Træning af din core styrker resten af kroppen

 

 

Inden for sportens verden er træning og styrke af core måske det aller vigtigste. Her er nogle tips til din træning som motionist og sports m/k.

 

Af Peter Skjødth, manuel terapeut, biopat/naturopath Ibm og sportsernæringscoach
Artiklen blev bragt i sund pause en del af magasinet sund-forskning – august/september 2019

 

Hvis vi bevæger os dybere ned i denne ”kerne”, som er kroppens kraftværk, giver det måske flere forklaringer på hvorfor det er så vigtigt med mavemusklerne og musklerne langs rygsøjlen, for de skal ikke kun holde os ranke, de skal også sørge for en korrekt stilling af bækkenet og at vi anvender vores hoftemuskler korrekt.

Bækkenstabilitet er mave og bækkenets muskelevne til at holde rygsøjlen og bækkenet i sin optimale position under sportsaktivitet. Hvis disse områder holdes optimalt, kan musklerne og leddene i underbenene fungere effektivt.

At have en stærk kerne hjælper med at reducere skader. Eksplosive bevægelser i benene bliver optimeret med en stærk kerne.

 

Ingen kerne, ingen styrke i arme og ben

Selvom det umiddelbart kan virke som om, det er vores ben og arme, der gør det meste af arbejdet, når vi bevæger os, så starter de fleste bevægelser i centrum (kernen) og bevæger sig udad. En stærk kerne hjælper med til at sikre, at vores bevægelser er stærke og smertefrie.

Mange sportsfolk har også tendens til at glemme mavemusklerne, de forstår måske ikke deres vigtige betydninger og prioriterer dem ikke så højt i den daglige træning. De eksplosive eller sprinterbetonede muskler har i mange sportsgrene højeste fokus, men der er mange fordele ved at træne sine mavemuskler og core.

 

Udholdenhed og kropsholdning
De lange rygmuskler, som er stabilisatormusklerne, bestemmer kropsholdning og rygstyrke. At have en stærk ryg kan hjælpe med at forbedre din udholdenhed. En atlets krop ændrer sig meget, når der opstår træthed og giver en mærkbar ændring i kropsholdning, hvilket kan reducere mekanisk effektivitet.

 

Styrke og kraft
Bedre kernemuskler hjælper med at give kraftige, eksplosive bevægelser. Uanset om det er i en duel med en modspiller, eller når du skal sparke kraftfuldt til bolden, spiller din kernemuskel en vigtig rolle.

At udvikle en stærk kerne vil hjælpe dig med at optimere din træning og give nogle væsentlige forbedringer af dit spil. Din kerne er involveret i næsten alle aspekter af fx fodbold: hoppe op for at vinde en hovedstød duel, afskærmning og dække en modstander, aflevere bolden til en medspiller eller skyde på mål.

Kernemusklerne hjælper også med at koordinere bevægelserne i øvre og nedre del af kroppen. Dette er enormt vigtigt, når man afleverer bolden, sparker på mål og endda bare, når man løber og dribler med bolden.

 

Balance og signaler
En stærk kerne er en væsentlig del af den samlede styrke og balance i kroppen, som har indlysende effekter på at reducere skader og også din balance bliver forbedret.

Når alle kroppens muskler foran og bagpå kroppen er stærke, er vi mindre tilbøjelige til at miste vores balance, og den er let at miste, når vi sparker eller bliver skubbet. Vi står stærkere på vores fødder, og kan kæmpe med alt, hvad vi har.

En stærk kerne bidrager også til at beskytte din brystkasse til bedre vejrtrækning og de indre organer. Med andre ord har du også en bedre beskyttelse for de mere vitale kropsdele.

Iliopsoas-musklerne, som er en del af kernemuskulaturen og en vigtig spiller I kernemuskulaturen, fungerer som et sendebud til centralnervesystemet om, hvordan balancen er, og den er måske den vigtigste holdningsmuskel. Den kan være slap, den kan være for stærk, den kan være under hårdt pres med smerter til følge, hvis vi sidder for meget ned.

Selv om man er stærk, betyder det ikke, at man har en stærk kerne”. Det er virkelig noget, alle kan arbejde på. Det handler i særdeleshed om at arbejde indefra og ud, om at bygge kernestyrke.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *