Kisel kan give dig øjeblikkelig lindring.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2019

 

Du sætter dig op i sengen. Du synker og synker og prøver desparat at få den brændende fornemmelse til at forsvinde. Men den tilstand, som opstår, når mavesyren løber tilbage fra mavesækken til spiserøret og nogle gange helt op i svælg og mund og giver sure opstød, er ikke nem at slippe af med.

Men husk, at den sure mavesyre er en vigtig del af fordøjelsen og fungerer som kroppens naturlige våben mod skadelige bakterier i maven. Når maden er tygget og tilført enzymer via spyttet, føres det gennem spiserøret ned i mavesækken, hvor mavesyren starter nedbrydningen af proteiner, inden maden sendes videre gennem tarmsystemet. Mavesyren dannes i parietalcellerne, der findes i mavesækkens slimhinde, og mængden af syre reguleres af syrepumpen.

Mavesyren dannes i mævesækkens slimhinde og reguleres af syrepumpen.

 

Fire tilstande, som kan give dig halsbrand

Der er flere faktorer, som kan få syrepumpen til at øge mængden af mavesyre og dermed øge risikoen for halsbrand og sure opstød, og i mange tilfælde kan du faktsik selv være med til at forebygge den ubehagelige svie. Hvornår opstår halsbrand typisk?

 

Vægttab

Overvægt øger mængden af fedt i bughulen og er medvirkende til at give den karakteristiske æbleform. Bughulen indeholder både lever, mavesæk, tyndtarm og tyktarm, men hvis fedtet optager pladsen, bliver organerne presset, og dermed kan mavesækkens indhold presses tilbage mod spiserøret. Halsbrand er ikke en alvorlig, men en irriterende tilstand, til gengæld vil et vægttab af fedt omkring organerne ikke kun afhjælpe den sviende fornemmelse, men også mindske risikoen for mere alvorlige lidelser som hjertekarsygdom, type 2-diabetes, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol.

 

Graviditet

Halsbrand i forbindelse med graviditet opstår af samme årsag som halsbrand ved overvægt. Her er det blot livmoderen, der optager pladsen og presser mavesækken og dens indhold. I det mindste er tilstanden tidsbegrænset, og mange oplever lindring ved at hæve hovedenden af sengen om natten, så mavesyren har sværere ved at løbe tilbage til spiserøret.

 

Når du ligger ned

De fleste med tendens til halsbrand oplever mindskning af symptomer ved at undgå at ligge fladt ned, men i stedet hæve sengen ca. 15 cm, så mave og brystkasse ligger skråt. Det er ikke nok med en ekstra hovedpude, da lukkemusklen, som lukker mavesyren fra mavesækken og op i spiserøret, findes bag brystbenet, og for at have effekt skal hele overkroppen og ikke blot nakken hæves. Det kan også være en fordel at ligge på venstre side, da der i venstre side af mavesækken findes et depot, hvor mavesyren kan samles i stedet for at løbe op i spiserøret.

 

Måltider

Et stort og fedtholdigt måltid er næsten en sikker vinder, når vi taler halsbrand, hvis man har en åben eller svag mavemund. En stor mængde mad i mavesækken presser lukkemusklen og øger risikoen for, at mavesyre kan finde vej til spiserøret. Det er derfor en god idé at spise mindre måltider og undgå overspisning.

Andre faktorer, som hæmmer lukkemusklens funktion og øger risikoen for halsbrand, er fx pebermynte og chokolade, og nogle af de største syndere er kaffe, alkohol og tobak.

 

Mavesyren er din ven og ikke din fjende

Når halsbranden rammer, kan kisel give dig øjeblikkelig virkning, da mavesyren stabiliseres, frem for at produktionen af mavesyre nedsættes, som mange syrehæmmende produkter gør. Syrehæmmende medicin, som nedsætter produktionen af mavesyre, vælter den naturlige balance. Mavesyre er nødvendigt for din fordøjelse og er kroppens naturlige våben mod skadelige bakterier i maden. Mangel på mavesyre øger dermed risikoen for parasitter og infektion med bakterier. Bremser du den naturlige mavesyreproduktion, vil kroppen reagere ved at øge produktionen. Desuden kan syreneutraliserende midler indehold aluminium, og tager du det i længere tid, kan det være skadeligt for blandt andet hjernen. Du skal altså ikke bremse din mavesyreproduktion, men derimod skabe balance.

Bekæmpelse af mavesyren er misforstået. Mavesyren er din ven og hjælper med at holde dig fri for blandt andet bakterier i maven. Du skal hverken have for meget eller for lidt mavesyre.

 

Svampen til dit velbefindende

Kiselgel virker som en svamp, som ganske enkelt suger giftstoffer til sig, neutraliserer syreoverskuddet og genopretter syre-base-balancen. Silicea Gel indeholder ren, naturlig kiselsyre (siliciumdioxid), som kan lindre og behandle halsbrand og sure opstød, men også andre mavetarm-problemer som mavekatar, oppustethed og luft i maven. Kisel lægger sig som en beskyttende hinde i hele fordøjelseskanalen og binder toksiner, bakterier og anden irritation til sig.

Silicea mave-tarm Direkt er 100% naturlig og kan benyttes af alle, også gravide, og ikke nok med det, den er også egnet til veganere og godkendt af den svenske dyreværnsforening, Djurens rätt.

 

One thought on “Når halsen sætter i brand!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *